Beboerformanden for Akacieparken Bodil Lehrmann hygger sig med en af beboerne.
Foto: FINN FRANDSEN

Beboerformanden for Akacieparken Bodil Lehrmann hygger sig med en af beboerne.

Danmark

Der bliver færre danske ghettoer

I København går beboerudskiftningen så hurtigt, at tre belastede områder ikke længere står på ghetto-listen.

Danmark

Der er blevet færre ghettoer i Danmark. Fra 23 boligområder i 2007 er antallet af socialt udsatte områder faldet til 19 i 2008.

Udviklingen er mest markant i Storkøbenhavn. Her er de tre boligområder Lundtoftegade, Akacieparken og Avedøre Stationsby røget af Velfærdsministeriets liste over ghettoer.

Velfærdsministeriet opgør de udsatte områder efter antallet af beboere på overførselsindkomster. Og dem er der blevet færre af i de områder, der er røget af listen. Ifølge en af Velfærdsministeriets definitioner er et boligområde udsat, når mere end 50 procent af beboerne i en boligafdeling over 18 år er på overførselsindkomster.

Fleksibel udlejning slår igennem Boligselskaberne i de udsatte områder fik sidste år muligheden for at nægte udlejning til folk på overførselsindkomster for bedre at kunne ændre beboersammensætningen. I stedet skulle folk i arbejde eller under uddannelse rykkes frem på ventelisterne. Ordningen kaldes ’fleksibel udlejning’.

Antallet af modtagere af overførselsindkomster i Københavns udsatte boligområder er gennemsnitligt faldet med fem procent. I Akacieparken er antallet af modtagere af overførselsindkomster faldet med syv procent til 44,7 procent.

En sammenligning mellem antallet af tilflyttere på den fleksible ordning og faldet i beboere på overførselsindkomster viser, at årsagen skal findes i, at beskæftigede borgere flytter ind, når arbejdsløse flytter ud.

Danskere flytter ind

Ifølge Københavns Integrationsbarometer på kommunens hjemmeside skyldes det, at »der for alvor er kommet gang i beskæftigelsen i de fire udsatte boligområder«. Men beskæftigelses- og integrationsborgmester Jacob Hougaard (S) erkender, at presset på boligmarkedet har en stor del af æren for udviklingen.

I Akacieparken har beboerforkvinden, Bodil Lehrmann, som dagligt har kontakt til beboerne, ikke bemærket, at flere er kommet i arbejde: »Men de, som flytter ind nu, er danskere og folk i arbejde«, siger hun.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden