Erkendelse. Brian Mikkelsen (K) mener, at regeringen burde have lavet reformer tidligere.
Foto: Thomas Borberg

Erkendelse. Brian Mikkelsen (K) mener, at regeringen burde have lavet reformer tidligere.

Danmark

Økonomer: Danmark er rykket ud af superligaen

I ti år med V og K ved roret er produktiviteten faldet, og nu betaler vi prisen, siger økonomer.

Danmark

Danmark står elendigt rustet til at klare den genopblussede økonomiske krise, advarer en række økonomer.

Regeringen ignorerede under det buldrende opsving midt i 00’erne, så landet stille, men sikkert blev overhalet indenom af vores konkurrenter.

»Nu står vi med nogle alvorlige tømmermænd, for vi er den dyreste forretning på Strøget. Det er ikke så rart, når der er krisestemning«, siger tidligere økonomisk vismand og professor i økonomi ved CBS Jan Rose Skaksen.

Håbet blev slukket Det spinkle økonomiske håb, der blev tændt, da der onsdag kunne rapporteres om spirende økonomisk vækst, blev slukket igen i går.

Væksten har ikke medført nye job – tværtimod steg ledigheden for tredje måned i træk til nu 163.000 ledige. Og værst ser det ud blandt de unge.Så statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kan ikke længere nøjes med at tage Parken i København i brug, hvis han vil samle landets arbejdsløse. Siden han beskrev ledigheden med det billede i 2008, er arbejdsløsheden vokset så meget, at Løkke nu har brug for 10 af de 12 superligaklubbers stadioner.

Og det står ikke uden videre til at ændre. På en række parametre er vi nemlig raslet ned ad de internationale ranglister.

Mest alvorligt peger økonomerne på, at Danmarks produktivitet er styrtdykket fra en 7.- til en 17.-plads – samtidig med at vi nu har det næsthøjeste lønningsniveau blandt OECD-landene.»Så længe det går godt, og alting vokser, opdager vi ikke rigtig, at vi har den relativt dårlige konkurrenceevne. Men når krisen pludselig strammer til, og man pludselig skal ud og kæmpe for sine markedsandele, bliver det et problem«, siger professor i økonomi ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen.

En økonomi i sukkerchok
Danmarks økonomi var under opsvinget som pumpet på sukker i form af heftig efterspørgsel og et løbsk boligmarked, men man glemte de faste kalorier: at produktiviteten skal stige i takt med lønningerne.

»Vi mistede simpelthen 1 procent i konkurrenceevne per år, det var sådan en fast tommelfingerregel«, siger Jan Rose Skaksen, der mener, at regeringen skulle have grebet ind:

»Rent finanspolitisk skulle man have taget toppen af efterspørgslen, selv om det ikke er særlig populært at gøre«.Økonomerne opfordrede da også under højkonjunkturen til at gribe ind over for de eksploderende lønninger og det løbske boligmarked, men det skete ikke.

»Man gjorde overhovedet ikke noget forsøg på at dæmpe prisstigningstakten. Man sagde bare, at det var fint, og at de økonomiske lærebøger skulle skrives om. Det skulle de så ikke«, konstaterer økonom og direktør i AE-rådet Lars Andersen.

»Bedre sent end aldrig«

Økonomi- og Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) erkender, at regeringen ikke greb ind, og at der burde have være lavet reformer. »Det har vi konservative jo også argumenteret for hele vejen igennem. Hvis man havde gjort det for en del år siden, havde vi ikke haft de finansielle udfordringer, og så havde vi også haft en bedre konkurrencesituation. Så der skulle man have lyttet til os«, siger han. Hvorfor pressede I ikke mere på?»Så skulle vi jo have haft 90 mandater. Men vi må prøve at få et flertal igen, så vi kan gennemføre de her reformer. Bedre sent end aldrig«, siger Brian Mikkelsen.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce