Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tyveri. I SuperBrugsen på Halmtorvet i København har personalet hver dag problemer med butikstyverier.
Foto: OLESEN PETER HOVE

Tyveri. I SuperBrugsen på Halmtorvet i København har personalet hver dag problemer med butikstyverier.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Høj som lav stjæler fra hylderne

Butikstyverier er et stigende problem.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Culottesteg, Marabou-chokolade, kaffe, te og ost.

Antallet af småhapserier og mere organiserede butikstyverier er stigende, men det er langt fra kun østeuropæiske bander med speciale i afsætning på det sorte marked, der dominerer gruppen af mennesker, der går fra supermarkederne uden at betale.

»Det er ikke en bestemt gruppe, der stjæler«, siger informationschef i Coop Jens Juul Nielsen:

»Det er både børn og ganske almindelige borgere, og butikstyvene udgør et bredt udsnit af befolkningen«.

Man drømmer ikke om, hvad folk stjæler

Sophie stjælerEn af dem er 25-årige universitetsstuderende Sophie, der ikke ønsker at stå frem med sit rigtige navn.

Hun fylder ofte sit køleskab med alt fra oste til oliven og chokolade, som hun stjæler i supermarkeder på grund af sin politiske overbevisning.

LÆS OGSÅ »Jeg stjæler, fordi jeg gerne vil leve i et samfund, hvor mad er billigere og bliver produceret bæredygtigt, og hvor en kæmpe koncern som for eksempel Netto ikke scorer kassen på at sælge dårlig og usund mad«, siger Sophie. Hun tilføjer, at hun »aldrig vil stjæle fra en lille butik eller privatperson«. Og hun ved godt, at »det er en gråzone, der kan diskuteres«. Sophie har stjålet fra butikker i København i halvandet år uden at blive opdaget, og hun betegner det som »ret let« at gå ud af en butik med dagligvarer i lommer og tasker.

Stjålet for over 1 millard kroner

Hvert år bliver der stjålet for mindst 1 milliard kroner i butikkerne, vurderer Dansk Erhverv over for Morgenavisen Jyllands-Posten.

Og de seneste par år har antallet af butikstyverier været stærkt stigende.

Som Politiken skrev i går, har flere supermarkeder set sig nødsaget til at sætte hængelåse på kølediske med dyrt kød, fordi problemet med kødtyveri er grebet om sig.

Men der stjæles meget andet end kød, og nogle gange er det småting uden den store værdi, der forsvinder fra hylderne, siger Jens Juul Nielsen fra Coop:

»Vi placerer for eksempel kondomer, batterier og kosmetik synligt og tæt på kassen, så vi kan holde øje med det«.

Ifølge butiksdetektiv Kenneth Hertsdahl er det netop nogle af de ting, der sammen med tøj, cd’er, barberblade, vin, chokolade og ost ligger på topti-listen over de mest stjålne varer.

»Man drømmer ikke om, hvad folk stjæler. Det kan være kattemad, havregryn og mobiltaletidskort eller for 10.000 kroner biografbilletter. Forleden havde jeg en sag, hvor en gammel dame købte for 200 kroner varer og samtidig stjal en pakke gær til 90 øre«, siger Kenneth Hertsdahl.

Stort problem i SuperBrugsen

I SuperBrugsen på Halmtorvet i København har personalet også hver dag problemer med butikstyverier.

Ifølge butiksuddeler Wafik Halal koster det butikken omkring 250.000 kroner årligt. »Mange narkomaner stjæler blandt andet kaffe og Marabou-chokolade, som de sælger videre til kioskerne. Men det er også almindelige mennesker, som stjæler. I går opdagede vi for eksempel en 82-årig dame, der havde stjålet en yoghurt og nogle milkshake«, siger Wafik Halal.

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden