Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Uddeling. Der var ikke sko nok til alle, men nogle var heldige at få erstattet plastiksandalerne. Her er det en frivillig der uddeler militærstøvler doneret af forsvaret.
Foto: LÆRKE POSSELT

Uddeling. Der var ikke sko nok til alle, men nogle var heldige at få erstattet plastiksandalerne. Her er det en frivillig der uddeler militærstøvler doneret af forsvaret.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Herberg råber alarm: Hjemløse er desperate efter hjælp

Hundredvis af hjemløse i København kæmper om sko og et sted at sove i nat.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Med sne, vind og minusgrader er det livsfarligt at være hjemløs i København i nat.

Det mærker de frivillige tydeligt på herberginitiativet 'En varm seng', som ekstraordinært har holdt åbent fra i eftermiddags for at hjælpe især udenlandske hjemløse, som ikke har andre steder at gå hen.

Da politiken.dk besøgte herberget på Axeltorv kort før 18, var stemningen desperat blandt de mange hjemløse, hvoraf flere kun var iført tynde plastiksandaler og lag på lag tøj trods minusgraderne.

Huset har 150 senge og 25 madrasser, og alt var for længst optaget allerede før almindelig åbningstid klokken 21.

»De dør derude lige nu. Vi har haft flere med frostskader på fødderne. Med sne og minusgrader og den polarvind der blæser, bliver de våde og syge«, siger initiativtager April Chris.

Frygter mange syge hjemløse 'En varm seng' er især til for at hjælpe de mange hjemløse udlændinge.

De må nemlig ikke modtage hjælp på danske herberger, og når klimaet er, som det er lige nu, betyder det, at overlevelse i sig selv er svært.

Udlændingene kan heller ikke få lægehjælp i Danmark. Sidste år døde 11 hjemløse på gaden ifølge 'En varm seng'. Det kan blive lige så slemt i år.

»Der er ikke nogen steder at gå hen for dem. Vi frygter, at rigtig mange vil blive syge i år. Vi har brug for akut 'nødhjælp' på gadeplan lige nu«, siger April Chris.

Løber tør for støvler
Sammen med flere andre frivillige uddeler hun i dag blandt andet strømper og en sending militærstøvler, som to Afghanistan-veteraner er kommet med, deriblandt Thomas Jacobsen.

»Jeg fulgte med en soldaterkammerat herover for at aflevere skoene og er vildt overrasket over, hvor stort behovet for hjælp er. Nogen skal hjælpe de her mennesker«, siger Thomas Jacobsen.

De hjemløse står pænt i kø efter skoene, trods gennemblødte iskolde fødder i tynde sko. Også en ung senegaleser, som på en eller anden måde er nået til København fra Italien for en måned siden.

Der breder sig en næsten passiv agressiv stemning blandt de magtesløse mennesker, som ikke bliver bedre, da der ikke er flere sko. Senegaleseren kigger opgivende på sin bare fødder i gummisandaler.

»Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre«, siger han, men vil ikke fotograferes af frygt for udlændingemyndighederne.

Har brug for alt

Herberget på Axeltorv har desperat brug for næsten alt lige nu, både hvad angår akut hjælp som soveposer, sko, tøj og lignende (se udførlig liste og kontaktoplysninger til højre, red.).

»Vi mangler stort set alt lige nu. Vi mangler tøj og sko, vi mangler mad, og vi mangler frivillige, så vi kan holde stedet åbent i døgndrift«, siger April Chris.

»Folk er desperate efter hjælp«, siger hun og tilføjer, at 'En varm seng' også kæmper for overhovedet at betale huslejen på 43.000 kroner om måneden.

Initiativet har en fast politik om ikke at afvise nogen, og at dømme efter tilstrømningen sidst på eftermiddagen i dag kommer de til at ligge tæt på herberget på Axeltorv i nat.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden