Vielse. En brudgom skriver under på vielsesattesten på sidste års helt store bryllupsdag - 11.11.2011. Nu vil Socialminister Karen Hækkerup (S) gøre lettere for folk at blive skilt igen.
Foto: MATHIAS CHRISTENSEN (arkiv)

Vielse. En brudgom skriver under på vielsesattesten på sidste års helt store bryllupsdag - 11.11.2011. Nu vil Socialminister Karen Hækkerup (S) gøre lettere for folk at blive skilt igen.

Danmark

Minister vil gøre skilsmisse lettere

Det er gammeldags, at staten tvinger par til tænkepause, før de kan blive skilt, siger debattører.

Danmark

Vil du skilles hurtigt, skal der have været grov vold, bigami, bortførelse af børnene eller utroskab i forholdet.

Ellers skal du og din partner først igennem seks eller tolv måneders separation, og det koster jer 500 kroner at gå fra hinanden. Vil du derimod giftes, kan det ske på få minutter og koster ikke en øre.

Det er en forældet ægteskabslov, som bygger på gammeldags moralbegreber og statsbeskyttelse af ægteskabet.

Sådan lyder kritikken fra ligestillingsfortalere og en skilsmisseekspert.

Der ligger jo i loven en holdning om, at kernefamilien er det eneste rigtige»Der ligger jo i loven en holdning om, at kernefamilien er det eneste rigtige, og at skilsmisse er dårligt, og derfor skal det ikke være så nemt at blive skilt. Man tilkendegiver, at det ikke er den rigtige løsning, men det synes jeg ikke, samfundet skal blande sig i«, siger skilsmisserådgiver og stifter af virksomheden Institut for Krisehåndtering Mette Haulund.

»Det skriger jo til himlen« Blogger, radiovært og forfatter til debatbøger om ligestilling Nanna Kalinka Bjerke langer ud efter den paragraf, som sidestiller utroskab med de alvorlige lovbrud grov vold, bigami og kidnapning: »Det skriger jo til himlen, at staten bestemmer, at utroskab er en bedre skilsmissegrund end så mange andre. 48 procent er partneren utro, så det er da gammeldags, at man kan blive hurtigt skilt af den grund«.

LÆS ARTIKEL

I 2010 blev knap 15.000 par skilt.

Heraf måtte 78 procent udstå tænkepausen, mens resten fik skilsmisse straks.

Ser det som en funktionsfejl
8. marts udkommer den svenske bog ’Happy, happy’, som handler om positive sider af skilsmisser, på dansk. Medforfatter Maria Sveland ser den danske lovgivning som blot endnu et eksempel på samfundets syn på ægteskab og skilsmisse.

»Når du gifter dig, opmuntrer og jubler samfundet og omgivelserne. Når du lader dig skille, beklager samfundet det og ser det som en funktionsfejl«, siger hun.
Socialminister er enig med kritikerne

Socialminister Karen Hækkerup (S), som har ansvar for skilsmisseområdet, er meget enig med kritikerne.

»Ægteskabsloven er utidssvarende, og jeg kan godt se, at den trænger til at blive revideret«, siger hun.

Ministeren vil nu tage initiativ til en gennemgående modernisering af loven, som alligevel skal ændres i år for at give homoseksuelle ret til ægteskab. Karen Hækkerup ønsker dog først en bred debat og foreslår selv en løsning, hvor parrene frit kan vælge mellem direkte skilsmisse uden separation eller en langsommere proces, hvor man får parterapi eller skilsmisserådgivning undervejs.

»Hvis folk kommer efter moden overvejelse og siger, at deres samvær er ophørt, og der ikke længere er noget at bygge på, hvorfor så ikke tage det for gode varer. Det er voksne, velovervejede mennesker, der træffer beslutningen«, siger hun.

K er imod at lempe loven

Familie- og retsordfører Tom Behnke (K) er lodret imod at lempe loven: »Det er med til at undergrave og nedgøre ægteskabet. Vi skal huske på, at ægteskabet ikke bare er noget, man løber ind og ud af. Det er noget velovervejet og vigtigt, som bliver indgået mellem en mand og en kvinde efter kristne traditioner«. Både de radikale og Enhedslisten kalder ministerens forslag for en god idé. SF er positive, så længe man fortsat prøver at forhindre forhastede skilsmisser. FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden