kritiker. Maria Linda Koldau er en internationalt anerkendt musikprofessor, der kom til Aarhus Universitet i 2009.
Foto: Jan Dagø (arkiv)

kritiker. Maria Linda Koldau er en internationalt anerkendt musikprofessor, der kom til Aarhus Universitet i 2009.

Danmark

Dekan sender advarsel til åbenmundet musikprofessor

Universitetsprofessor skal under opsyn af konsulent, skriver avis.

Danmark

»Folkeskoleniveau« og »overfladiskhed« var blot nogle af de kritikpunkter, som professor i musikvidenskab Linda Maria Koldau rettede mod det faglige niveau på humaniora ved Aarhus Universitet, da hun i juni sidste år skrev et debatindlæg i Politiken.

Nu er den åbenmundede kritik medvirkende til, at dekan Mette Thunø fra Det Humanvidenskabelige Fakultet har sendt en skriftlig advarsel med fire krav til Linda Maria Koldau, skriver Information.

I sit indlæg fra i sommers kritiserede Linda Maria Koldau fakultatet på en række områder. Blandt andet mener hun, at der mangler kreativitet.

»Enhver opgave må have samme faste struktur, uden hensyn til om denne struktur overhovedet passer til problemstillingen. Og der må endelig ikke presses for megen viden ind i en opgave. Teorier skal der til – og så analyse af ét eksempel, som beviser teorien. Det er dumhedens cirkel«, skrev hun.

LÆS MERE

Linda Maria Koldau sluttede sit indlæg med at spørge:

»Det er de unge generationer, der bliver berøvet deres ret til en god uddannelse. Mange i Danmark ser det tydeligt. Hvorfor diskuteres den skandale så ikke offentligt?«.

Stiller fire krav

Ifølge Information havde Linda Maria Koldou redegjort for sin kritik på et lærermøde i december 2009, men alligevel kom den offentlige kritik i flere artikler og læserbreve som en overraskelse for hendes kolleger, der betragtede kritikken som illoyal.

Det har medført samarbejdsvanskeligheder på afdelingen for musikvidenskab, fastslår et eksternt konsulentfirma, og nu har Linda Maria Koldou altså fået en advarsel.

Der er tale om en såkaldt påtænkt advarsel, hvilket dækker over, at Linda Marie Koldou har 14 dage til at kommentere udkastet, før dekanen beslutter sig for den endelige udformning.

Ifølge Information står der i udkastet til advarslen, at Linda Maria Koldou ikke skal »bryde fortroligheden«, men gå ind i den faglige dialog i en »urban tone«.

Hun skal deltage i alle »relevante« møder under opsyn af en konsulent. Hun skal dagligt være på universitetet »svarende til en normal arbejdsdag«. Endelig skal hun sige undskyld til de kolleger, hun har anklaget for mobning.

Faglig forening uforstående Den skriftlige advarsel møder dog kritik hos Dansk Magisterforening. Her mener medlem af hovedbestyrelsen og fællestillidsrepræsentant på Københavns Universitet, Leif Søndergaard, at der er tale om en straf.

»Når de ikke forlanger det af de andre ansatte, er det jo en straf og ikke en påmindelse om, hvordan ledelsen mener, hun bør opføre sig på arbejdspladsen, som en advarsel bør være,« siger Leif Søndergaard til Information.

Ifølge avisen mener han, at kravene strider mod Personalestyrelsens retningslinjer.

Ekspert undrer sig
Dekanens henstillinger møder også undren hos lektor Sten Bønsing, der forsker i forvaltnignsret ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet.

Over for Information peger han blandt andet på, at ledelsen kan ikke pålægge mødepligt til én person, når ikke det gør sig gældende for kolleger i lignende stillinger.

Desuden er der tale om uklare krav, når der nævnes, at hun skal benytte en »urban tone«, påpeger Sten Bønsing.

»Det kan blive et problem efterfølgende, hvis man vil bruge det til at afskedige hende på. Af den åbenlyse grund at man ikke kan forlange af folk, at de skal gøre noget, hvor det er uklart, hvad man skal gøre«, siger han til Information.

Dekan Mette Thunø oplyser til politiken.dk, at der er tale om en personalesag, og at hun derfor ikke kan udtale sig om sagen i pressen.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce