Krigsfange får grønt lys til at fortsætte retssag mod Forsvarsministeriet

Ghousouallah Tarin kræver erstatning, fordi danske soldater udleverede ham til amerikanske styrker.

Danmark

Mens medierne er fulde af beretninger om danske soldaters opførsel i Irak, har en afghansk mand fået fri proces til at fortsætte sin retssag mod Forsvarsministeriet.

Ghousouallah Tarin kræver erstatning, fordi danske soldater i marts 2002 i Kandahar udleverede ham til de amerikanske styrker, hvor han ifølge eget udsagn blev slået, sparket og kronraget.

Det er Procesbevillingsnævnet, som har givet Tarin mulighed for at anke Østre Landsrets dom til Højesteret, oplyser hans advokat Tyge Trier.

LÆS ARTIKEL

»Retssagen er væsentlig og principiel angående overlevering af krigsfanger, så jeg er glad for, at der nu er givet fri proces«, skriver Tyge Trier i en mail.

Vil genafhøre centrale vidner
Advokaten oplyser, at han vil forsøge at genafhøre flere centrale vidner fra forsvaret.

Desuden vil han bede om Højesterets tilladelse til at afhøre nye vidner.

Det var i april i år, at Østre Landsret afviste Tarins krav.

Landsretten fastslog, at det ikke var uforsvarligt af danske soldater at udlevere den tilfangetagne afghaner til de amerikanske styrker.

De danske soldater - og dermed heller ikke Forsvarsministeriet - havde grund til at tro, at der skete inhuman behandling af fanger i den amerikanske lejr, mente dommerne.

Derfor var der ikke grundlag for at gøre de danske myndigheder ansvarlig for den behandling, som Tarin siger, at han blev udsat for.

Kræver 50.000 kroner

I afgørelsen tog landsretten ikke stilling til, om Tarin faktisk blev mishandlet.

Sagen om de danske styrkers tilfangetagelse af Tarin og 30 andre mænd blev første gang kendt i offentligheden i forbindelse med Christoffer Guldbrandsens dokumentarfilm 'Den hemmelige krig'.

Efter landsrettens afgørelse har Menneskeretsdomstolen i juli afsagt en dom, som ifølge advokat Tyge Trier giver grund til at tro, at Tarin kan få medhold i retssagen.

Hans krav lyder på 50.000 kroner.

FACEBOOK

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce