Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Joachim ADRIAN (arkiv)
Foto: Joachim ADRIAN (arkiv)

Udvist? integrationsministeriet underkender udvisning af 14 romaer, der blev anholdt under en politiaktion på Amager.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Romaer blev ulovligt smidt ud af Danmark

Integrationsministeriet underkender udvisning af 14 romaer. S og DF vil stramme reglerne, radikale siger »ro på«.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Integrationsministeriet annullerer nu udvisningen af 14 romaer, der sidste sommer blev anholdt i en stor politiaktion på Amager og sendt ud af landet på under 24 timer.

Den administrative udvisning af de 14, som fik indrejseforbud i to år, blev besluttet af Udlændingeservice. Men udvisningen strider mod dansk lov og EU’s regler, fremgår det af et brev fra ministeriet, som de beskikkede advokater for romaerne får med posten i dag.

I et par konkrete retssager, som også angik udvisning af rumænere, afsagde Højesteret 31. marts i år kendelser, der fastsatte en bagatelgrænse for, hvornår EU-borgere kan administrativt udvises. De kendelser har Integrationsministeriet læst:

LÆS OGSÅ »De 14 rumænere, der blev administrativt udvist sidste år, havde klaget til Integrationsministeriet over udvisningen. Vi har nu vurderet sagerne, bl.a. efter kendelserne i Højesteret, og er nået frem til, at der ikke var tilstrækkeligt grundlag for udvisningen«, siger afdelingschef i Integrationsministeriet Kim Lunding. Subsistensløse skal blive hjemmeKonklusionen vækker politisk opmærksomhed. Socialdemokratiets integrationsordfører, Henrik Dam Kristensen, siger, at med Højesterets afgørelser i de konkrete sager er »der ikke så meget mere at diskutere dér«, men: »EU-borgere har særlige rettigheder, men de skal ikke kunne være subsistensløse i et andet land. Et samfund skal kunne værge sig mod tiggere og tyvebander, der kun er kommet til landet for at begå ulovligheder«, siger Henrik Dam Kristensen, der mener, at man bør overveje en ændring af reglerne: »Hvis de tilrejsende EU-borgere får for meget beskyttelse her i landet, må vi se, om vi kan skride ind ’rent dansk’, eller om det skal ske i EU«.

DF vil inddrage ministeren
Dansk Folkepartis næstformand, Peter Skaarup, vil have romasagen på regeringens bord i en ruf:

»Det er et ekstremt svaghedstegn ved vores lovgivning, hvis man ikke kan udvise romaer, der i den grad forstyrrer den offentlige orden«, siger Peter Skaarup. Han vil henvende sig til integrationsminister Søren Pind (V) for at få styrket loven:

»Vi kan imødese en sommer, hvor der vil komme mange romaer til Danmark. Hvis signalet fra Højesteret holder, gør man arbejdet sværere for politiet. Den form for opførsel og kriminalitet, som nogle romaer står for, skal føre til udvisning«.

Men Højesteret har lagt niveauet?

»Nej, jeg føler mig ikke overbevist om, at lovgivningen er stærk nok. For det er et relativt nyt fænomen, at der kommer romaer i stort antal og opfører sig på den måde. Den her sag er endnu et eksempel på, at vi af hensyn til mildere principper i EU ikke kan gøre det, som vi egentlig bør gøre. Nu må regeringen presse EU«, siger Peter Skaarup.

Højesteret har fastslået, at der er en bagatelgrænse

Udvist på tyndt grundlag

Den radikale retsordfører, Manu Sareen, maner til besindelse: »Det er utroværdigt altid at ville lave loven om eller ændre på EU-reglerne. Romaerne blev udvist på et meget tyndt grundlag. Uanset om man kan li’ romaer eller ej, lever vi i en retsstat, og nu har Højesteret så fastslået, at der er en bagatelgrænse. Det er der ikke grund til at ændre på«. Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Søren Pind, men afdelingschef Kim Lunding oplyser, at det allerede er aftalt, at Udlændingeservice, Rigspolitiet, Justitsministeriet og Integrationsministeriet nu skal vurdere, hvordan man undgår den slags sager fremover:LÆS MERE »Vi skal sikre os, at vi holder os pinligt inden for de rammer, Højesteret har sat op, men samtidig kan »vise rettidig omhu« over for kriminelle udlændinge«. Kim Lunding oplyser, at Udlændingeservice nu skal gennemse andre afgørelser om administrativ udvisning, der kan sammenlignes med de 14 romaers sager, for at vurdere, om nogle af disse afgørelser også skal omstødes.

Det er et ekstremt svaghedstegn ved vores lovgivning, hvis man ikke kan udvise romaer, der i den grad forstyrrer den offentlige orden
Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden