Foto: Københavns Vestegns Politi
Danmark

140 anholdte uromagere var bevæbnet til tænderne

Politiet fandt hamre, koben, rundstokke, stjerneskruetrækker, en dartpil og tre knive ved Retten i Glostrup.

Danmark

De 140 anholdte bandefolk mødte tungt bevæbnede op ved Retten i Glostrup. Bevæbnet til kamp.

Flere af de anholdte var sågar maskerede og iført skud- eller stiksikre veste.

Der blev smidt med flasker og kasteskyts mod politifolk og tjenestehunde. I området omkring retsbygningen har politiet fundet flere genstande, som de betegner som slagvåben. Blandt andet hamre, koben og rundstokke.

Derudover har politiet fundet, hvad man betegner som stikvåben, i form af en stjerneskruetrækker, en dartpil og tre knive.

Fem er sigtet for overtrædelse af straffeloven. Fire for vold mod politiet og en for at true en af politifolkene på livet.

LÆS OGSÅ

Dagens massive opbud af bevæbnede personer foran Retten i Glostrup har et klart formål.

Bandemedlemmerne ønsker at sende et tydeligt signal.

»Det er et klart ønske fra bandefolkenes side at manifestere sig ved retsbygningen. Det har vi desværre også set tidligere,« siger politiinspektør Kim Kliver fra Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC).

»De vil først og fremmest vise deres støtte til de sigtede. Dernæst vil de vise styrke over for modparten«.

Rivaleriserende bander i opgør

De mange mennesker forsøgte at trænge ind i retten, som for tiden behandler en straffesag, hvor to mænd fra bandemiljøet er tiltalt for at have skudt på og forsøgt at dræbe to mænd med en ulovlig 9 millimeter pistol på en parkeringsplads i Ballerup 14. februar i år.

Skyderiet er en del af en igangværende fejde mellem to rivaliserende grupper fra henholdsvis Værebro i Bagsværd og Nivå/Kokkedal i Nordsjælland.

Værebrobanden kommer fra bebyggelsen Værebroparken i Bagsværd. I den seneste rapport fra Rigspolitiet er banden beskrevet som sympatisører med rockergruppen Hells Angels.

Bander bruger medieomtale
Kim Kliver fra NEC ønsker ikke at udtale sig konkret om enkelte bandegrupperinger, da politiet har oplevet, at bander bruger medieomtalen til at opnå status og til at måle styrke i forhold til hinanden.

»Vi har oplevet, at grupperne internt bruger det til dels at manifestere sig, dels at måle modpartens styrker. Vi ønsker ikke at være en offensiv faktor i forhold til at skabe nye konflikter eller hævnaktivitet«, siger Kim Kliver.

LÆS MERE

Det overraskede ikke Københavns Vestegns Politi, at der opstod uro ved retten i dag.

Politiet er også tidligere mødt talstærkt op ved retsmøder i selvsamme straffesag på grund af frygt for uroligheder.

»Vi havde gjort vores hjemmearbejde og var forberedt på, at der kunne ske noget. Vi mødte op i et antal, så vi ikke ville komme i undertal. Vi skal signalere, at vi bestemmer i retten og foran retten, hvis der er nogen, der vil skabe uorden«, sagde politiinspektør Michael Kristiansen fra Københavns Vestegns Politi til politiken.dk tidligere i dag.

Har oplevet ballade før

Der var i forvejen oprettet en såkaldt visitationszone omkring Retten i Glostrup næsten hele måneden. Det indebærer, at betjentene har beføjelse til at visitere alle for våben uden at leve op til det sædvanlige mistankekrav.

»Vi har tidligere set, at der er ballade ved retten, hvor de har kastet ting mod politiet og været i besiddelse af slagtøj«, forklarer Michael Kristiansen.

I retsbygningen gik sagen i gang om to 25-årige mænd, som ifølge anklageskriftet er en del af en igangværende rivalisering imellem to grupper fra henholdsvis Værebro i Bagsværd og Nivå/Kokkedal.

Mændene er tiltalt for at have skudt på og forsøgt at dræbe to mænd med en ulovlig 9 millimeter pistol på en parkeringsplads i Ballerup 14. februar i år.

FACEBOOK

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce