Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hver fjerde nægter at vie homoseksuelle

Nogle præster er ligefrem usikre på, om de ønsker at blive i folkekirken, når regeringen indfører vielsesritual for homoseksuelle. Tomme trusler, siger ministeren.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringens plan om, at homoseksuelle par skal kunne indgå ægteskab i folkekirken på linje med heteroseksuelle, møder markant modstand blandt præster.

I en rundspørge siger 27 procent, at de ikke selv vil vie to mænd eller to kvinder med et nyt ritual.

S-SF-R-regeringen ønsker ellers at give alle medlemmer af folkekirken uanset seksuel orientering mulighed for at kalde sig ’ægtefæller’ med kirkens velsignelse og pålægger derfor landets biskopper at formulere et nyt ritual til formålet.

LÆS ARTIKEL For nogle præster er modviljen så stor, at de overvejer deres fremtid i jobbet. Knap tre procent af præsterne siger, at de ikke længere ønsker at være præster i folkekirken på baggrund af den kommende lovændring. Yderligere ni procent har ikke taget endelig stilling til spørgsmålet, og to procent ønsker ikke at svare. En af dem, der har besluttet sig, er en præst fra Nordjylland, som ikke vil have sit navn i avisen. »Hvis det bliver, som regeringen har sagt, må jeg ud at finde mig et nyt arbejde, og jeg regner med at få nogle stykker med mig, så vi kan danne en frimenighed. Folkekirken har altid været min kirke, og det er en stor sorg for mig, at der er en skilsmisse på vej, men når man ikke længere vil gøre plads til det, vi står for, må jeg tage konsekvensen«, siger præsten og nævner muligheden for at skifte den hvide krave ud med et job i en kristen organisation eller som postbud.

DEBAT

Det afgørende for ham og andre modstandere er, at man indfører et autoriseret ritual, der efter deres overbevisning har bibelske udsagn direkte imod sig.

Utilfredsheden med regeringens plan rækker langt ind i folkekirken – også ind i biskoppernes rækker.

Biskop i Helsingør Stift, Lise-Lotte Rebel, forstår godt de præster, som overvejer at forlade folkekirken. Hun synes, regeringens forslag er et udtryk for ensretning.

»Ægteskabet har altid været forstået som en samfundsinstitution, der omfatter en mand og en kvinde. Det kan man forvisse sig om i enhver ordbog. Jeg synes ikke, en minister bare kan forandre gamle ords betydning på den måde, der lægges op til her«.

Nu er det op til biskopperne
Det er ellers netop biskopperne, som skal formulere det ny ritual for homoseksuelle vielser, og fordi folkekirken er statskirke, kan biskopperne ikke nægte den opgave. Men det kommer ikke til at foregå uden sværdslag. Også biskop i Ribe Stift, Elisabeth Dons Christensen, er imod et ritual, hvor ordet ægtefæller indgår.

»Det, Folketinget vedtager ved lov, må vi rette os efter. Men det er os, som laver ritualet – også sprogbrugen, for det er et indre anliggende. Jeg tør ikke sige, hvad det ender med, det må tiden vise«, siger hun.

Ligestillings- og kirkeminister Manu Sareen (R) tror ikke på, at lovændringen vil få præster i hobetal til at melde sig ud af folkekirken. Han fastholder, at homoseksuelle skal kunne kaldes ægtefolk, og han forstår ikke præsternes stærke modvilje.

»Det der med ægtefolk, er jo ikke noget, Gud har fundet på. Det er noget, mennesker har skrevet ind, og det, mennesker har skrevet ind, det kan man også ændre på«, siger Manu Sareen og understreger, at ingen præst bliver tvunget til at vie homoseksuelle.

fakta sådan gjorde vi

Politiken Research har 23.-25. november lavet en rundspørge til de ca. 2.000 præster i folkekirken. Vi har spurgt til forskellige modeller for vielse af homoseksuelle og til præsternes egen fremtid i folkekirken. 1.021 har svaret. Nogle spørgsmål har lavere svarfrekvens. Undersøgelsen er ikke repræsentativ. Hvis det bliver, som regeringen har sagt, må jeg ud at finde mig et nyt arbejde Anonym præstLæs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden