værsgo! Brunkål og kogt flæsk på Plejecenter Engholm i Allerød. Madduften må ikke forsvinde fra plehjemmene, siger Ældrekommissionen.
Foto: Ditte Valente (arkiv)

værsgo! Brunkål og kogt flæsk på Plejecenter Engholm i Allerød. Madduften må ikke forsvinde fra plehjemmene, siger Ældrekommissionen.

Danmark

Ældrekommission vil have plejehjem til at dufte af mad

Politiken har set kommissionens 43 anbefalinger, som offentliggøres i dag.

Danmark

Der skal være en lokkende duft af frisklavet mad på plejehjemmene, så de ældre får lyst til at spise mere og får kræfter. Desuden bør de have adgang til at deltage i madlavningen og andre gøremål. Og personalet bør spise sammen med de ældre.

Politiken har set de 43 anbefalinger, som Ældrekommissionen efter et års arbejde lægger frem i dag, og nogle af dem skal nok vække debat i en tid, hvor personaleressourcerne beskæres og plejehjemskøkkener nedlægges.

FOA-formand: Vi skal tænke fleksibelt Dennis Kristensen, formand for fagforbundet FOA, mener, at anbefalingerne ligger et stykke fra virkeligheden: »Samfundet har høstet mange økonomiske gevinster ved at omlægge mad til ældre til storkøkkener, men vi kommer til at give køb på stordriftstankegangen og i stedet tænke i fleksible løsninger, hvor de ældre igen kan være mere med.

Thyra Frank er glad

Ældrekommissionens første formand, Thyra Frank, der blev udskiftet sidste år, da hun blev valgt til Folketinget, understreger, at hun ikke har set anbefalingerne endnu, men hun er glad for at høre, at kommissionen fokuserer på maden: »Det har været en katastrofe og en skamplet , at vi har fjernet tilberedningen af mad fra plejehjemmene. Måltiderne er dagens højdepunkter, og de ældre taber sig og mister livsgnisten, hvis der ikke bliver kræset for dem«.

LÆS OGSÅ Formanden for socialudvalget i Kommunernes Landsforening, Anny Winther (V), finder det vanskeligt at forestille sig, at der er råd til store forbedringer: »En væsentlig del af dem, der i dag er på plejehjem, er så svage, at de ikke ville kunne deltage i madlavningen ud over at skrælle et æble eller en kartoffel. Den gamle FOA-forestilling om, at der skal dufte af mad en hel formiddag eksisterer jo ikke mere, for vi skal alle have udsugningsanlæg. Madosen må ikke komme rundt i et hus. Det er sød romantik«.FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce