Filmet. Videooptagelsen viser, hvordan to S-togskontrollører fastholder en ung mand, der ikke vil tage imod en bøde.
Foto: Skærmdump

Filmet. Videooptagelsen viser, hvordan to S-togskontrollører fastholder en ung mand, der ikke vil tage imod en bøde.

Danmark

Voldsomme kontrollører risikerer fyring

DSB undersøger sag, hvor togrevisorer holdt psykisk syg fast.

Danmark

To kontrollører, som tvang en ung psykisk uligevægtig mand mod gulvet i adskillige minutter, risikerer en fyreseddel.

En video, som kan ses i bunden af artiklen, viser to hærdebrede kontrollører smide den unge rædselslagne mand på gulvet i S-toget mellem Østerport og Nørreport, og holde ham nede med deres knæ.

LÆS OGSÅ

Imens han skriger af frygt forsøger flere passagerer at gribe ind, men bliver affærdiget af de to kontrollører, som siger, at de skal blande sig uden om.

Nu er sagen genstand for en intern undersøgelse hos DSB, bekræfter salgsdirektør i DSB S-tog Niklas Marschall, som kender til videoen.

Sag har top-bevågenhed
Han vil ikke gå i detaljer med DSB's opfattelse af sagen, men understreger at den bliver taget meget alvorligt.

»Det eneste jeg kan sige er, at der kører en intern undersøgelse. Den her sag har top-bevågenhed og at alle interne ressourcer er sat af til følge op og afklare sagen«, siger salgsdirektøren.

Han understreger at kontrollører under ingen omstændigheder må lægge hånd på passagererne, uanset hvad der går forud. I stedet skal de tilkalde politiet.

»Det er en voldsom sag for os«, understreger DSB-direktøren.

Kontrollører må ikke røre ved passagererne
Kun i alleryderste nødstilfælde, når der er tale om en voldelig og eventuelt bevæbnet person, må togrevisorerne ligesom alle andre borgere forsvare sig selv.

I de tilfælde skal kontrollørerne afrapportere det internt, og så vil gerningsmanden typisk blive meldt til politiet.

I det her tilfælde var der dog ikke tale om en situation som berettigede selvforsvar fra kontrollørerne, og den unge mand i videoklippet er heller ikke blevet politianmeldt.

»Medarbejderne laver en hændelsesrapport, når de har været i kontakt med kunderne, og så følger vi ledelsesmæssigt op på det«, siger DSB's salgsdirektør, som netop blev opmærksom på sagen på grund af rapporten.

Togrevisorer kan blive fyret
De to kontrollører er nu suspenderet og sendt hjem, imens der kører en personalesag imod dem. Den interne undersøgelse forventes at være færdig i denne uge.

»Det er fordi at vi gerne vil vide om vores medarbejdere har handlet i overenstemmelse med vores politik eller ej. Det er selvfølgeligt uacceptabelt for os, hvis vores medarbejdere ikke har gjort det«.

Hvad bliver konsekvenserne for de pågældende medarbejdere, hvis undersøgelsen ikke falder ud til deres fordel?

»Hvis man ikke handler i overensstemmelse med vores politik, kan det få personalemæssige konsekvenser i form af ens ansættelse. De kan blive fyret«, siger direktøren.

Passager blev kørt hjem af politiet

Det har ikke været muligt for politiken.dk at få kontakt til den unge mand og derfor ved vi heller ikke om han har politianmeldt DSB.

Københavns Politi bekræfter hændelsen over for politiken.dk, og oplyser at politiet i hvert fald ikke sigter passageren i sagen.

»Passageren blev kortvarigt tilbageholdt af politiet, der, grundet hans sindstilstand, efterfølgende valgte at køre ham til bopælen«, oplyser Københavns Politi i en skriftlig udtalelse.

TIP OS

»Politiet har skønnet, at der på det foreliggende ikke var grundlag for at foretage sig yderligere i sagen«, skriver politiet, som vil forholde sig til DSB's rolle, hvis selskabets interne undersøgelse gør det relevant.

»Skulle det vise sig, at en sådan munder ud i en politianmeldelse, vil vi kigge på den, når vi modtager den«, oplyser Københavns Politi i en skriftlig udtalelse.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce