Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

UNGDOM. Sune Keller, Mathias Lykke Jensen og Nicklas Toldam går på Handelsskolen i Aalborg. Frygten for internettets fremtid har fået dem til at reagere.
Foto: MIE BRINKMANN

UNGDOM. Sune Keller, Mathias Lykke Jensen og Nicklas Toldam går på Handelsskolen i Aalborg. Frygten for internettets fremtid har fået dem til at reagere.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Anti-pirataftale sparker gang i digitalt ungdomsoprør

Masser af unge har meldt sig i kampen mod traktat om piratkopiering.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Underskrivelsen af den omstridte traktat ACTA har kastet benzin ungdomsoprør, der er opstået på internationalt plan og som har fået danske unge til at engagere sig politisk.

Det vurderer Lars Konzack, der er lektor ved Det Informationsvidenskabelige Akademi i Aalborg.

ACTA er en international handelstraktat, der skal stoppe udbredelsen af piratkopieringen af mærkevarer. Det rammer også internettets piratkopier, og det bliver af kritikere opfattet som en trussel mod det frie internet.

Lars Konzack mener, at der er tale om et ungdomsoprør på linje med 1968. De unge føler sig forrådt af de 40-50-årige, der gennem det seneste årti har lånt sig til velfærd og det gode liv. Nu skal de unge betale regningen. Samtidig forsøger de midaldrende nu at begrænse adgangen til informationer og kultur på nettet.

»Det er en netkultur, de 40-50-årige faktisk ikke forstår. Men de unge vil fastholde retten til at sige, hvad de vil, og downloade, hvad de vil. De vil ikke finde sig i, at nogen begrænser deres adgang til information«, siger Lars Konzack ifølge dagbladet Politiken i dag.

Demonstration i København På internettet har der været masser af protester både før og efter Danmark og 21 andre EU-lande i torsdags underskrev ACTA. På Avaaz.org er der på internationalt plan samlet mere end 1,5 millioner underskrifter. Bagmændene håber nu, at det tal vil ryge op på to millioner.

LÆS MERE

»Det minder meget om det gamle ungdomsoprør. Det nye er, at det foregår på nettet. I det gamle ungdsomoprør spillede fjernsynet en stor rolle. Ungdomsoprørerne var i stand til at bruge fjernsynet, mens de gamle ikke rigtigt forstod tv. I dag er det nettet, de gamle ikke forstår«.

Men danske unge, der ikke tidligere har engageret sig politisk, er også kommet væk fra tastatur og headset. Et hold unge er i gang med at mobilisere sig til en demonstration mod ACTA på Israels Plads i København 25. februar.

DOKUMENTATIONLæs mere om demonstrationen her(eksternt link)

Mere end 7.000 har nu meldt sig på Facebook til at deltage.

Kærlighed til frit net

En af de unge, der er med til at arrangere demonstrationen, er Sune Keller, der er elev på Handelskolen i Aalborg.

»Vi har en kærlighed til, at man kan finde alt ucensureret på nettet«, siger Sune Keller.

»Dem, der siger, at de unge er uengagerede i politik, er i virkeligheden de uengagerede. De kan ikke sætte sig ind i, hvordan de unge tænker, og hvor værdierne ligger i dag. Det er folk, der ikke kan se, at det reelle problem i virkeligheden er, at der er en række virksomheder, der er for konservative og ikke kan tilpasse sig den teknologiske udvikling«.

Det er uklart, hvad konsekvenserne af ACTA kan blive, men Sune Keller er overbevist.

»Jeg bruger rigtigt mange af mine vågne timer på nettet på en eller anden måde. På computeren, mobil, X-box, så det ville helt sikkert få en indvirkning på mit liv, hvis ACTA blev gennemført«, siger Sune Keller.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden