Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Er du dansk? Så kan du nok lide frikadeller.
Foto: Miriam Dalsgaard

Er du dansk? Så kan du nok lide frikadeller.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskhed deler danskerne

Vi er selvgode, hyggelige jantelovsdyrkere. Over 400 læsere af politiken.dk har givet deres bud på en definition af begrebet danskhed i anledning af grundlovsdag.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Grundlovsdag er det nærmeste, vi kommer en dansk nationaldag.

I anledning af dagen har politiken.dk bedt vore læsere give et bud på, hvad der definerer Danmark og det at være dansk.

Over 400 læserne har været med på spøgen, og i hvert fald ét er sikkert: Vi er ikke enige!

På den ene og anden side

Det er fristende at dele indlæggene op i to lejre:

1) Dem, der mener, vi er nogle smålige, selvgode, respektløse, dobbeltmoralske, småborgerlige, fremmedfjendske, lovbrydende, bedrevidende utro brokkehoveder - der elsker janteloven.

2) Og så dem, der synes, vi er nogle hyggelige, festlige, tillidsfulde, demokratiske, frikadellegnaskende, øldrikkende, kongetro brokkehoveder - i hvide tennissokker.

Men det ville være forkert at skelne så groft, så det lader vi være med.

I stedet lader vi en række af de mest maleriske indlæg tale for sig selv:

»For mig er typisk dansk: De skiftende årstider, potteplanter i vinduer, tændte stearinlys, dyner, kaffe i krus, duftende hyld, snemænd, drageflyvning i Dyrehaven, børnefamilier med børnene i centrum, hunde i snor, barnevogne, mødregrupper, at arbejde i grupper, samarbejde, andelsbevægelsen, flinkt politi, man trygt kan bede om hjælp, ingen korruption, demokrati, kolonihaver, flagstænger med flag, bøgetræer, strande med mågeskrig og duft af tang, rundstykker og tebirkes, socialt netværk, tryghed, hygge, kirkeklokker, lakrids.« (Charlotte Madsen, bosiddende i Kenya).

»Kolonihaven er for mig indbegrebet af danskhed. Det er her, verdenssituationen bliver ordnet over hækken med en håndbajer, ikke en fancy trendøl, næh – en god dansk Tuborg. Det er her, fællesskabet trives, og den danske disciplin ’hyggen’ dyrkes i stor stil. Det er her, Dannebrog vajer i vinden, og duften af grillpølser blander sig med duften af nyslået græs og syrener. Det kan vist ikke blive meget mere dansk.« (Janek Mastek, København).

»Rugbrød: En sommerdag på terrassen, efter en gåtur i skoven, kartoffelmad med purløg og salt. Dannebrog: Flagrende i vinden, højt på en blå himmel, på flagstangen i enhver baghave. Georg Jensen: På fingeren af en smuk lyshåret kvinde, om halsen på et nydøbt barn i kirken, på bordet til en familiefest. Bindingsværkhus: Landets historie taler højt og tydeligt i stærke farver, utæmmede blomster kravler op ad væggen, æbler på store grønne træer, solen igennem bladene. Sankthans: Varm sommeraften, solnedgang over vandet, flirtende unge glade mennesker, bedsteforældre holder hånd. Vintergækker: Tittende ud igennem smeltende sne, i en ung piges fintklippede hvide gækkebrev, foråret kalder. Kalenderlys: Spændte børneøjne, pebernødder i pynten på træet, sne på vinduet. Hygge: Varm kakao efter leg på kælkebakken, levende ildsted med en kærlighed ved siden, latter med familie og venner over julefrokost.« (Christina Nielsen, Sydney, Australien).

»Rundstykker, Dan Turèll, smørrebrød, Den Lille Havfrue, Bakken, vaffelis, Skagensmalere, Arne Jacobsen, Christiania, hygge, H.C. Andersen, Karen Blixen, kroner, Bamse og Kylling, Kaj og Andrea, Kim Larsen, Olsen-banden, lange lyse nætter, hindbærsnitter, linser, frikadeller, Dannebrog, Tuborg, musselmalet, vikinger, bacon, kongehuset, kolonihavehus samt bogstaverne æ ø og å.« (Gry, København).

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden