Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

14-årig pige ulovligt fastspændt 286 gange

Psykiatriske afdelinger må ikke fortsætte med at anvende tvang i det uendelige, fastslår opsigtsvækkende dom.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En 14-årig pige blev fra marts til november 2008 bæltefikseret ulovligt 286 gange.

Pigen var indlagt med en spiseforstyrrelse på først Bispebjerg og senere Glostrups psykiatriske afdeling, hvor hun dagligt blev spændt fast til en seng med et bælte om maven og i en række tilfælde også med remme om arme og ben.

Det skete i alt 390 gange. Langt de fleste af de mange fastspændinger er nu erklæret ulovlige af Retten på Frederiksberg.

Den her dom må føre til, at der anvendes mindre tvangForældre tog kampen op
Bæltefikseringerne af den unge pige stoppede først efter mere end et års indlæggelse, da pigens forældre fik overbevist lægerne om, at de måtte tage andre metoder i brug.

LÆS ARTIKEL

Pigen blev overflyttet til en særlig afdeling kun for hende i november 2008, og fem dage efter var hun ude af bæltet.

»Havde vi ikke taget kampen op, havde hun ligget fastspændt endnu«, siger pigens far, der havde fået sagen for retten.

Region Hovedstaden: Fikseringer var nødvendige og lovlige
Region Hovedstadens advokat sagde under retssagen, at fikseringerne med bælte havde været »nødvendige og lovlige«, og at personalet kun havde grebet ind med tvang for at forebygge, at »pigen gjorde skade på sig selv«.

LÆS ARTIKEL

Men den forklaring forkastede to af de tre dommere i Retten på Frederiksberg, der gav pigen og forældrene medhold på alle punkter. Nu håber familien, at dommen vil begrænse brugen af tvang på de psykiatriske afdelinger.

Alternative muligheder skal prøves
Dommen fastslår nemlig, at den psykiatriske afdeling »langt tidligere« burde have ændret de forhold, pigen var indlagt under. Enten ved at overføre pigen til en særlig afdeling eller på anden måde sikre, at hun fik »behandling, pleje og omsorg«, så det ikke var nødvendigt at bruge tvang.

»Signalet i dommen er, at psykiatrien ikke må fortsætte stereotypt med en behandling, som indebærer voldsomme tvangsindgreb, hvis der er alternative muligheder«, siger pigens advokat, Per Dalskov.

Pigen blev indlagt med en spiseforstyrrelse i foråret 2007, men i løbet af indlæggelsen fik hun det dårligere og dårligere og truede med at tage sit eget liv.

69 bæltefikseringer er godkendt
Det fik lægerne på de børnepsykiatriske afdelinger på Bispebjerg og i Glostrup til at bæltefiksere pigen i alt 390 gange i løbet af 15 måneder.

69 bæltefikseringer på Bispebjerg er siden blevet godkendt. Dommen fra Frederiksberg tager stilling til de 321 fikseringer i Glostrup, og i alt 286 tilfælde er nu kendt ulovlige af retten eller Det Psykiatriske Patientklagenævn.

»Den her dom må føre til, at der anvendes mindre tvang. Jeg vil anse det for meget farligt for en offentlig virksomhed at tilsidesætte en sådan dom«, siger advokat Per Dalskov.

Annette Gjerris, der er vicedirektør i Region Hovedstadens Psykiatri, siger, at psykiatrien har taget ved lære af sagen og allerede for et år siden sat gang i et projekt, der skal begrænse brugen af tvang.

Det skal gennem uddannelse af personalet og bedre opfølgning på de episoder, hvor personalet griber til tvang.

»Vi har særlig fokus på børne- og ungdomspsykiatrien, og vi er meget opsatte på at forebygge tvang«, siger Annette Gjerris.

Omfattende bæltefiksering kritiseres
Thorstein Theilgaard, der er generalsekretær i foreningen Bedre Psykiatri, kalder sagen, der tidligere har været omtalt i Politiken, »dybt alarmerende«:

»Jeg håber, at denne dybt ulykkelige sag kan føre til, at man helt holder op med at bruge bæltefiksering af børn og unge«.

Den omfattende brug af bæltefiksering i Danmark er flere gange siden 2002 blevet kritiseret af Europarådets komité til forebyggelse af tortur.

I 2006 skærpede Folketinget loven, og det er blandt andet med henvisning til den stramning, at Retten på Frederiksberg har afsagt den markante dom.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden