Foto: OLESEN PETER HOVE
Danmark

Mænd vil ikke forbyde købe-sex

Mens politikerne vil gøre det ulovligt at købe og sælge sex, siger befolkningen nej til et forbud.

Danmark

Sexindustrien går under jorden, hvis den bliver kriminaliseret.

Og det vil være de prostituerede, der bliver ofrene for en lov, der forbyder købesex.

Susanne Møller er sexarbejder og talsmand for S-I-O, Sexarbejdernes Interesse Organisation, og dybt uenig med striben af politiske partier, der nu lægger op til et forbud mod købesex.

»Politikerne er ude i et feministisk ærinde – at holde mændene væk fra prostituerede – og vi er gidsler«, siger Susanne Møller.

Halvdelen siger nej Men et forbud har heller ikke den store opbakning i befolkningen. Næsten halvdelen af danskerne siger klart nej til et forbud mod købesex, mens godt en tredjedel er tilhængere af et forbud. Det fremgår af en ny meningsmåling, som Megafon har gennemført for Politiken og TV 2. Her svarer 48 procent af 1.474 adspurgte danskere nej til et forbud, mens 35 procent siger ja. Mens Socialdemokraterne overvejer sagen er de radikale, SF og Enhedslisten på vej med et forslag, der på samme tid gør det ulovligt at købe sex hos en prostitueret og at arbejde som prostitueret. Ifølge den nye meningsmåling er det især mændene, der afviser at kriminalisere prostitution. 60 procent af de adspurgte mænd siger nej til et forbud. Den moralske garde Til gengæld vil næsten halvdelen af kvinderne forbyde købesex. Det overrasker ikke sociolog Claus Lautrup: »Det er de veluddannede middelklassekvinders projekt. Vi skal alle sammen leve et pænt liv, og de synes, at det er klamt med mænd – måske oven i købet deres egen – der går til en prostitueret og kommer hjem med en kønssygdom. Vi skal forbyde os ud af alting. Det handler om moral – ikke om at hjælpe pigerne«.

LÆS ARTIKEL

Sådan siger Claus Lautrup, der tidligere har undersøgt markedet for købesex.

»Jeg er ikke tilhænger af prostitution, jeg tror bare ikke, kriminalisering er en løsning. Det har ikke virket i Sverige, Norge og Finland. Vi har alle de love, der skal til for at kunne bekæmpe trafficking, udnyttelse og tvang. Hvis politiet havde ressourcer, kunne de hjælpe pigerne«.

Frygter klapjagt

Sexarbejdernes talsmand, Susanne Møller, frygter, at et forbud vil udløse en klapjagt på prostituerede: »Vi kan ikke åbenlyst skaffe kunder længere, hvis det bliver forbudt. For det vil være os, politiet jager for at kunne få fat i kunderne. Så vores liv vil blive rigtig rigtig træls. Det ved politikerne, der ønsker forbuddet, godt. De siger gang på gang, at de vil sætte ind med ’massive sociale tiltag’. Hvad jeg ikke forstår, er, hvorfor de ikke sætter det ind lige nu og her. Hvorfor skal forholdene forværres for os først?«, spørger Susanne Møller og tilføjer: »Vi ønsker ikke at blive arbejdsløse. Vi ønsker faglige rettigheder ligesom andre erhverv. Og vi ønsker hjælp og støtte, så de, der gerne vil ud af faget, kan komme det. Man vælger jo ud fra de muligheder, man har i tilværelsen. Jo flere muligheder, jo større er chancen for, at man kan vælge om. Hvis vi og kunderne bliver kriminaliserede, så har vi endnu færre valg«.Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce