Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
JACOB EHRBAHN (Arkiv)
Foto: JACOB EHRBAHN (Arkiv)

ANHOLDELSE. 900 blev taget af politiet efter rudeknusninger under storstilet klimademonstration under topmødet for et år siden.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Byretten: Masseanholdelser var ulovlige

Erstatning til aktivisterne sprænger grænserne for, hvad der tidligere er givet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det var ikke lovligt, da politiet skred til danmarkshistoriens største masseanholdelse under klimakonferencen i København sidste år.

Derfor skal hver enkelt af de anholdte, der har klaget over arrestationerne, have en erstatning på mellem 5.000 og 9.000 kroner.

Det har Københavns Byret afgjort. Men den dom ankede kammeradvokaten straks til landsretten.

Erstatninger sprænger grænserne

Erstatningerne på 9.000 kroner går til de mange, der blev anholdt ved en kæmpedemonstration den 12. december. Det er - vurderer en af advokaterne, Christian Dahlager - opsigtsvækkende, fordi erstatningsbeløbet ifølge ham sprænger rammerne for de erstatninger, der hidtil er givet i tilsvarende sager.

Dermed sender det efter hans mening et kraftigt signal fra byretten til politiet om, at de anholdelser var nedværdigende. Byretten karakteriserer dem som værende i strid med menneskerettighederne.

Over 200 personer havde klaget over politiets brug af præventive anholdelse, da omkring 900 mennesker blev sat i 'futtog' og bagbundet med strips på Amagerbrogade.

FOTOS

Det skete under den stor demonstration fra Christiansborg til konferrencen ved Bella Center, hvor 100.000 mennesker deltog.

Undervejs ville politiet anholde den såkaldte 'sorte blok'.

Det var en flok på 200, fortrinsvis yngre sortklædte mennesker, som havde prøvet at knuse ruder i Børsen og Udenrigsministeriet.

LÆS ARTIKEL

Da Københavns Politi ved en knibtangsmanøvre ved Amagerbrogade ville have fat i den sorte blok, røg godt 900 demonstrationsdeltagere med i købet, heriblandt ældre medborgere og en flok fra Hare Krishna-bevægelsen.

Men den masseanholdelse var altså ikke lovlig, fastslår retten.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden