Økonomer advarer mod overdreven jubel efter nye væksttal

Nye positive tal stammer fra før, krisen slog igennem.

Danmark

Computere, dyre bøffer og designmøbler.

Tegnebogen bliver siddende urokkeligt fast i inderlommen, og danskerne smider ikke omkring sig med pengene til luksusvarer.

Så selvom nationalregnskabet viser, at den danske økonomi vokser, så er der fortsat problemer.

Sådan lyder det fra flere analytikere i danske banker.

»Der er et problem med forbruget. Der er ingen gang i det. For at få skub i økonomien og skabe nogle job skal vi have forbrugerne til at bruge nogle penge«, siger Michael Stæhr, chefanalytiker i Sydbank.

»Forbrugerne er bekymrede og sparer op. Det er ren gift for dansk økonomi, at forbrugerne er så tilbageholdende«.

I andet kvartal faldt privatforbruget med 0,3 procent - og det var allerede i første kvartal gået tilbage med 0,9 procent.

Også Steen Bocian, cheføkonom i Danske Bank, siger, at »der er fortsat udfordringer i privatforbruget«.

Genopretning var igang De nye tal fra Danmarks Statistik viser, at dansk økonomi havde en vækst på 1 procent i andet kvartal i år. Samtidig blev tallene fra årets første kvartal korrigeret, og det afslørede, at væksten var positiv og ikke negativ, som de første tal havde vist. Danmark har dermed ikke været i recession.

Inden vi strækker armene for højt op, så har vi et underskud på de offentlige budgetter

Det glæder økonomerne sig over. De peger dog på, at den nye finansielle uro, som har præget markederne den seneste måned, ikke er med i tallene for de to første kvartaler.

»Tallene viser, at vi var i gang med en genopretning. Men det er altså før den globale krise blussede op. Dansk økonomi kører i et langsomt tempo, så den er sårbar over for global uro«, påpeger Steen Bocian.

LÆS MERE

Mens forbrugerne ikke bruger så mange penge og eksporten kører på lavt blus, så er der fremgang i det offentlige forbrug og investeringer, og de to ting kører som et lokomotiv forrest og trækker den danske økonomi.

Men det offentlige forbrug må helst ikke trække for meget, siger Michael Stæhr.

»Inden vi strækker armene for højt op, så har vi et underskud på de offentlige budgetter, og det betyder, at vi ikke kan lade de offentlige udgifter stige. Vi må ikke basere os på, at det offentlige trækker økonomien frem«, siger Michael Stæhr.

Vigende tillid

Nordea tror ikke, at der er lyse udsigter for eksporten til udlandet.

»Kigger vi fremad, er der udsigt til fortsat svage afsætningsmuligheder i udlandet efter de seneste tegn på international afmatning, og alt i alt er der lagt op til en beskeden fremgang i dansk økonomi i år«, siger Troels Theill Eriksen, senioranalytiker i Nordea.

LÆS OGSÅ

»Vi har på det seneste set, at tilliden både blandt forbrugere og i erhvervslivet er vigende, og samtidig har vi et trægt boligmarked og et arbejdsmarked, der ikke er kommet op i omdrejninger«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce