Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: BORBERG THOMAS
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

København dropper stort forbrændingsanlæg

Politisk flertal i København vil satse meget mere på at genanvende affald.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et flertal af politikerne i Københavns Borgerrepræsentation har givet et nyt, stort forbrændingsanlæg på Amager dødsstødet.

Politikerne stemte her til aften nej til at stille 2,5 milliarder kroner til rådighed for Amagerforbrændingen, som i stedet er blevet pålagt at udarbejde et forslag til et langt mindre anlæg, der satser mere på genanvendelse af affald.

Borgerrepæsentationens beslutning glæder teknik- og miljøborgmester Ayfer Baykal fra SF, der sammen med Socialdemokraterne, Enhedslisten og de radikale lagde det nye store anlæg i graven.

»Vi skal satse langt mere på at genanvende affald. Derfor skal vi ikke investere milliarder i et stort forbrændingsanlæg«, siger Ayfer Baykal.

Skibakke på toppen af taget Beslutningen er en bet for Amagerforbrændingens bestyrelse, der har kæmpet hårdt for en udvidelse af kapaciteten på forbrædningsanlægget og præsenteret et ambitiøst projekt med en skibakke på toppen af anlægget tegnet af den danske stjernearkitekt Bjarke Ingels.

FOTO

Men anlægget til 3,95 milliarder kroner bliver altså næppe til noget, og på et møde i morgen formiddag skal Amagerforbrændingens bestyrelse diskutere, hvordan man forholder sig til den nye virkelighed.

Hidtil har de øvrige interessenter i Amagerforbrændingen; Frederiksberg, Dragør, Tårnby og Hvidovre kommuner, holdt fast i at opføre det nye store forbrændingsanlæg.

Bestyrelsesformand Mogens Lønborg (K) sagde inden aftenens møde på Københavns Rådhus, at det ville væere vanvittigt at opgive projektet, som han kalder verdens bedste forbrændingsanlæg.

Teknik- og miljøborgmester Ayfer Baykal håber dog, at de øvrige kommuner og bestyrelsen i Amagerforbrændingen vil tage Københavns Kommunes beslutning til efterretning og påtage sig opgaven at udarbejde et forslag til et mindre og mere miljøvenligt anlæg med fokus på mere genanvendelse frem for forbrænding af affald.

»Det er klart, at vi har været uenige, men jeg har en forventning om, at alle parter nu indgår i en konstruktiv dialog«, siger Ayfer Baykal.

Affald som en ressource

Enhedslistens miljøordfører i København, Morten Kabell, deler hendes tilfredshed med aftenens beslutning.

»Det er glædeligt, at et flertal prioriterer hensynet til klima og miljø over vanetænkningen. I fremtiden skal vi vænne os til at se affald som en ressource. Og en klimavenlig by genanvender sine ressourcer i stedet for at brænde dem af«, siger Morten Kabell i en pressemeddelelse.

»Genanvendelse er nøgleordet for affald i det 21. århundrede. Og København er allerede langt bagefter. Men vi vil ikke lukke Amagerforbrændingen. For der er stadig en del af affaldet, der skal brændes og bruges til fjernvarme og el. Men det skal være et langt mindre anlæg end dét, Amagerforbrændingens bestyrelse har lagt op til«.

FACEBOOK

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden