Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

PET fanger flere sager om ekstremisme

Nyt fintmasket system fanger flere sager, der kan bunde i ekstremisme. Men der er stadigt mørketal, siger PET.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er en svag stigning i antallet af mulige ekstremistiske forbrydelser, som på den ene eller anden måde kommer til politiets kendskab.

Det viser nye tal fra Politiets Efterretningstjeneste.

Ekstremistisk vold og overfald Rapporten opgør alle de tilfælde af overfald, hærværk og så videre, som bunder i det, som PET selv kalder »ekstremistiske opfattelser af politiske spørgsmål eller spørgsmål vedrørende race, hudfarve, nationalitet, etnisk oprindelse, tro eller seksuel orientering«.

DOKMUMENTATIONPET's rapport(Eksternt link)

2010 steg tallet fra 306 til 334. Men PET erkender, at tallet er behæftet med stor usikkerhed.

»Det er fortsat vanskeligt at sige noget præcist om udviklingstendenserne på området, fordi den nye registreringsordning kun har eksisteret i to år. Erfaringsmæssigt ved vi, at langt fra alle forhold på dette område kommer til politiets kendskab«, siger PET-chef Jakob Scharf.

Tidligere var det op til de enkelte politikredse at indberette, når de oplevede kriminalitet, der var begrundet i racistiske eller politiske motiver.

Men i dag er det PET selv, der går aktivt på jagt i politikredsenes døgnrapporter efter de hændelser, hvor der kan ligge den form for årsager bag.

Nyt fintmasket system

Rapporten for 2009 var den første, hvor man brugte det nye fintmaskede system til at opfange de politisk motiverede sager. Det fik tallet til at stige til 306 fra 175 for året før.

De nye tal viser, at sager, der kan bunde i offerets seksuelle overbevisning, nu fylder mere. Der er tale om en stigning fra seks til ni procent af den samlede mængde sager.

LÆS OGSÅ

Det kan skyldes, at Københavns Politi sammen med kommunerne og Institut for Menneskerettigheder har lanceret kampagnen 'Stop Hadforbrydelser', der har sat øget fokus på overfald på bøsser og andre minoriteter.

Til gengæld er der noteret færre sager med politiske motiver. I den forbindelse noterer PET, at der i 2009 var både valg til Europaparlamentet og kommunalvalg, og det giver erfaringsmæssigt flere sager om ødelagte valgplakater og lignende.

FACEBOOK

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden