Der var røde faner og solidaritet med Figherts+Lovers inden dagens dom.
Foto: Jens Dresling

Der var røde faner og solidaritet med Figherts+Lovers inden dagens dom.

Danmark

Fighters+Lovers dømt for terrorstøtte

Østre Landsret har dømt seks tiltalte fra t-shirt-firmaet Fighters+Lovers. Fortjenesten konfiskeres.

Danmark

Det var regulær terrorstøtte, da gruppen Fighters+Lovers solgte t-shirts og sendte overskuddet videre til PFLP og FARC.

Østre Landsret har netop givet to tiltalte seks måneders fængsel for terrorstøtte, mens fire andre fik betingede domme, mens en enkelt blev frifundet.

Terror ikke rettet mod regeringen I byretten blev de syv tiltalte frifundet med den begrundelse, at vel var der tale om terrorbevægelser, men det var ikke bevist, at deres mål var at vælte regeringerne eller true befolkningerne.

Og i straffelovens paragraf 114 kræves, at det er målet med handlingerne. Derfor kunne Fighters+Lovers' bagmænd ikke dømmes skyldige, fastslog retten.

Landsret: Mange civile ofre
Men det var fem af de seks landsretsdommere uenige med byretten i. De vurderer, at palæstinensiske PFLP og colombianske FARC er terroroganisationer, som har til formål at destabilisere regeringerne i Israel og Colombia.

Landsretten lagde vægt på, at der har været mange cilvile ofre for aktioner fra FARC og PFLP. Flertallet af dommerne mente ikke, at det bør frikende Fighters+Lovers, at overskuddet fra t-shirt-salget skulle gå til fredsommelige ting som et trykkeri og en radiostation.

Ville sende penge til PFLP og Farc
Sagen begyndte, da en gruppe mennesker under firmanavnet Fighters+Lovers (Krigere og Elskere, red.) i januar 2006 begyndte at sælge t-shirts med logoerne for PFLP og Farc. De kostede 170 kroner stykket, hvoraf firmaet ville sende 37 kroner til en af de to terrororganisationer.

De er begge på EU's officielle liste over terrorbevægelser, så politiet skred ind og beslaglagde 24.982 kroner og otte usolgte t-shirts. De penge bliver nu konfiskeret efter landsretten dom.

Kritik fra menneskeretsorganisationer
PFLP er berygtet for blandt andet flykapringer og bombeterror, mens Farc ifølge menneskeretsorganisationen Human Rights Watch er involveret i eksempelvis gidseltagninger og bombeangreb mod lokalbefolkningen i Colombia.

Amnesty har kritiseret Farc for overlagte drab på civile og på nogle af de gidsler, organisationen har bortført.

Støtte en solidaritetserklæring

Op til domsafsigelsen sagde en talsmand for Fighters+Lovers, Ulrik Kohl, at målet med det kontroversielle t-shirtsalg var at gøre op med terrorbegrebet.

»Vi har gjort det for at gøre opmærksom på, at frihedskamp ikke er terrorisme, og at solidaritet ikke skal gøres til en forbrydelse«, sagde han inden landsretsdommen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce