Malaria overføres til mennesker via stik fra inficerede malariamyg.
Foto: ROBIN LOZNAK/AP

Malaria overføres til mennesker via stik fra inficerede malariamyg.

Danmark

Danmark forbyder salg af malariasucces

Miljøstyrelsen forbyder læger at sælge malariabeskyttende net, der kan redde tusinder, og som anbefales globalt af WHO.

Danmark

Danske læger har fået besked på at stoppe salget af imprægnerede myggenet til beskyttelse mod malaria.

I et brev stilet til udlandsvaccinationen på Statens Seruminstitut gør Miljøstyrelsen opmærksom på, at den ikke har godkendt imprægnerede myggenet, og at nettene derfor ikke kan sælges lovligt i Danmark.

Sælges som forebyggelse På såvel Statens Seruminstitut som Rigshospitalet sælges de imprægnerede net direkte til danskere, der skal på rejse i områder med risiko for malaria.

Det sker, fordi imprægnerede net anses for et af de bedste midler, der overhovedet eksisterer til at forebygge malaria.

FN anbefaler myggenet
Nettene er så effektive, at de er en hovedhjørnesten i FN's globale kamp mod malaria.

FN's verdenssundhedsorganisation WHO anbefaler stærkt brug af imprægnerede myggenet over alt, hvor der er risiko for at pådrage sig den potentielt dødbringende malaria via bid fra malariamyg.

Strider mod EU-regel
Miljøstyrelsens påtale sker under henvisning til EU's såkaldte biociddirektiv.

Forbuddet mod at anvende imprægnerede net blev skrevet ind i direktivet sidste år, og siden 22. august 2008 kan myggenet imprægneret med permethrin derfor hverken godkendes eller markedsføres på det europæiske marked, oplyser Miljøstyrelsen i sin henvendelse til Statens Seruminstitut.

Som en konsekvens af forbuddet har Miljøstyrelsen nu anmodet Statens Seruminstitut om at ændre informationen på sin hjemmeside, 'så forbrugerne ikke vildledende efterspørger de ulovlige myggenet med permethrin'.

Ifølge Miljøstyrelsen er det stof, som nettene er imprægneret med - permethrin - på listen over sundhedsfarlige stoffer. Det kan være farligt ved indånding og ved indtagelse, og kan give overfølsomhed ved kontakt med huden.

Anbefales også til gravide
Gennem sin organisation Roll Back Malaria, RBM, går WHO stærkt ind for at anvende myggenet mod malariamyg i størst muligt omfang.

De imprægnerede net anbefales til alle, også til gravide kvinder, hvor de betegnes som 'væsentlige komponenter i arbejdet med at yde sundhedsassistance for gravide'.

Globalt mål
På et topmøde i 2000 blev det på internationalt plan besluttet at sætte som mål, at 60 procent af alle malariatruede mennesker i verden bør sove under imprægnerede myggenet.

Samtidig erkendte WHO, at der skal gøres så meget som muligt for at gøre nettene billigere, så flere kan sove trygt beskyttet mod at blive stukket af malariamyg.

Store undersøgelser af nettets brug fra 1980'erne og 1990'erne har vist, at de imprægnerede myggenet reducerer dødsfald hos mindre børn med 20 procent.

Samarbejder med producenterne

WHO oplyser, at organisationen samarbejder med producenterne for at udvikle de bedst mulige net.

»Det største håb ligger hos de nyudviklede, langtidsvirkende net, som kan bevare deres anti-insekt-egenskaber i fire til fem år og derved gøre genbehandlinger af mennesker overflødige«, hedder det i et notat fra Roll Back Malaria-organisationen.

En af de store producenter af langtidsvirkende imprægnerede myggenet er den danske virksomhed Vestergaard Frandsen i Kolding.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce