Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

topmøde. Kronprins Frederik med følge forlader præsidentpaladset i Hanoi efter det 20 minutter lange møde med præsident Truong Tan Sang.

topmøde. Kronprins Frederik med følge forlader præsidentpaladset i Hanoi efter det 20 minutter lange møde med præsident Truong Tan Sang.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På arbejde med kronprinsen: 20 minutters smalltalk åbner dørene

Der skal trykkes hænder og åbnes døre, når kronprins Frederik rejser ud i Danmarks tjeneste. I slutningen af november gik turen til Vietnam.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lyden af kortegen hyler gennem Hanois trafikerede gader: lange, gennemtrængende sirenetoner ofte efterfulgt af kontante politiordrer fra en højttaler, der på næsten magisk vis får scootere og biler til at vige så hurtigt, at man skulle tro, de kørte sidelæns.

Kronprins Frederik er på vej.

Her foran præsidentpaladset i Vietnam er den røde løber for længst rullet ud. Der er gjort klar til, at den danske kronprins kan bestige de 25 trin op til indgangen i den okkergule kæmpebygning. På hvert trin står to vagter på hver sin side af løberen stille som statuer i hvide uniformer med bælter spændt stramt om livet.

Ved springvandet foran paladset vajer Dannebrog side om side med det vietnamesiske mørkerøde flag med gul stjerne i midten. Venskabet mellem Danmark og Vietnam er varmt. Derfor fejres 40-års diplomatiske forbindelser med royalt besøg, og en større dansk erhvervsdelegation har fulgt trop.

I løbet af det officielle besøg skal Danmark og Vietnam underskrive en erklæring, der sikrer strategisk partnerskab mellem de to lande inden for klima, vedvarende energi og grøn vækst. Forude er gået timer, uger og måneders forarbejde og forhandling.

Danmark er tilfreds med, at netop de grønne områder er kommet med – for Danmark har seriøse bud på, hvordan man kan løse det energihungrende Vietnams udfordringer. Det er her, kronprinsen kommer ind i billedet.

For det er det her, han kan: At hive de politiske sværvægtere frem på banen. At sparke dørene ind til de afgørende regerings- og myndighedskontorer – en øvelse, der ellers kan tage både måneder og år for danske virksomheder, hvis de kæmper på egen hånd.

»Nogle danskere vil kalde det her smalltalk, men man skal ikke undervurdere det«, forklarer kronprinsen om sin egen rolle.

»Man kan ikke læse sig til det, jeg og min familie laver. Det handler om, hvordan møder man en person. Den slags er jo face-to-face. Og det er helt nede på: Hvordan er stemningen – er den god, er den anstrengt?«, forklarer han.

Møder med toppen
Det er vicepræsident Nguyen Thi Doan, der tager imod kronprinsen, da han træder ud af den sorte bil med små flag strittende fra kølerhjelmens yderste hjørner.

Kronprinsen er i mørkegråt jakkesæt, og i muntert humør skridter han første del af løberen af og giver hånd til mænd i endnu mørkere jakkesæt.

På besøgets første dag skal kronprinsen aflægge visit hos de fire højestplacerede politiske instanser i Vietnam. »Det er af stor betydning, at jeg bliver modtaget individuelt af en vicepræsident, en præsident, en udenrigsminister og en premierminister. Det giver mulighed for bilaterale samtaler, som man kalder det. Det er spændende, og det er en af de første gange, hvor jeg har rejst med en delegation, at der har været så mange forskellige ministre på så højt niveau til stede. I løbet af de 20-30 minutters samtale, vi har, kan man få udvekslet mere end blot »velkommen igen«, »kom tilbage« og så videre. Jeg kan også sige lidt om formålene med mit besøg denne gang og fortælle, at vi har noget at tilbyde fra dansk side gennem vores erhvervsliv«, siger kronprinsen.

Den danske handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) er også med i Vietnam. For det varme diplomatiske samarbejde er ikke eneste grund til kronprinsens besøg i landet. Besøget handler også om cool business. Om at gøde jorden og skabe muligheder for million- og milliardaftaler for dansk erhvervsliv. På sigt.

Dansk knowhow
Efter vicepræsidentens velkomst venter præsident Truong Tan Sang.

Han tager imod kronprinsen i et lille intimt rum med storblomstret gulvtæppe og tunge gardiner helt ned til gulvet. Langs rummets to langsider sidder kronprinsen og præsidentens følge klar på hver sin side.

Hos kronprinsen sidder ud over den danske handels- og investeringsminister blandt andet også den danske ambassadør i Vietnam, John Nielsen, og kronprinseparrets hofchef, Christian Schønau.

Man kan ikke læse sig til det, jeg og min familie laver. Det handler om, hvordan møder man en person. Den slags er jo face-to-face. Og det er helt nede på: Hvordan er stemningen – er den god, er den anstrengt?

Præsidenten understreger, at han »glæder sig over den erklæring, der skal underskrives«.

»Jeg håber, at De vil føle varme og venskab, mens De er her«, fortsætter han.

Kronprinsen takker. Han siger, at »der er skabt nære bånd mellem Danmark og Vietnam – også gennem forretningsaftaler«. Og så henviser kronprinsen til Vietnams massive vækst det seneste årti. Med lethed i stemmen fortæller kronprinsen, at Danmark er klar til at tilbyde »dansk knowhow i forhold til at sikre grøn vækst i Vietnam«.

Inviterer præsident på statsbesøg
Stemningen i lokalet er højtidelig, men i løbet af de 20 minutter, som besøget varer, lettes der lidt på formerne.

Kronprinsen har ikke noget talepapir under samtalen med præsidenten. Han fremfører sine pointer med gestikulerende bevægelser, af og til med et grin og en jovial bemærkning. Præsidenten følger trop. Og kronprinsen siger, at han på vegne af sin mor gerne vil invitere præsidenten på statsbesøg i Danmark.

»Der er flere gode restauranter i København, som jeg vil opfordre præsidenten til at besøge«, supplerer kronprinsen.

Det er ikke tilfældigt, at han overbringer invitationen ved denne lejlighed, fortæller kronprins Frederik senere.

»Det betyder meget, at invitationen bliver fremført på denne måde i andres påhør. Det bliver opfattet og noteret fra deres side«.

Præsident Truong Tan Sang lover, at Danmark og Vietnam i de kommende år skal fortsætte det nære samarbejde.

»Klimaforandringer og vedvarende energi vil være nogle af de områder, hvor vi skal samarbejde i fremtiden, og jeg ser frem til at høre resultaterne af forhandlingerne«, siger han.

Kronprinsen kvitterer og siger, at »Danmark fortsat vil øse af sin viden – også i forhold til, hvordan man løfter uddannelsesniveauet i en hel befolkning«.

Præsidenten peger opfordrende på tekoppen. De tager sig begge en slurk. Slutteligt siger han: »Vi ved ikke, hvordan vi skal takke Dem nok. Jeg håber, De kan mærke varmen«.

Kronprinsen takker og rækker hånden frem. »Kom snart til Danmark«, siger han.

Small talk er ikke bare small talk
For kronprinsen handler visitterne om at få skabt tillid, fortæller han.

»Det er klart, at man starter med de høflige og pæne referencer. Kan man så mærke på ens modpart, at man kan åbne den næste boks, at man kan komme tættere på vedkommende, og kan man bryde de protokollære facader lidt ned, og kan man se, at modparten synes, det er sjovt, er det godt. Det kan for eksempel ske ved, at jeg genkalder mig en oplevelse fra et tidligere besøg. Som nu med Vietnam, som jeg altid har vidst meget om gennem min fars barndom i Nordvietnam«.

»Der, hvor man kan komme videre, er ved at skabe en eller anden form for connection. Hvis man ud fra et cv på en præsident eller en udenrigsminister for eksempel kan se, at han interesserer sig særligt for en sportsgren, som også siger mig noget, kan man kaste det ind i samtalen. Eller hvis man kender den region, som vedkommende stammer fra, kan man tale om det. Det er lige før, det kan være hvad som helst. Det handler om at få vist en interesse for den person, man sidder over for, og hans land«, siger kronprinsen.

Kun i begrænset omfang har kronprinsen kontakt med danske virksomheder forud for et udlandsbesøg, fortæller han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Et af de store omdrejningspunkter for mig, som den jeg er, er at repræsentere hele landet og at repræsentere en bred erhvervsdelegation«, siger han.

børnetime. Kronprinsen deltager i lancering af en børnebog i Ho Chi Minh-byen. Foto: Peter Mydske
Foto: Peter Mydske

børnetime. Kronprinsen deltager i lancering af en børnebog i Ho Chi Minh-byen. Foto: Peter Mydske


På Hotel Melia venter den vietnamesiske udenrigsminister Pham Binh Minh. Samtalen er lige på. Kronprinsen taler om klimaforandringerne. Om at Vietnam er et af de lande i Asien, der er hårdest ramt i kraft af de lange kyststrækninger. »Det er vigtigt med internationale aftaler på klimaområdet«, siger kronprinsen blandt andet.

Pia Olsen Dyhr understreger, »at det er vigtigt, at vores to lande nu indgår et nært samarbejde på det kommercielle område«.

Gennem samtalen spiller kronprinsen og Pia Olsen Dyhr bold. Kronprinsens opgave er at kaste relevante emner på banen. Herefter er det ministerens opgave at fremsætte Danmarks politiske ønsker i forhold til emnet.

»Vietnam er et smukt land«, siger kronprinsen for eksempel og fortæller, at han har været på privat ferie her.

»Og flere og flere danskere rejser faktisk til Vietnam som turister i disse år«, fortæller kronprinsen og kigger på den danske ambassadør for hjælp til det eksakte tal.

Pia Olsen Dyhr griber. Hun taler varmt for at etablere en direkte flyforbindelse mellem København til Hanoi.

»København er porten til Skandinavien«, siger hun blandt andet.

Kronprinsen skifter emne. Nu gælder det klimaet igen. Han taler om vigtigheden af at tage hensyn til miljøet, når man oplever kraftig vækst.

Pia Olsen Dyhr vil vide, hvilke politiske tiltag den vietnamesiske regering har taget i den retning.

En kammeratlig samtale
Forude venter den vigtigste visit – hos premierminister Nguyen Tan Dung. Det er ham, der sidder øverst på den politiske kransekage. Den røde løber og horder af pressefolk er klar, da kronprinsen stiger ud af sin bil ved regeringspaladset. Besøget følges intenst af vietnamesisk presse. I flere tilfælde sender det nationale fjernsyn live fra arrangementer, hvor kronprinsen er til stede.

Premierminister Nguyen Tan Dung er kendt som en mand, der holder fast i formerne. Men det viser sig hurtigt, at han og kronprinsen formår at genoptage den gode kontakt, der blev skabt i 2009, da kongehuset var på officielt statsbesøg i landet.

Rummet, de sidder i, er voluminøst. Under ni overdådige krystallysekroner tager kronprinsen, ambassadøren, hofchefen, handels- og investeringsministeren plads over for premierministeren og hans ministerfølge.

Jeg føler, at jeg er godt klædt på til det her efterhånden. Jeg lægger stor vægt på at forstå mennesker og at få indsigt og i det hele taget hvile i mig selv

Da de formelle takkeemner er overstået fra begge sider, bryder premierministeren imidlertid tidsrammen for visitten. Høflighedsvisitten får nærmest karakter af en kammeratlig hyggestund, hvor premierministeren gentagne gange understreger sin begejstring for relationerne til Danmark, kronprinsen og det danske kongehus i det hele taget.

Forholdet mellem Danmark og Vietnam betegner han som »stærkt, venskabeligt og varmt«.

Han siger også, at »han er glad for den måde, som kongehuset har taget Vietnam til sig på, og de personlige relationer, der er etableret«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Besøget er en succes. Og Pia Olsen Dyhr kan på Danmarks vegne sætte sig ved den tunge, flaskegrønne dug og underskrive erklæringen om strategisk partnerskab, og kronprinsen og premierministeren skåler på det fremtidige samarbejde.

Kronprinsen siger ikke mange ord under de følgende arrangementer, han deltager i. Men han er der. Og det er nok. Opgaven er at tiltrække.

»Det med magneten, ja – det, synes jeg, er et godt udtryk, der samler, hvad jeg og min familie kan gøre for Danmark. Måske har vi også en slags facilitator-effekt, fordi vi åbner nogle døre og trækker nøglepersoner til. Det spændende er selvfølgelig for os at høre efter tre-seks-ni måneder, om det gav noget forstærkende, og det synes jeg ofte, det gør«, siger kronprinsen.

Når De kommer som støtte for erhvervslivet og repræsentant for et helt land, hvilke overvejelser gør De Dem i forhold til at bevare Dem selv i det?

»Personligt synes jeg, at nysgerrigheden er et favnende udtryk i denne sammenhæng. Det er vigtigt at bevare den. På den måde får jeg altid en ekstra god oplevelse ud af at være i et andet land. Selvfølgelig er der min arbejds- og livserfaring. Jeg føler, at jeg er godt klædt på til det her efterhånden. Jeg lægger stor vægt på at forstå mennesker og at få indsigt og i det hele taget hvile i mig selv. Det er godt at have noget oplevelsesballast, som jeg kan bruge, men jeg skal selvfølgelig også bevare mig selv som det menneske, jeg kender, når jeg kigger mig i spejlet. Det er ikke svært længere, synes jeg«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden