0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Organisationer advarer: Rygepolitikken er for slap

Danmark lever ikke op til en konvention om tobakskontrol, som vi tilsluttede os i 2004, mener en række organisationer.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
ASTRID DALUM (arkiv)
Foto: ASTRID DALUM (arkiv)

Rygning. Danmark lever ifølge en række organisationer ikke op til en konvention om tobakskontrol.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Regeringen har forsømt at udarbejde en handlingsplan, der skal få flere til at holde op med at ryge og afholde andre fra at gå i gang med de stærkt sundhedsskadelige cigaretter. Samtidig er de regler, der skal beskytte danskerne mod passiv rygning og forbyde tobaksreklamer, for vage og for hullede.

Dermed lever Danmark ikke op til Verdenssundhedsorganisationen WHO’s konvention om tobakskontrol, som regeringen og Folketinget tilsluttede sig for syv år siden, mener otte patientforeninger og -organisationer.

»Hvis man sammenligner det, der står i konventionen, med det, der er sket i Danmark, mener vi ikke, at regeringen har taget konventionen alvorligt«, siger Niels Them Kjær, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

Handlingsplan mangler
Et meget stort flertal i Folketinget tilsluttede sig WHO-konventionen i marts 2004. Konventionen forpligter landene til at »udvikle, gennemføre og regelmæssigt opdatere og revidere omfattende tværsektorielle nationale strategier, planer og programmer til tobakskontrol«. Og det er da også det, man har gjort i andre lande som Norge og Storbritannien.

Chefkonsulent Jørgen Falk fra Sundhedsstyrelsens Enhed for Borgerrettet Forebyggelse mener, at Danmark lever op til langt de fleste af konventionens krav.

»Der, hvor man kan sige, at vi ikke har det, som kræves, er den samlede handlingsplan«, siger han.

»Vi har en række elementer, for eksempel beslutning om at indføre billeder på tobakspakker, vi har nationale rygestopkampagner, anbefalinger til behandling af tobaksafhængighed og projekter, der skal hjælpe kortuddannede med rygeafvænning. Men vi har ikke en egentlig handlingsplan«.

I en handlingsplan vil regeringen og Folketinget normalt sætte sig nogle mål – for eksempel om at nedbringe andelen af rygere til et vist niveau – og samtidig beskrive de midler, der skal tages i brug.

»En handleplan er noget af det, der kan løfte et område. Men Danmark er ikke enestående med ikke at have en handleplan. Det er der mange andre lande, der heller ikke har endnu«, siger Jørgen Falk.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce