Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hjælper. Kommuner overvejer, hvordan de skal gøre støvsugerrobotter mere udbredte - ved tvang eller frivillighedens vej.
Foto: Jacob Ehrbahn (arkivfoto)

Hjælper. Kommuner overvejer, hvordan de skal gøre støvsugerrobotter mere udbredte - ved tvang eller frivillighedens vej.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ældre tvinges til at få robot

Hjemmehjælpere i Odense skal ikke bruge tid på støvsugning, mener ældrerådmand.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis ældre i Odense Kommune ikke selv magter at støvsuge, kan de blive tvunget til at købe en robotstøvsuger.

Ældrerådmand Jane Jegind (V) er indstillet på, at kommunen indfører en ordning, så hjemmehjælpere ikke skal bruge tid på støvsugning.

»Hvis vi fortsat skal have råd til at sikre de ældre en ordentlig pleje, er det nødvendigt med sådanne tiltag«, siger Jane Jegind til Fyens Stiftstidende.

Håb om frivillighedens vej

I Middelfart Kommune har det også været drøftet at indføre tvungen brug af robot-støvsugere. Derved kunne kommunen spare 750.000 kroner, men byrådet har dog valgt ikke at pålægge de gamle at have en robotstøvsuger i hjemmet.

I stedet forsøges ad frivillighedens vej at motivere de ældre til at købe en batteridrevet støvsuger. Fra nytår vil kommunen låne robotstøvsugere ud på prøve.

»Og så håber vi, at de ældre efter prøveperioden selv vil investere i en robotstøvsuger«, siger formand for socialudvalget Kaj Johansen (S).En rundringning til socialudvalgsformænd i de øvrige fynske kommuner viser, at flere gør sig tanker om øget brug af robotteknologi. Formanden for socialudvalget i Nyborg, Kaj Refslund (V), løfter dog en pegefinger:

»vi skal passe på, at teknologien ikke overtager den personlige kontakt«.

Der har været tvivl om, hvorvidt det er lovligt at nægte kommunal støvsugning med henvisning til, at ældre kan investere i en robotstøvsuger.

Nu har Det Sociale Nævn i Region Syddanmark imidlertid afvist en klage fra en borger, som en kommune pålagde at købe en robot. Statsforvaltningen i Syddanmark mangler at tage stilling til det principielle i sagen.

Odense Kommune har helgarderet sig ved som en del af et frikommuneforsøg at søge om at få lov til at kræve robotstøvsugere i ældres hjem.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden