Overgreb på katolsk drengeskole anmeldt

Flere tidligere elever står frem og fortæller om mishandling på jesuiterskolen Sankt Knuds.

Danmark

I 1967 blev det i drengeskolen Sankt Knuds Skoles årsskrift i to sætninger bemærket, at skolens inspektør gennem 17 år har valgt at supplere sin uddannelse ved et tysk universitet.

Ifølge flere tidligere elever var årsagen til inspektørens studietrang dog en helt anden: Han blev omsider sendt væk efter flere års systematisk tæsk af elever. Nu har en tidligere elev meldt inspektøren for sexovergreb, der var værre end blufærdighedskrænkelse.

Den seneste anmeldelse betyder, at politiet og den katolske kirke nu i alt har 28 sager om sexovergreb at undersøge.

Da jeg skiftede skole, var det en slags befrielse at komme væk derfraSvært at tage skridtet til politianmeldelse
At tage skridt til en politianmeldelse var ikke nemt, fastslår den tidligere elev over for Politiken.

Men han gjorde det på baggrund af de senere måneders debat om katolske præsters mulige udnyttelse af børn og unge – og for at få de danske politikere til at ændre på reglerne om forældelse i pædofilisager, fortæller manden, der ønsker at være anonym. I denne sammenhæng kalder vi ham BB .

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKEL Han gik på Sankt Knuds Skole fra 1957-65. Og her mødte der en lille dreng en meget blandet buket lærere – lige fra meget menneskelige og omsorgsfulde til meget hårdhændede og barske lærere, som BB ikke tøver med at kalde sadister. Nærmest en sadistisk glæde at slå Flere elever, som Politiken har talt med, bakker BB’s udsagn op. »Lærerne nød at slå. Det var en nærmest en sadistisk glæde«, fortæller Tom Assentoft, der gik på skolen samtidig med BB. Han har aldrig selv været udsat for seksuelle overgreb, men adskillige seksuelle hentydninger. Der blev sat strøm til en elev En anden tidligere elev, Erwin Neutzsky-Wulff, så, hvordan en lærer i en fysiktime straffede en elev ved at sætte strøm til ham. »Omgangsformen var af en slags, hvor man i dag ville sige, at det grænsede til børnemishandling og pædofili, set med tidens moderne øjne«, siger han. En anden anonym kilde, CC, husker flere sager, hvor præster fra skolen blev sendt væk på grund af seksuelle episoder. Hans far sad i skolens ledelse og kunne derfor overhøre, hvad der foregik. »Min far var påvirket af det – alle var påvirkede. Men det blev dysset ned og aldrig adresseret åbent, kun talt om i krogene«, siger han. En befrielse at komme væk Talsmand for den katolske kirke, Niels Engelbrecht, vil ikke kommentere på konkrete sager – herunder hvad der foregik på Sankt Knuds Skole. Niels Engelbrecht har dog selv gået på drengeskolen, endda i parallelklasse med BB. Han tænker sig om, før han beskriver sin skoletid: »Jeg husker den som en skole, hvor vi fik lært meget, og den var nok temmelig autoritær. Da jeg skiftede skole efter 5. klasse, var det en slags befrielse at komme væk fra den«, siger han. I dag er inspektøren død Han kan bekræfte, at inspektøren tog til Tyskland for siden at vende tilbage til Danmark. I dag er inspektøren død. Da Sankt Knuds Skole var en jesuiterskole, er det jesuiterordenen i Danmark, der har alle sagsakter. Vil advokaten, der står for den uvildige undersøgelse, også få adgang til jesuiterordenens arkiv?»Advokaten vil få adgang til det materiale, han ønsker«, siger Niels Engelbrecht. Det vil sige alt – også til jesuitternes arkiver?»Ja, jeg kan ikke forestille mig andet«. Fortidens syn kan have spillet ind I Foreningen af Katolske Skoler i Danmark har man ikke noget særligt kendskab til Sankt Knuds Skole, fortæller formand Georg Høhling. Foreningen blev oprettet, seks år før drengeskolen lukkede i 1971. Hvis elevernes beretninger er sande, kan fortidens tidsånd og syn på børn skyldes, at der ikke blevet grebet ind, mener han. »Børn blev ikke lyttet til dengang, som vi gør i dag. Hvis det kan bevises, at voksenverdenen er blevet gjort bekendt med forholdene og har vidst, at sådan noget er sket, og man har stukket det under gulvtæppet, så er det fuldstændig ude i hampen og ganske forfærdeligt«, siger han. Tyske jesuitter undskylder

I Tyskland har jesuitterne undskyldt for overgreb mod 22 elever på et jesuitisk elitegymnasium i 1970’er og 1980’erne. En af lærerne skal blandt andet have tvunget drenge til at onanere foran sig i skolens kælder til gengæld for gode karakterer, og selv om flere af ofrene klagede deres nød til skolens rektor, fortsatte overgrebene. Det fik i februar den tyske jesuiterordens leder, Stefan Dartmann, til at rejse til den tyske hovedstad og sige undskyld til ofre, lærere og forældre, der dengang havde deres gang på Canisius-gymnasiet. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra den danske jesuiterorden.Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  An image posted by Oscars show host Ellen DeGeneres (bottom row, 4th L) on her Twitter account shows movie stars, including Jared Leto, Jennifer Lawrence, Meryl Streep (bottom row L-3rd L), Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong'o, Angelina Jolie (top row L-R) and Bradley Cooper (bottom row, 2nd R), as well as Nyong'o's brother Peter (bottom row, R), posing for a picture taken by Cooper at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. The self-portrait tweeted by host DeGeneres and actors taken during Hollywood's annual Academy Awards ceremony on Sunday quickly became the most shared photo ever on Twitter. Picture taken March 2, 2014. REUTERS/Ellen DeGeneres/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY PROFILE) ATTENTION EDITORS

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

   

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce