Mod toppen. Da Martin Ploug (billedet) sammen med Kristoffer Szilas begav sig mod toppen af det kinesiske bjerg Ren Zhong Feng, havde de kun den information om bjerget, de kunne få ved at studere to fotografier. Undervejs overnattede de på smalle klippehylder. Et reb om soveposen skulle sikre dem mod at vælte ud over bjergsiden. Foto: Kristoffer Szilas
Foto: Kristoffer Szilas

Mod toppen. Da Martin Ploug (billedet) sammen med Kristoffer Szilas begav sig mod toppen af det kinesiske bjerg Ren Zhong Feng, havde de kun den information om bjerget, de kunne få ved at studere to fotografier. Undervejs overnattede de på smalle klippehylder. Et reb om soveposen skulle sikre dem mod at vælte ud over bjergsiden. Foto: Kristoffer Szilas

Danmark

Dansker sprang ud fra bjergkam for at redde sin ven

Som de første nogensinde nåede to danskere toppen af bjerget Ren Zhong Feng i Kina. Men det var ved at gå alvorligt galt på vejen ned.

Danmark

I en tidsalder, hvor stort set hele kloden er kortlagt, fotograferet og beskrevet, lykkedes det alligevel sidste år japaneren Tamotsu Nakamura at finde et jomfrueligt bjerg, der ikke var at finde på noget kort.

I det sydvestlige Kina døbte japaneren bjerget Ren Zhong Feng, hvis top troner 5.820 meter over havets overflade.

Med endnu et bjerg på verdenskortet var kapløbet blandt alverdens bjergbestigere i gang. At være de allerførste på en bjergtop er nemlig en sikker plads i de alpine historiebøger.

Uheld var tæt på at blive fatalt Drømmen om at være de allerførste på den nyopdagede kinesiske bjergtop var dog tæt på at koste to erfarne danske bjergbestigere livet.

Efter tre dages klatring nåede de toppen, men på vejen ned gik det galt.

For bjergbestigerne Kristoffer Szilas og Martin Ploug blev den sidste etape besværliggjort af et hårdt pakket islag. Det tog dem derfor 18 timer at klatre helt til toppen, hvor de i mørket måtte indstille sig på mange timers klatring i pandelygtens skær for at komme ned til deres øverste camp igen.

Nogle meter under bjergryggen stoppede Martin Ploug for at sætte en sikring, men inden han fik monteret skruen i isen, tumlede han pludselig bagover.

Jeg sprang bare. Oppe fra bjergkammen og ud på den modsatte side.Længere oppe ad bjerget, i den anden ende af rebet, stod klatrekammeraten Kristoffer Szilas uforberedt på, at han få sekunder senere ville være tvunget til at hoppe ud på den anden side af bjerget for at redde sin kammerats liv.

»Jeg hørte bare råbet fra Martin, og jeg så, hvordan lyskeglen fra hans pandelampe væltede ned ad bjerget«, fortæller Kristoffer Szilas.

Hoppede ud i det blå
Han reagerede lynhurtigt ved at benytte en teknik, som alle bjergbestigere kender. Men som stort set ingen har haft brug for at gøre:

»Det var mest af alt en refleks. Jeg nåede vist ikke at tænke så meget. Jeg sprang bare. Oppe fra bjergkammen og ud på den modsatte side«, forklarer Kristoffer Szilas.

Derved sørgede han for, at de som hinandens modvægt i rebet kom til at hænge på hver deres side af bjerget. Manøvren stoppede Martin Plougs fald, der formentligt ville have trukket dem begge af bjerget.

Forslået i mørket
Hængende på hver deres side af Ren Zhong Feng råbte Kristoffer Szilas til Martin Ploug, at han skulle sætte en isskrue fast, så Kristoffer Szilas kunne klatre over kammen og komme kammeraten til undsætning.

»Efter noget tid nåede jeg ham og kunne tjekke, om han havde brækket noget. Det havde han ikke. Han tog nogle stærke smertestillende, og så begyndte vi at klatre tilbage til campen i 5.600 meter«, fortæller Kristoffer Szilas.

Efter fem svære timer i mørket fandt makkerparret den øverste camp, hvor de næste døgn blev tilbragt i soveposer på klippehylden. Derfra tog det dem yderligere to dage at fire sig ned ad bjerget.

GUIDE

Netop hjemvendt fra ekspeditionen modtager de to bjergbestigere stor anerkendelse for deres bedrift.

»Deres præstation er den ultimative udfordring. At klare en ubeskrevet bestigning er at tage klatringen tilbage til dens rødder. Det glæder mig, at Danmark også kan være med, når det gælder de sande eventyr«, lyder det fra formanden for Dansk Bjergklub, ekspeditionslæge Henrik Jessen Hansen.

»På en tur som denne afsøges grænselandet mellem sporten og opdagelsesrejsen«, tilføjer han.

Ungarer døde samme sted

To uger før den danske ekspeditionen forsøgte en gruppe ungarere angiveligt at nå toppen på Ren Zhong Feng. En uge efter var de meldt savnet.

Flere helikoptere og redningsfolk søgte uden resultat efter mændene. Det formodes, at de omkom under en islavine fra bjergets enorme istårne, de såkaldte serac’er.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden