Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Thomas Borberg (arkiv)
Foto: Thomas Borberg (arkiv)

Gødning. Den danske gødningsskandale spreder sig nu til toppen af dansk landbrug.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gødningsskandale fælder medlem af landbrugets top

Sag om import af ulovlig gødning får et bestyrelsesmedlem i Landbrug & Fødevarer til at trække sig.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sagen om omfattende ulovlig import af gødning og sprøjtemidler trækker nu tråde helt op i toppen af dansk landbrug.

I går besluttede et medlem af Landbrug & Fødevarers hovedbestyrelse at trække sig på grund af sagen, hvor bagmænd er sigtet for ulovligt at have importeret 15.000 ton gødning og 45 ton sprøjtemidler og solgt det til landmænd uden om myndighedernes miljøkontrol.

Det drejer sig om landmand og formand for fødevarevirksomheden KMC Martin Arvad Nielsen, som sammen med topfolk fra bl.a. Arla og Danish Crown har repræsenteret fødevareindustrien i den magtfulde interesseorganisation.

LÆS OGSÅ Martin Arvad Nielsen trækker sig i kølvandet på, at Politiken for et par dage siden kontaktede ham og forelagde ham oplysningerne om, at hans navn optrådte på en liste over 112 landmænd, som myndighederne mistænker for at have købt såkaldt sort gødning af to bagmænd på Djursland. Politiet er i øjeblikket i gang med at efterforske den omfattende sag.

24 ton gødning
Ifølge listen, som Politiken er kommet i besiddelse af, har Martin Arvad Nielsen købt 24 ton sort gødning af bagmændene. Selv fastholder han sin uskyld: »Der er tale om en gemen fakturafejl, men da jeg ikke ønsker at belaste Landbrug & Fødevarer, trækker jeg mig«, siger han.

Ifølge Kaj Sand-Jensen, professor i ferskvandsbiologi på Københavns Universitet, er den ulovlige gødning et stort miljøproblem.

»Det kan give forøget nitratkoncentration i drikkevandet på grund af øget nedsivning, men ellers er det alvorlige især, at det giver en øget belastning af søer, vandmiljø og kystområder«, siger han og peger på, at den ulovlige import af gødning kan underminere vandmiljøplanerne.»Vi kan jo ikke stole på, at de tal, vi har for gødningsforbrug, er korrekte«.

Et presset erhverv

I Landbrug & Fødevarer erkender man nu, at erhvervet er presset af sagen. »Det her er rigtig ærgerligt. De folk, der gør det her, trækker store veksler på det øvrige erhverv«, siger formand Niels Jørgen Pedersen. Listen over de 112 landmænd tæller også en hofjægermester, en godsejer og flere store planteavlere og svinebønder.FACEBOOK

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden