Datatilsyn lukker venstreorienteret side

Oplysninger om cirka 100 medlemmer af formodet højreekstremistisk netværk fjernes fra hjemmeside.

Danmark

Hvor man før kunne læse om persongalleriet bag den yderste højrefløj ned i minutiøse detaljer, bliver man nu mødt af en sort skærm.

Det venstreorienterede researchkollektiv Redox’ hjemmeside er nemlig blevet lukket af Datatilsynet. Det skyldes Redox’ offentliggørelse af en omfattende rapport om det hidtil hemmeligholdte højrefløjsnetværk ORG.

I den mere end 100 sider lange rapport omtaler Redox blandt andet en lang række personers politiske ståsted, og det er ifølge Datatilsynet »et brud på reglerne om offentliggørelse af følsomme oplysninger om politisk overbevisning«.

Hvis de omtalte personer ikke allerede selv har offentliggjort deres politiske ståsted i den offentlige debat eller har givet samtykke til offentliggørelsen, er det i strid med persondataloven, skriver Datatilsynet.

Derfor anmeldte tilsynet i sidste måned Redox til politiet, og efterfølgende har det anmodet Redox om at fjerne rapporten fra hjemmesiden.

»Vi har forsøgt at give et påbud til Redox, men de har ikke reageret på det. I stedet er der en beføjelse i persondataloven der siger, at når det ikke er muligt at få udbyderen til selv at fjerne oplysningerne, så kan man få web-udbyderen til at lukke siden«, siger kontorchef i Datatilsynet, Lena Andersen.

Efter Datatilsynets henvendelse til web-udbyderen Surftown, der huser Redox’ hjemmeside, er hele siden blevet lukket ned. Hjemmesidens øvrige indhold er ellers ikke indbefattet af påbuddet, men de tekniske vilkår gør det umuligt kun at fjerne den del af hjemmesiden, der rummede personfølsomme oplysninger om medlemmerne af ORG, fortæller kontorchef Lena Andersen. Med mindre, der opstår nye omstændigheder, vil Datatilsynet ikke foretage sig mere i sagen, slår hun fast.

Hos Københavns Politi, hvor sagen mod Redox er indgivet, ønsker man ikke at kommentere en igangværende sag, men politiet bekræfter at have modtaget anmeldelsen.

Redox har været i søgelyset før Udover Datatilsynets politianmeldelse er Redox involveret i en anden sag, hvor en af researchkollektivets ledende skikkelser er sigtet for hacking, terror og vold. Politianmeldelsen og lukningen af Redox’ hjemmeside sker uafhængig af den sag, da Datatilsynet udelukkende skal tage stilling til, om der er offentliggjort personfølsomme oplysninger på et forkert grundlag.

Det mente Datatilsynet ikke sidst, det havde Redox i søgelyset. I 2008 tabte en af de højreradikale, der blev omtalt på Redox’ hjemmeside, en klagesag hos Datatilsynet. Han klagede over, at Redox havde offentliggjort urigtige oplysninger om hans politiske tilhørsforhold og ønskede det slettet. Men i den sag konkluderede Datatilsynet, at persondataloven blev overholdt.

»Datatilsynet har herved navnlig lagt vægt på, at De selv forudgående, bl.a. i medier, har offentliggjort oplysninger om Deres politiske anskuelser og vurdering af foreningsmæssige forhold i forbindelse hermed, og at De herunder direkte omtaler forskellige grupperinger og personer i den forening eller det netværk, som De ifølge det oplyste selv har været aktiv i«, lød begrundelsen.

Redox’ fremtid er uvis

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Redox, og det er derfor uvist, om hjemmesiden kommer op og køre i en ny form uden oplysningerne om ORG. Hvis ikke det er tilfældet, vil det være et stort tab, mener Ole Wugge Christiansen, der er redaktør på den venstreorienterede netavis Modkraft.

»Det vil være et stort savn i forhold til at kunne få informationer om, hvad der foregår på den ekstremistiske højrefløj. Det undrer mig meget, at man lukker hjemmesiden, og jeg ser det som et stort indgreb i ytringsfriheden«, siger han.

Ole Wugge Christiansen frygter, at lukningen af Redox’ hjemmeside vil gøre det nemmere at være racist eller nazist i Danmark.

»Det vil nok betyde, at for eksempel Dansk Folkeparti igen vil blive inficeret af de erklærede racister, og man kan frygte, at deres forskellige netværk får lov at gro uhæmmet, hvis der ikke er nogen, der kaster kritisk lys på dem«, siger han.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce