Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
SARA GALBIATI
Foto: SARA GALBIATI

Ødelagt. Næsten 12 procent af Danmarks samlede naturareal er med regeringens tilladelse blevet oppløjet. På billedet er en brakmark på Møn.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Eksperter: Vild natur forsvinder

Regeringen har ikke overholdt løfte om ny erstatningsnatur for oppløjede arealer.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark har de seneste år mistet vild natur i hidtil uset omfang.

En ny opgørelse fra Fødevareministeriet viser, at landbruget med regeringens tilladelse oppløjede 1.320 kvadratkilometer naturrige brakarealer fra 2007 til 2010.

Det er næsten 12 procent af vores samlede naturareal – og svarer til Bornholm, Langeland, Als og Læsø tilsammen.

Fagfolk er enige. Tre af landets førende eksperter kalder oppløjningen »den største naturskandale i 20 år«.

Regeringens beslutning er »forhastet og lemfældig« »Der er tale om et kolossalt tab af biologisk mangfoldighed«, siger Carsten Rahbek, professor i makroøkologi på Københavns Universitet.

Ministerens natur er fantasinatur

Oppløjningen af brak har ikke blot gjort stort indhug i levesteder for en lang række dyr og planter, blandt andet harer, sjældne fugle, sommerfugle, vilde orkideer og andre sårbare blomster. Den er også samfundsøkonomisk problematisk, fordi tabet af naturen i de kommende år vil gøre det dyrere at leve op til EU’s skrappe miljøregler.

LÆS ARTIKEL

Det er årsagen til, at også de økonomiske vismænd har kritiseret regeringens beslutning om at tillade brakoppløjning for at være »forhastet og lemfældig«.

Minister lover erstatningsnatur
Regeringen lovede i forbindelse med beslutningen i 2007 at skabe erstatningsnatur andre steder – og alt i alt »holde naturen skadesløs«. Det løfte er langtfra holdt, fastslår fagfolkene.

Men det bliver det, lover fødevareminister Henrik Høegh (V).

»Det er et led i regeringens ’Grøn vækst’-plan, at vi vil erstatte stort set alt det tabte. Der vil kun være en manko på 50-100 km{+2} eller måske en smule mere, til gengæld vil den nye natur være af bedre kvalitet end braknaturen«.Men I lovede allerede i 2007 at lave erstatningsnatur, og det sidste skal ifølge planerne først være på plads i 2020.

»Vi har brugt tiden på at finde de rigtige modeller. Og det meste har ikke så lange udsigter. Især randzoner ved vandløb kan meget hurtigt få en pæn biodiversitet med rigtig meget krible-krable«, siger Henrik Høegh.

S: Naturen er fantasinatur

Både fagfolk og opposition er dog stadig skeptiske. »Det rigtig grimme ved det her er, at ’Grøn vækst’ i vidt omfang stadig kun er overskrifter på et stykke papir. Der er stort set ikke sket noget konkret«, siger professor Peter Esbjerg fra Institut for Økologi på KU Life – den tidligere Landbohøjskole. »Det er en ren naturmassakre«, siger miljøordfører Mette Gjerskov (S).Hun vil nu spørge Henrik Høegh, hvor mange af hans km{+2} der rent faktisk allerede er udlagt. »Ministerens natur er fantasinatur«, mener hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden