Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Danske sejlere måtte nøjes med en halvanden liter gulligt drikkevand om dagen

Familie fra Kalundborg fortæller detaljeret om deres tid som gidsler i Somalia.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ressourcerne var til tider meget knappe, da den danske sejlerfamilie fra Kalundborg blev holdt fanget af somaliske pirater gennem mere end et halvt år.

I et interview med familien, der kan læses i sin helhed i dagens papirudgave af Politiken, fremgår det blandt andet, at de fem familiemedlemmer i en periode hver især måtte nøjes med halvanden liter vand i døgnet.

Nogen gange var det tilmed gult vand fra en kilde i land, som piraterne hentede i gamle dunke, der har været brugt til diesel.

LÆS MERE

Familien tilbragte størstedelen af deres tid som fanger om bord på fragtskibet MS Dover, som piraterne havde kapret ved en anden lejlighed.

Ris eller pasta to gange dagligt
Det var ikke kun drikkevandet, som det skortede på. Også udbudet af mad var stærkt begrænset til ris eller pasta, der blev serveret to gange om dagen. Kun engang imellem var der også en smule gedekød, fisk, løg eller kartofler.

»Ti mundfulde tørre ris kan få strubehovedet til at snøre sig fuldstændig sammen«, siger familiefaren, Jan Quist Johansen.

Efter nogle uger får familien dog lov til at bage brød to gange om ugen.

Vaskepulver som shampoo
Familien fortæller også, at de om bord på fragtskibet løb tør for shampoo og i stedet brugte sulfo og til sidst vaskepulver, når de skulle vaske hår. De materielle mangler betød dog lidt i situationen, siger 52-årige Marie Quist Johansen.

»Det må have været lidt som at leve under Anden Verdenskrig. Når det handler om liv i stedet for materielle ting, så får tingene en helt anden dimension«, siger familiemoderen i interviewet.

Slagtede geder på agterdækket
Generelt var der møgbeskidt om bord på skibet, hvor geder gik frit omkring og næsten på daglig basis blev slagtet på agterdækket.

Og piraterne hærgede hele skibet, fortæller familien. De huggede skibets træ op til brænde, og der var larm døgnet rundt, fordi piraterne skød op i luften og hørte høj musik.

Lukket inde på 12 kvadratmeter

Familien havde blot 12 kvadratmeter for sig selv i en kahyt med vindue på 3. dæk, som familien hurtigt fik gjort rent.

I dagtimerne havde familien selskab af de to gaster, der også havde været om bord på familiens sejlbåd, og som om natten sov i kaptajnens dagligstue sammen med yderligere 24 gidsler på MS Dover.

Ude på gangen sad der altid to bevæbnede vagter og holdt vagt.

LÆS OGSÅ

Om natten fik familien lov til at lukke døren indtil deres kahyt af hensyn til familiens to kvindelige medlemmer, moren Marie Quist Johansen og teenagedatteren Naja Quist.

De to kvinder fik allerede kort efter tilfangetagelsen udleveret en somalisk klædedragt og et tørklæde, som de blev beordret til at bære efter islamisk skik. Kvinderne måtte heller ikke tale til piraterne.

»Det er som et fængsel i fængslet«, siger Naja Quist Johansen.

FOTO

I dag befinder familien sig igen i hjemmet i Kalundborg, og alle har det efter eget udsagn godt omstændighederne taget i betragtning.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden