Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
skarpladt. Chefjurist fra Cepos Jacob Mchangama skyder med skarpt på PET.
Foto: NIKOLAJ SVENNEVIG (Arkiv)

skarpladt. Chefjurist fra Cepos Jacob Mchangama skyder med skarpt på PET.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Cepos sætter spørgsmålstegn ved PET's dømmekraft

PET karakteriserer i ny rapport en sindssyg mand som politisk ekstremist.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Chefjurist Jacob Mchangama fra den borgerlige tænketank Cepos langer kraftigt ud efter Politiets efterretningstjeneste, PET.

Det sker i et blogindlæg på berlingske.dk, hvor chefjuristen skriver, at PET's netop offentliggjorte rapport om politisk ekstremisme indeholder så eklatant en fejl, at det stiller spørgsmålstegn ved tjenestens dømmekraft.

»Hvordan PET kan karakterisere en åbenbart sindssyg mands kriminelle handlinger som værende udtryk for politisk ekstremisme er uforståeligt«, skriver Jacob Mchangama i sin blog.

Man må i den grad håbe, at denne svipser blot er udtryk for manglende research i den pågældende sag og ikke udtryk for, hvordan PET anvender definitionen af politisk ekstremisme herhjemme

Indlægget har fået mange læsere - enige som uenige - til at reagere.

Skød kongresmedlem i hovedet Det er et afsnit i PET's rapport, som får chefjuristen til ganske usædvanligt at tvivle på dømmekraften hos forfatterne til rapporten om højre- og venstrefløjsekstremisme, som blev udsendt i går.

LÆS ARTIKEL

Om højreekstremisme i USA beskriver PET skudattentatet mod det demokratiske kongresmedlem Gabrielle Giffords, som i begyndelsen af året overlevede et skud i hovedet.

Tjenesten betegner gerningsmanden, Jared Lee Loughner, som »militant højreekstremist«, men det er ifølge Jacob Mchangama stærkt misvisende.

Manden er syg
Derimod er Jared Lee Loughner psykisk syg og præget af vrangforestillinger, hvilket der er masser af beviser på, skriver chefjuristen fra Cepos.

»Herunder usammenhængende konspirationsteorier, der samlet set hverken hører naturligt hjemme på venstre- eller højrefløjen«, mener Jacob Mchangama.

Han henviser til, at gerningsmandens mentale tilstand er evalueret af to læger og beskrevet i avisen New York Times.

Beskæmmende plet på PET

Det er netop med henvisning til mandens tilstand, at en dommer i maj besluttede, at retssagen mod Jared Lee Loughner måtte udskydes, indtil en medicinsk behandling har gjort ham tilstrækkelig rask.

Det får Jacob Mchangama til at rette en skarp kritik mod PET's definitioner af ekstremisme.

»Man må i den grad håbe, at denne svipser blot er udtryk for manglende research i den pågældende sag og ikke udtryk for, hvordan PET anvender definitionen af politisk ekstremisme herhjemme«, skriver han.

LÆS MERE

»Uanset hvor få konsekvenser PET's fejlvurdering af Loughnersagen vil få i Danmark, er det en lille men beskæmmende plet på en efterretningstjeneste, at en af de få rapporter, som offentligheden får lejlighed til at gøre sig bekendt med, indeholder så eklatant en fejl, der stiller spørgsmålstegn ved PET's dømmekraft«, lyder kritikken fra Jacob Mchangama.

PET ønsker ikke at kommentere sagen overfor politiken.dk.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden