Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hemmelige PET- dokumenter blev fundet ved et tilfælde

Indholdet i brevene er ikke alarmerende, vurderer Human Rights Watch.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det skete ved et tilfælde.

Egentlig var menneskeretsorganisationen Human Rights Watch (HRW) i gang med at lede efter et hemmeligt fængsel i de bygninger, der indtil for kort tid siden havde huset Gaddafis efterretningstjeneste. Men i stedet for det skjulte fangerum fandt organisationens medarbejder et kontor med hemmelige papirer i hobetal.

De titusindvis af breve, faxer og håndskrevne noter dokumenterer blandt andet Gaddafiregimets omfangsrige samarbejde med vestlige sikkerhedstjenester.

LÆS ARTIKEL Eksempelvis afslører dokumenterne det vidtgående samarbejde, som Gaddafis sikkerhedschef, Moussa Koussa, har haft med britiske MI 6 og amerikanske CIA.

Udsat for tortur
Det er papirer fra arkivet, der har dokumenteret, at oprørernes nyudnævnte militærkommandant i Tripoli, Abdul Belhaj, i 2004 blev fanget af CIA og ført til Tripoli, hvor han blev han udsat for tortur.

Blandt andet af denne grund bliver arkivet nu bevogtet af oprørsstyrkerne i Tripoli.

»Der er absolut en risiko for, at der bliver stjålet dokumenter. Derfor bad vi omgående medlemmer af Overgangsrådet om at sende vagter, der kunne beskytte arkivet«, siger Lotte Leicht fra HRW.Indtil soldaterne nåede frem, lykkedes det HRW’s medarbejdere at affotografere 300 af de hemmelige dokumenter, som vil kunne blive brugt i fremtidige undersøgelser af de vestlige efterretningstjenesters arbejde.

I det store hele viser dokumenterne dog ikke meget, man ikke vidste i forvejen, siger Lotte Leicht.

»Vi har jo kun set en lillebitte brøkdel af arkivet, men indtil videre har der ikke været meget nyt. Det væsentlige er ikke indholdet, men den tone, der prægede samarbejdet mellem efterretningstjenesterne«.

Glædelig jul, kære Moussa
Især forholdet mellem den britiske efterretningstjeneste MI 6 og den libyske ditto var hjerteligt. Blandt de dokumenter, som Politiken er i besiddelse af, er der blandt andet en julehilsen til Moussa Koussa, sendt af lederen af MI6’s mellemøstafdeling i 2003 i forbindelse med et af Koussas besøg i London:

»Kære Moussa, det er en skam, at vi ikke kan nå at spise frokost sammen i dag. Glædelig jul, din ven Mark«.

Også efterretningschefernes overordnede havde et ganske hjerteligt brevvenskab. Tony Blair var dus med Moamar Gaddafi, som han sendte håndskrevne ramadanhilsner.

Desuden hjalp den tidligere premierminister Gaddafis søn Saif al-Islam med gode råd til hans ph.d.-afhandling.

Alt godt i den hellige måned

Blairs efterfølger Gordon Brown forsøgte tilsyneladende også at etablere et nært forhold den libyske diktator. Således skrev premierministeren i september 2007: »Kære oberst Gaddafi, jeg havde lyst til at skrive til dig for at ønske dig en god ramadan. Jeg ønsker dig og din familie alt godt i denne hellige måned. Jeg håber, at vi snakkes ved inden længe«.

LÆS ARTIKEL Også svenskerne havde ifølge Lotte Leicht et meget venskabeligt forhold til deres libyske kollegaer, mens danskernes tone har været mere professionel. »Indholdet i brevene er ikke alarmerende. På baggrund af de dokumenter, vi har fundet, kan man ikke sige, at der har været tale om et tæt samarbejde med den libyske efterretningstjeneste«.Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden