Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fem danskere kørt ihjel af tog på blot en uge

Ekspert vil ikke afvise, at selvmord kan have haft smitteeffekt.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fem personer har i løbet af den seneste uge mistet livet på de danske togskinner efter at være blevet ramt af tog. Tre af påkørslerne er sket på Fyn, mens den ulykkelige skæbne lørdag formiddag overgik to personer henholdsvis ved Aarhus og København.

Forklaringen på den voldsomme stime af selvmord kan muligvis forklares med en statistisk tilfældighed af den ret voldsomme slags.

30 mennesker køres ihjel hvert år Men ifølge selvmordsforsker og tidligere leder af Center for Selvmordsforskning Gert Jessen kan der også meget vel være tale om en form for epidemi.

»Jeg kan bestemt ikke afvise, at der er tale om en eller anden form for imitationseffekt, ved at der har været enten lokal eller national omtale af de her selvmord«, siger Gert Jessen.

Han påpeger, at omkring 30 mennesker årligt mister livet på skinnerne.

Medierne bør behandle emnet varsomt
Gert Jessen mener dog ikke, at medierne af frygt for at inspirere andre selvmordskandidater bør ignorere problemet, men at emnet bør berøres varsomt og med omtanke.

»Jeg mener helt bestemt, at det her bør omtales og beskrives, for man kan ikke tie problemet med selvmord ihjel. Men man skal gøre det ordentligt«.

»Man skal undgå detaljer, og man skal undgå at give de her selvmord forståelse med på vejen«, siger Gert Jessen og fortæller, at der i samfundet hersker en generel accept af, at selvmord blandt ældre og ensomme er i orden og i hvert fald ikke kan undgås.

Forståelse kan være skadelig og selvforstærkende

Gert Jessen mener imidlertid, at en sådan forståelse er både skadelig og selvforstærkende, og at man sagtens kan forbedre behandlingen af selvmordskandidater og dermed forebygge selvmord.

»For at få færre til at gå ud foran et tog er det halsløs gerning at indramme DSB. Vi kan jo ikke lukke alle jernbaner, så man er nødt til at gå den lange, seje vej«:

»Vi er nødt til at spørge os selv: Har vi fat i alle de mennesker, der går med overvejelsen om selvmord, og har de fået den behandling, der skal til. Vi har brug for varsomhed i omtalen og større fokus på oplysning«, siger forskeren.

FACEBOOK

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden