Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Morten Langkilde (arkivfoto)
Foto: Morten Langkilde (arkivfoto)

Gods. I en officiel udtalelse afviser Schackenborg at have gjort noget forkert i sag om ulovligt importeret gødning.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Schackenborg involveret i gødningsskandale

Bagmand i en ny sag om ulovlig gødningsimport hævder at have solgt gødning til prins Joachims gods, Schackenborg.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En sag om et bagmandsnetværks ulovlige import af gødning til landbruget for at omgå miljølovene får nu en ny overraskende drejning.

Politiets søgelys rettes nemlig mod nogle af de største godser i Danmark.

På et retsmøde i Horsens i sidste uge udtalte en nu varetægtsfængslet forretningsmand fra Odder-området, at han siden 2006 har solgt gødning for knap 20 millioner kroner til nogle af landets største landbrug, herunder prins Joachims gods, Schackenborg.

»Han har muligvis i perioden siden 2006 købt for 19,5 mio. kr. gødning m.v. Han har videresolgt det til de største landbrug i Danmark, herunder Schackenborg«, står der i retsbogen, som Politiken har fået aktindsigt i.

»Rigtig mange har noget stående« Dermed indikerer den opsigtsvækkende sag, at toppen i dansk landbrug kan være involveret i den ulovlige handel, som ifølge Politikens oplysninger er langt mere omfattende, end det hidtil har været fremme.

»Rigtig mange har noget stående«, siger en landmand, der har købt sort gødning i forbindelse med en anden sag, og som ønsker at være anonym.

LÆS MERE

Problemet med den ulovlige import er, at den undergraver myndighedernes forsøg på at beskytte vandmiljøet mod konsekvenserne af landbrugets gødningsforbrug.

Politiet efterforsker i øjeblikket en anden stor sag, hvor tre bagmænd fra Djursland er sigtet for ulovlig import af 15.000 ton gødning og 45 ton pesticider, der er videresolgt til 160 landmænd over hele landet.

Ingen interesse i lave gærde
På Schackenborg afviser man enhver forbindelse til den sigtede i sagen fra Horsens.

»Vi kender ikke den pågældende person. Al vores indkøb og handel skal være lovmedholdeligt, og vi har ikke nogen interesse i at springe over, hvor gærdet er lavest«, lyder det i en officiel udtalelse fra Schackenborg Gods.

Advokaturchef ved Sydøstjyllands Politi i Horsens Jan Østergård vil ikke udtale sig om, hvem der bliver involveret i efterforskningen.

»På nuværende tidspunkt kan jeg alene oplyse, at der er en person, der er sigtet i sagen. Der går en rum tid, før vi er færdige med efterforskningen«, siger Jan Østergård.

Han vurderer, at der kan blive tale om en stor sag.

Køb af gødning for 1,6 mio.
Et andet af de storlandbrug, der risikerer at blive draget ind i efterforskningen, er Rødkilde Gods på Sydfyn, der ifølge retsbogen har købt blandt andet gødning af den sigtede for 1,59 millioner kroner.

Godsejer Kim Rasmussen bekræfter at have købt gødning af den sigtedes firma for 350.000 kroner i 2009, men afviser at have gjort noget ulovligt. Ifølge Kim Rasmussen indberettede Rødkilde Gods helt efter reglerne gødningsindkøbet til NaturErhvervstyrelsen.

I den forbindelse opdagede godset, at den nu sigtede gødningshandler muligvis ikke havde rent mel i posen.

»Ved indberetningen opdagede vi, at sælger muligvis ikke havde indberettet salget til styrelsen«, siger Kim Rasmussen.

Landmand: Det er let at snyde

Ifølge en landmand fra Odder, der kender den sigtede, er det almindeligt kendt, at han handlede med gødning.

»Jeg kan ikke sige, om han solgte noget ulovligt, men jeg tror det«, siger landmanden, der ikke ønsker at stå frem.

Ifølge den pågældende er det let at snyde med indkøb af sort gødning.

»Hvis man vil snyde, kan man let gøre det. Man skal bare ringe og sige, at man gerne vil købe noget gødning, og at det skal skrives som f.eks. foderstof«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ

Den nu varetægtsfængslede forretningsmand har handlet gennem et firma, han har indregistreret i Flensborg, hvor han reklamerer med »tysk kunstgødning«.

Mens danske gødningsforhandlere har pligt til at indberette salg til landmænd til NaturErhvervstyrelsen, kan tyske gødningsforhandlere frit sælge til danske landmænd og importører, uden at myndighederne får noget at vide om købet.

På den måde åbner grænsehandlen en mulighed for, at danske landmænd kan få fat i ekstra gødning uden myndighedernes vidende.

Ifølge retsbogen har den sigtede solgt rapsprodukter til møllevirksomheden Emmelev på Fyn for omkring 15,5 millioner kroner i 2007 og 2008. Direktør Bjarne Simonsen afviser at kende til sagen.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden