Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Krig. Det kostede 620 mio. kr. Pengene gik hovedsageligt til ammunition til danske F-16-fly.
Foto: ADRIAN JOACHIM (arkiv)

Krig. Det kostede 620 mio. kr. Pengene gik hovedsageligt til ammunition til danske F-16-fly.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk pris for Gadaffi-exit: 620 millioner

Prisen for at vælte Muammar Gadaffi af tronen i Libyen er nu blevet opgjort.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De danske skatteydere ender med at betale omkring 620 millioner kroner for de syv måneder, hvor Danmark var aktiv i Libyen-krigen, viser nye tal fra forsvaret.

Pengene gik hovedsageligt til ammunition til danske F-16-fly, som havde base på Sigonella-basen på Sicilien. Her fløj de til Libyen for at opretholde flyveforbudszonen og bombekampagnen, der skulle beskytte Libyens civilbefolkning mod Gadaffis styrker.

Det lykkedes til fulde, mener chef for Flyvertaktisk Kommando, Henrik Røboe Dam.

»Vores indsats var betydelig. Jeg mener dybest set, at flyvevåbnet leverede varen, og vi gjorde det godt«, siger Henrik Røboe Dam.

Merudgifter skal findes i eget budget De såkaldte meromkostninger - det beløb, som forsvaret har brugt ekstra som følge af krigen - løber op i 324 millioner kroner. De penge skal findes på forsvarets eget budget, som er på 22 milliarder kroner årligt.

Peter Seeberg, der er studieleder på Center for Mellemøststudier på SDU, peger på, at krigen var en succes på flere parametre.

»Hvis man ser på det fra et Nato-synspunkt, må man sige, at missionen har været en succes. Man har nået det, man ville, nemlig at skabe en no-flyzone med henblik på at støtte oprørernes kamp mod Gaddafi. Og Gaddafi blev fjernet«, siger Peter Seeberg.

Enhedslisten trak støtten

Enhedslistens Frank Aaen er dog ikke just begejstret for forløbet i Libyen-krigen. Partiet støttede først missionen, men trak støtten, da de vestlige styrker efter partiets opfattelse blandede sig i en regulær borgerkrig og brød med FN-mandatet.

»Det tager vi afstand fra«, siger Frank Aaen.

»Vi mangler stadig at se, om den type af operationer kan anbefales, hvor man bomber sig til demokrati. Det er vi grundlæggende imod«.

På de syv måneder fløj de danske kampfly 600 missioner og smed mere end 900 præcisionsbomber.

FACEBOOK

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden