Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: OLESEN PETER HOVE
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mænd vil ikke forbyde købe-sex

Mens politikerne vil gøre det ulovligt at købe og sælge sex, siger befolkningen nej til et forbud.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sexindustrien går under jorden, hvis den bliver kriminaliseret.

Og det vil være de prostituerede, der bliver ofrene for en lov, der forbyder købesex.

Susanne Møller er sexarbejder og talsmand for S-I-O, Sexarbejdernes Interesse Organisation, og dybt uenig med striben af politiske partier, der nu lægger op til et forbud mod købesex.

»Politikerne er ude i et feministisk ærinde – at holde mændene væk fra prostituerede – og vi er gidsler«, siger Susanne Møller.

Halvdelen siger nej Men et forbud har heller ikke den store opbakning i befolkningen. Næsten halvdelen af danskerne siger klart nej til et forbud mod købesex, mens godt en tredjedel er tilhængere af et forbud. Det fremgår af en ny meningsmåling, som Megafon har gennemført for Politiken og TV 2. Her svarer 48 procent af 1.474 adspurgte danskere nej til et forbud, mens 35 procent siger ja. Mens Socialdemokraterne overvejer sagen er de radikale, SF og Enhedslisten på vej med et forslag, der på samme tid gør det ulovligt at købe sex hos en prostitueret og at arbejde som prostitueret. Ifølge den nye meningsmåling er det især mændene, der afviser at kriminalisere prostitution. 60 procent af de adspurgte mænd siger nej til et forbud. Den moralske garde Til gengæld vil næsten halvdelen af kvinderne forbyde købesex. Det overrasker ikke sociolog Claus Lautrup: »Det er de veluddannede middelklassekvinders projekt. Vi skal alle sammen leve et pænt liv, og de synes, at det er klamt med mænd – måske oven i købet deres egen – der går til en prostitueret og kommer hjem med en kønssygdom. Vi skal forbyde os ud af alting. Det handler om moral – ikke om at hjælpe pigerne«.

LÆS ARTIKEL

Sådan siger Claus Lautrup, der tidligere har undersøgt markedet for købesex.

»Jeg er ikke tilhænger af prostitution, jeg tror bare ikke, kriminalisering er en løsning. Det har ikke virket i Sverige, Norge og Finland. Vi har alle de love, der skal til for at kunne bekæmpe trafficking, udnyttelse og tvang. Hvis politiet havde ressourcer, kunne de hjælpe pigerne«.

Frygter klapjagt

Sexarbejdernes talsmand, Susanne Møller, frygter, at et forbud vil udløse en klapjagt på prostituerede: »Vi kan ikke åbenlyst skaffe kunder længere, hvis det bliver forbudt. For det vil være os, politiet jager for at kunne få fat i kunderne. Så vores liv vil blive rigtig rigtig træls. Det ved politikerne, der ønsker forbuddet, godt. De siger gang på gang, at de vil sætte ind med ’massive sociale tiltag’. Hvad jeg ikke forstår, er, hvorfor de ikke sætter det ind lige nu og her. Hvorfor skal forholdene forværres for os først?«, spørger Susanne Møller og tilføjer: »Vi ønsker ikke at blive arbejdsløse. Vi ønsker faglige rettigheder ligesom andre erhverv. Og vi ønsker hjælp og støtte, så de, der gerne vil ud af faget, kan komme det. Man vælger jo ud fra de muligheder, man har i tilværelsen. Jo flere muligheder, jo større er chancen for, at man kan vælge om. Hvis vi og kunderne bliver kriminaliserede, så har vi endnu færre valg«.Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden