Bedømt. Danskerne betragter en svært overvægtig medborger som en person, der har mistet kontrollen over sit liv.
Foto: Jens DRESLING (arkiv)

Bedømt. Danskerne betragter en svært overvægtig medborger som en person, der har mistet kontrollen over sit liv.

Danmark

Danskerne i ny måling: Fedme er de overvægtiges egen skyld

Selvkontrol er noget af det vigtigste i vores samfund, siger eksperter.

Danmark

Store mennesker må selv stå til regnskab for, at de er overvægtige. Det er det klare budskab fra danskerne i en undersøgelse, som Megafon har foretaget for Politiken og TV 2.

1.010 personer har svaret på spørgsmål om overvægt, og 86 procent af dem lægger først og fremmest ansvaret på den overvægtige selv. Blot 4 procent peger på vennerne og familien som de ansvarlige. Samme andel giver samfundet ansvaret, mens resten ikke tager stilling.

For eksperter illustrerer undersøgelsen, at danskerne betragter en svært overvægtig medborger som en person, der har mistet kontrollen over sit liv.

»Fedme er et af de helt store tabuer, vi har tilbage. Det vækker en blanding af afsky og medlidenhed. Det er en af de ting, som for alvor kan forstyrre billedet af en person. Det giver på ingen måde respekt, når man ikke kan styre sit indtag, og når en person når en vis vægt, så bliver vægten det første og i mange tilfælde det eneste karaktertræk, vi ser«, siger livsstilsekspert Henrik Byager.

LÆS ARTIKEL De seneste dage har Politiken beskrevet, at et rekordhøjt antal voksne danskere lider af fedme.

Tallet er nu helt oppe på 600.000, og sundhedsministeren har erklæret sig »fortvivlet over fedmeepidemien«. Op til hver tredje af de svært overvægtige er ifølge fagfolk deciderede misbrugere på linje med alkoholikere og narkomaner, og derfor preller gode råd om kost og motion af på dem.

LÆS ARTIKEL

Alligevel ser vi de overvægtige som personer, der har mistet kontrollen, og så står vægten som en modsætning til de egenskaber, vi hylder, påpeger sociolog Nanna Mik-Meyer, der er leder af Center for Health Management på CBS.

Overvægtige tager selv ansvaret
»De dominerende værdier i et nyliberalt samfund er, at man skal være i kontrol, vise ansvar og have styr på sit liv. Det kan du se helt ned i folkeskolen, hvor børnene skal evaluere sig selv, og på arbejdspladsen til medarbejderudviklingssamtaler, alt handler om selvledelse og selvstyring. Med de værdier i højsædet bliver den overvægtige krop også et menneske, der ikke formår at lede sig selv på den rigtige måde, men i stedet lader stå til trods livsstilssygdomme«, siger hun.

Megafon har også spurgt til højde og vægt, og derfor kan undersøgelsen fortælle, at 86 procent af 121 svært overvægtige også selv mener, at de bærer ansvaret for, at de lider af fedme. Nøjagtig samme procentsats som i den samlede undersøgelse.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKEL

Det kommer ikke bag på Birgitte Hansen, der er formand for de overvægtiges talerør, Adipositasforeningen. Langt de fleste svært overvægtige er nemlig meget flove over, at de totalt har mistet kontrollen over deres liv.

»Et eksempel er en fisker, der var blevet så stor, at han hverken kunne holde balancen på dækket eller være i de skabe med skydelåger, hvor besætningen sov. Han måtte opgive sit arbejde og isolerede sig i skam totalt fra omverdenen. Han styrede sit liv med sin telefon fra lejligheden og fik alt mad bragt. Jeg tror ikke, han var ude i over et år«, fortæller Birgitte Hansen.

I undersøgelsen erklærer 35 procent, at de tænker: Tag dig nu sammen!, når de ser en overvægtig med en cola eller softice i hånden. Birgitte Hansen bekræfter, at overvægtige føler, at de ikke kan nyde en is, uden at folk stirrer på dem.

»Det er også derfor, at McDonald’s har så stor succes med drive-in, for der kan overvægtige blive siddende i bilen og få maden ind gennem vinduet, uden at andre kunder glor. Så de kæmper dobbelt. Både mod vægten og mod skammen«, siger Birgitte Hansen.

En strand uden store mennesker

På Amager Strand var der ikke mange store mennesker ude i solen og sandet i går. Til gengæld var der flere, der erklærede sig enig i, at de overvægtige selv bærer ansvaret. En af dem er 70-årige Emil Madsen. Den pensionerede sømand kører let foroverbøjet langs stranden på de rulleskøjter, han drømte om at betvinge, da han stadig sejlede. Det er nemlig noget, man ikke kan gøre på et skib, siger han. Emil Madsen synes, de overvægtige bør tage sig sammen. »Der er mange ting, man kan gøre. Nogle egner sig til at cykle, andre til at gå en tur. Og selvfølgelig kan man ændre sine kostvaner. Man kan jo også godt holde op med at ryge«. Ville du sige det til nogen, hvis de var overvægtige?»Jeg ville godt turde sige det til nogen i min familie, eller til en person, jeg godt kan lide. Det er ikke rart at se en person, man holder af, forfalde på den måde«. Lidt fra cykelstien står 31-årige Simon Raarup med bare tæer i sandet. Han arbejder til daglig som tekniker, primært med elbiler, men står lige nu og bokser med en drage til kitesurfing. Hvad tænker du, når du ser en svært overvægtig?»Helt ærligt, så er det første, jeg tænker, sådan: Puh. At det er en lille smule ulækkert. Men også synd, for der er jo nogle, der har svært ved at komme af med de ekstra kilo«, siger han. Hvad tænker du, hvis du ser en overvægtig person spise en is?»Så kan jeg nemt falde i en fælde og tænke: Skulle du ikke gå en tur i stedet for, spise en agurk eller noget. Men det er jo nemt at stå der og tænke, at de selv er ude om det. Og jeg har ikke lyst til at være fordømmende«. Kirsten Spangholm står i vandkanten i en spraglet badedragt, kort, glat hår og solbriller. Den 70-årige pensionist kender godt til det med at skulle tabe sig. »Jeg har selv vejet for meget, på grund af medicin. Jeg kæmpede i mange år med at tabe mig, indtil jeg tabte 25 kilo ved at gå på den udskældte Atkins-kur, hvor man spiser meget kød. Det var svært for mig, for jeg havde levet det meste af mit liv som vegetar. Og kroppen skal også omstille sig. Det tager lang tid«, siger hun. Hun synes egentlig mest, at det er synd for de overvægtige. »Det er et elendigt liv«, lyder det.Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden