Smuglerskibet 'Hela' lå i Frederikshavn i 2006, før det blev sendt til ophugning. Med anholdelsen af den sidste eftersøgte dansker sættes et endeligt punktum i sagen om smuglerbåden 'Hela'.
Foto: BAANER RASMUS

Smuglerskibet 'Hela' lå i Frederikshavn i 2006, før det blev sendt til ophugning. Med anholdelsen af den sidste eftersøgte dansker sættes et endeligt punktum i sagen om smuglerbåden 'Hela'.

Danmark

Den mystiske hash-bagmand er tavs

En af de mest spektakulære smuglersager er ovre. Den sidste eftersøgte dansker fra 'Hela' har efter 15 år meldt sig selv.

Danmark

Helnæsbugten var proppet med politi, toldmyndigheder og militær, da en af danmarkshistoriens største smuglersager blev optrevlet.

Den formodede bagmand har været på flugt i 15 år, men meldte sig selv til politiet i dag.

Smuglergruppen fra 'Hela' var en flok ganske almindelige københavnske mænd med faste job, koner og børn og en vis forkærlighed for en god pibe hash.

Den spektakulære historie begynder en efterårsdag i 1993, da nogle købere møder op hos en københavnsk skibshandler med lidt over en million kroner i to plasticposer fra Netto.

De køber det 41 år gamle tyske skib 'Hela' kontant og indregistrerer det i Belize City i Mellemamerika.

En af køberne har dog allerede i et stykke tid været i politiets søgelys mistænkt for hashsmugling, og skibets færd bliver derfor nøje overvåget i månederne fremover.

Havde forsøgt at smugle før Undervejs finder politiet frem til, at en større gruppe mænd fra området omkring Pisserenden i København er involveret.

Mændene er alle i 40'erne og fra de lettere avantgardiske miljøer i København - film- og tv-folk, cafeejere, en skuespiller, en møbelsnedker og en mekaniker er blandt de involverede i kommunikationen omkring 'Hela'.

Politiet vidste også, at denne gruppe mænd tidligere havde forsøgt at sejle et større parti hash fra Marokko med en anden lystyacht, men flere gange havde gruppen aflyst i sidste øjeblik.

Derfor var det oplagt for politiet at følge gruppen tæt, og det gjorde de. Med aflytningsudstyr og konstant overvågning.

Politiet havde færten fra starten
Det gav pote, da politiet en forårsdag i marts 1994 kunne konstatere, at skibet opholdt sig i farvandet mellem Portugal og Marokko. Politiet opfangede en kodet meddelelse, som betød, at omlastningen af et stort parti hash havde fundet sted, og 'Hela' havde sat kurs mod Danmark.

Her blev mere end 100 mand sat på opgaven i et på det tidspunkt usædvanligt samarbejde mellem politi, toldvæsen og militær.

Man vidste dog ikke, hvor hashen skulle landsættes, og 'Hela' tog da også nogle omveje for at forvirre myndighederne.

Smuglerne sejlede for eksempel først vest om Irland og i en stor bue nord om Skotland, så det ikke så ud som om, skibet kom sydfra. Men da det nåede dansk farvand, var det blæst op til kuling. Havet var voldsomt, og 'Hela' styrede mod Grenå Havn.

Her mobiliserede politiet sig til en anholdelse, men skibet ændrede retning og ankrede i stedet op ved Samsø i et par timer.

Hashen var væk
I mellemtiden havde politiet fået identificeret, hvem der skulle modtage hashen på land. Det var også folk, der havde tilknytning til inderkredsen i Pisserenden, og de havde angiveligt fået tilbudt 450.000 kroner hver for at deltage i aktionen.

Politiet fulgte efter de mistænkte og konstaterede, at flere lejede lastbiler holdt og ventede ved Bøjden færgehavn på Fyn.

Og klokken fire påskemorgen 3. april 1994 nærmede 'Hela' sig færgehavnen. Pludselig vendte skibet dog om og øgede farten, og politiet valgte at slå til. En toldkrydser sejlede op på siden af 'Hela'' og gik om bord på skibet, men myndighederne kunne til deres store overraskelse konstatere, at skibet var tomt.

Hashen var væk.

Kastede alt i vandet
Der gik dog ikke lang tid, før det gik op for politiet, at smuglergruppen havde lastet hashen over i to gummibåde, som nu var på vej ind i Helnæs bugt. En helikopter kunne se, at bådene lå meget lavt, og at den ene havde motorproblemer.

De kunne også se, at folkene ombord havde travlt med at kaste de mange kilo hash overbord, og det lykkedes faktisk at få smidt hele 223 pakker i vandet, før smuglerne blev anholdt. Her var der stadig 1,5 ton hash tilbage i bådene.

Søværnets dykkere kunne i dagene efter fiske de mange pakker hash op af havet, men de fik ikke fat i dem alle. Hele to et halvt år efter aktionen fik to fiskere fra Faaborg for eksempel en 25 kilo tung pakke hash i garnet, da de fiskede efter fladfisk i området.

I alt blev 5,5 ton hash beslaglagt.

Hashglade københavnere
Historien om 'Hela' gik hele verden rundt, og 17 danske statsborgere blev varetægtsfængslet. I pressen kunne man siden læse, at de tiltalte var helt almindelige danskere. Fælles for dem alle var dog, at de havde et liberalt syn på hash. Og når man har accepteret, at det er i orden at ryge hash, skal der jo også noget ind i landet, var holdningen i gruppen.

Den hashglade gruppe havde mødt hinanden i starten af 1970'erne i kollektivet Ballonparken, der på det tidspunkt var et alternativ til fristaden Christiania.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I starten af 1980'erne blev gruppens naturlige samlingspunkt flyttet til Pisserenden i det indre København, hvor alle drev forskellige forretninger.

Bortset fra den 57-årige mand, som i dag har meldt sig til politiet i København. Efter 15 år på flugt.

Manden blev fremstillet i grundlovsforhør i morges, men han var ifølge politikommissær Steffen Th. Steffensen fra Københavns Politi tavs under hele seancen. Dermed er politiet ikke blevet klogere på, hvor manden har befundet sig de seneste 15 år.

Bagmanden har manglet
Heller ingen af de øvrige anholdte fra 1990'erne har kunnet forklare, hvad det egentlig var, den nu 57-årige gik og lavede dengang. Han har tilsyneladende altid været omgærdet af lidt mystik, men det kom frem i Østre Landsret, at han angiveligt var den, der stillede de mange millioner kroner til hashkøb til rådighed.

Politiet betragtede ham derfor som en af bagmændene bag smugleraktionen og mente, at han befandt sig i Holland, da operationen gik galt.

14 blev dømt i 'Hela'-sagen i 1995. To fik i Østre Landsret maksimumstraf på seks år. Resten slap med mildere domme.

Den 57-årige mand kan dog risikere en væsentlig hårdere straf end seks år. Strafferammen på hashforbrydelser er nu sat op til ti år, men er sagen af særlig grov karakter, kan retten give op til 15 års fængsel.

Politiet sigter både manden for anstiftelse og medvirken til smugling af knap seks ton hash, men i dag erkendte han sig kun skyldig i medvirken til forbrydelsen.

Politiet mener dog stadig, at han er en af bagmændene.

Smuglerskib blev biograf

Skibet 'Hela' blev ved aktionen i 1994 konfiskeret af myndighederne. Men ikke lang tid efter købte en ansat ved Nordisk Film, Jørgen Foght Rasmussen, skibet.

Han ombyggede det siden til en flydende biograf med magelige sæder fra gamle Bedford lastbiler og en pølsevogn i hjørnet. Tobaksrygning var ikke alene tilladt, men nærmest påbudt, forlyder det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Forevisningerne startede i januar 1996, men stoppede, da Jørgen Foght døde i 2004 af en blodprop. Et halvt år efter blev skibet solgt til skrot.

Inden da havde Lars Von Trier brugt skibet som kulisse til optagelser af filmen 'Breaking the Waves', og flere fester med blandt andet deltagelse af kronprins Frederik var blevet afholdt på det gamle smuglerskib.

Den sidste film, der blev vist i biografen, havde titlen 'Lig i lasten'.

Artiklen er baseret på flere Politiken-artikler fra perioden samt Arne Lund Hansens 'Halvandet års efterforskning gav bonus'. Nordisk Kriminalreportage, 1997.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce