Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING

gårdtur. Det kan være under et besøg i en af Vestre Fængsels fire gårde, at Amagermanden har givet noget sæd til en medfange, der skulle sendes ud og placeres på et tilfældigt offer for at fritage Amagermanden for straf i to drabs- og syv voldtægtssager. Det lykkedes ikke.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fængsler efter sag om sædsmugling: Vi strammer ikke sikkerheden

Fanger hjælper gerne hinanden med at smugle ting ud af fængslet. Og det er svært at lave om på, siger fængselsinspektør.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Amagermandens udsmugling af dna får ikke Københavns Fængsler til at ændre på reglerne for, hvad indsatte kan sende ud af et fængsel.

Det siger Peter Vesterheden, der er fængselsinspektør i Københavns Fængsler. Herunder hører Vestre Fængsel, hvor Amagermanden har siddet siden sidste efterår.

»Nu skal vi passe på, at vi ikke ændrer hele vores verden på grund af en enkelt hændelse«, siger Peter Vesterheden.

Hændelsen, som Vesterheden ikke vil udtale sig konkret om, fandt formentlig sted op til weekenden, hvor Amagermanden, MLH, angiveligt har overdraget noget af sin sæd til en medfange.

Ville have familiemedlem til at begå forbrydelse Vedkommende har angiveligt sendt dna-materialet i et brev til et nært familiemedlem til MLH.

LÆS ARTIKEL

Modtageren af brevet - som ifølge flere medier er en af Amagermanden to sønner - skulle overfalde en tilfældig kvinde og placere dna-materialet på offeret og dermed skabe usikkerhed om Amagermandens skyld i de to drab og seks voldtægter, han mandag blev kendt skyldig i.

Forbrydelsen blev aldrig til noget, men sæden blev angiveligt sendt ud af fængslet.

Når Amagermanden ikke selv kunne sende sæden ud af fængslet, skyldes det, at han formentlig sidder i frivillig isolation og derfor er underlagt brevkontrol.

Indsatte hjælper gerne hinanden
Det betyder, at politiet læser al post til og fra den 46-årige indsatte. Derfor har han været nødt til at overdrage sin sæd til en medfange, der ikke er underlagt brevkontrol.

»En person i frivillig isolation kan i princippet godt have fællesskabsaktiviteter med en, der ikke har brevkontrol. På den måde kan man få en til at sende noget for sig«, siger Peter Vesterheden og tilføjer:

»Indsatte er hjælpsomme over for hinanden, og det kan vi ikke altid gennemskue«.

Betjentene ser langt fra alt
Amagermanden og hans medsammensvorne kan have spillet fodbold, været til gudstjeneste eller på gårdtur sammen. Når fangerne i Vestre har gårdtur en time om dagen, er der kun to betjente til at overvåge 30-50 fanger.

Og to betjente kan ikke holde øje med alt, hvad der sker under en gårdtur.

»Slet, slet ikke. Der spilles bold, hygges og snakkes, og selvfølgelig kan man udveksle to ting på en gårdtur. Det kan være, at den ene låner en hue til den anden. Det skal og kan vi ikke gribe ind over for«.

LÆS ARTIKEL

Mere kontrol vil tale mod normalisering

Hvis MLH's plan var lykkedes, havde et nært familiemedlem forgrebet sig på et tilfældigt offer.

Det vil Vesterheden ikke forholde sig til, men siger, at sagen ikke giver anledning til at ændre på åbenhed og sikkerhed i fængslet.

»Hvis vi skulle have en restriktiv hverdag og holde øje med alle smådele, ville det blive et meget stramt regime, som kommer til at virke negativt og optrappende på vores sikkerhed«, siger han.

Han fortæller, at det engang imellem forekommer, at to fanger udveksler effekter og trusselsbreve. Eller tæsk.

»Vold mellem to indsatte kan også forkomme. Det er heller ikke noget, vi accepterer, men vi kan ikke lave en hverdag, hvor sådan noget ikke sker, hvis der også skal være en normalisering«.

Før musen hen over grafikken og læs mere om forbrydelserne.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Jens Hjalte Løgstrup

Hvad er det, der er rød som en Ferrari og kører på skinner?  En skinnecykel mellem Allingåbro og Randers

Nye grønne vaner eller grøn likør?  Læserne kommer med deres bedste tip til Midt- og Østjylland

Siden nonnerne forlod slottet i kølvandet på et mystisk dødsfald, er det blevet omdannet til pensionat og hotel