Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Rengøring. Indenrigs- og økonomiminister Margrethe Vestager (R) vil erstatte hjemmehjælperens støvsuger med en robot.
Foto: Ole Lind

Rengøring. Indenrigs- og økonomiminister Margrethe Vestager (R) vil erstatte hjemmehjælperens støvsuger med en robot.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Robot skal erstatte hjemmehjælp

Margrethe Vestager (R) vil give kommunerne lov til at tvinge robotstøvsugere igennem – for de ældres regning.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det skal være lovligt for kommunerne at give afslag på støvsugning i hjemmet med henvisning til, at borgeren kan anskaffe sig en robotstøvsuger og klare nullermændene selv.

Det fastslår indenrigs- og økonomiminister Margrethe Vestager (R), der nu træder i aktion til fordel for de kommuner, der i de senere måneder har forsøgt at presse robotstøvsugning i hjemmehjælpen igennem – og hvor borgernes selv har skullet købe robotterne.

LÆS OGSÅ Ministeren vil først undersøge, om kommunerne allerede nu med loven i hånden kan erstatte en kommunal hjemmehjælper med borgerens egen robotstøvsuger. Ellers vil Margrete Vestager arbejde for at gøre det lovligt. »Når der kommer ny teknologi, som kan erstatte menneskelig arbejdskraft i den kommunale sektor, skal reglerne tilpasses til det. Det betyder ikke, at der ikke skal komme nogen i de ældres hjem længere, for dels skal der stadig gøres rent på andre måder, dels skal der stadig udøves personlig pleje«, siger ministeren. Kommunal kommunikationsfejl I Ældresagen kalder chefkonsulent Olav Felbo udspillet »sørgeligt«. »Regeringen giver grønt lys for at fratage tusinder af svækkede mennesker gratis hjælp, privatisere ansvaret og lade de ældre selv rode med det«, siger Olav Felbo og understreger, at indførelse af ny velfærdsteknologi skal være frivillig. Mariagerfjord Kommune har været i fokus, fordi 1200 modtagere af hjemmehjælp modtog et brev om, at de selv skulle anskaffe sig robotstøvsugere, hvis de fortsat ville have gjort rent. Siden har kommunen beklaget og kaldt det en »kommunikationsfejl«.

DEBAT

Billund Kommune har fastslået, at al kommunal støvsugning foregår med robotstøvsuger – med mindre de ældre er meget sårbare.

Billund Kommune kræver dog ikke, at borgerne selv anskaffer apparaterne, understreger socialdirektør Lars Møltoft Poulsen. Til gengæld har kommunens politik med kun at støvsuge med robotter haft den reelle konsekvens, at alle har valgt at købe deres egen.

Oppositionen er imod

Den socialdemokratiske ordfører Maja Panduro kan ikke give en klar melding: »Velfærdsteknologi giver muligheder, men også dilemmaer«, siger hun. Oppositionen blæser Vestagers tanker af banen. Venstres Ejvind Vesselboe mener ikke, at man skal tvinge folk til at købe en robotstøvsuger, »fordi kommunen ikke vil leve op til at sørge for, at de ældre får en ordentlig behandling«.LÆS OGSÅ

De konservatives Tom Behnke er også kritisk:

»Hjælpen skal det offentlige levere. Hvis en kommune vurderer, at man kan hjælpe ved, at der er en robotstøvsuger ude hos den ældre, har jeg ingen problemer med, at kommunen køber den. Men at sige: Du er berettiget til at få gjort rent hver 14. dag, men du må selv købe en robotstøvsuger – det vil give en social skævvridning«.

Margrethe Vestager mener, at kommunerne godt kan undgå, at svage kommer i klemme:

»Kommunerne er stadig forpligtet til, at borgerne får den fornødne hjælp, hvis der er noget, de ikke kan klare«.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden