Ægteskab. Venstre og konservative vil lade deres folketingsmedlemmer stemme efter personlig overbevisning, når Folketinget skal tage stilling til homoseksuelles mulighed for at gifte sig i kirken. Det er for sløvt, mener de radikale. Arkivfoto.
Foto: JOHNNY FREDERIKSEN

Ægteskab. Venstre og konservative vil lade deres folketingsmedlemmer stemme efter personlig overbevisning, når Folketinget skal tage stilling til homoseksuelles mulighed for at gifte sig i kirken. Det er for sløvt, mener de radikale. Arkivfoto.

Danmark

Homovielser får V og K til at slække på partilinjen

Der bliver intet fælles fodslag i V og K, når Folketinget skal stemme om homovielser.

Danmark

Folketingsmedlemmerne i Venstre og konservative kommer ikke til at stemme i samlet flok, når Folketinget inden sommerferien skal tage stilling til, om mennesker af samme køn skal kunne giftes i folkekirken.

Normalt tager partierne stilling til de enkelte politiske forslag, og folketingsmedlemmerne følger så partiets politiske linje, når der stemmes om forslaget.

Men spørgsmålet om homovielser er et etisk spørgsmål, som de enkelte folketingsmedlemmer må derfor stemme efter deres egen politiske overbevisning. Partierne kommer ikke til at have én linje i sagen. Det meddelser både Venstre og de konservative til Kristeligt Dagblad.

»Jeg forestiller mig, at gruppens medlemmer bliver fritstillet«, siger de konservatives socialordfører, Tom Behnke, der selv vil stemme nej til regeringens forslag om at tillade homoseksuelle at blive viet i kirker.

Har vidt forskellige holdninger »Et ægteskab er for mig noget, der bliver indgået mellem en mand og en kvinde«, siger Tom Behnke til avisen.

Stik modsat forholder hans partifælle, Mai Henriksen, sig til ændringen af vielsesreglerne.

»Det vil være meget svært for mig at stemme imod. Det vil være fuldkommen uforeneligt med min politiske grundholdning«, siger hun.

Også i Venstre betragter man de homoseksuelles vielser som et politisk spørgsmål af etisk karakter.

»Jeg forventer, at der vil være et flertal, der stemmer det samme, men der vil også være en mulighed for at stemme anderledes end flertallet«, siger Venstres gruppeformand, Kristian Jensen, til Kristeligt Dagblad.

R: Det er for slapt
Men det er for sløvt, mener de radikale, der opfordrer V og K til at genoverveje deres politiske position, inden Folketinget skal stemme om loven inden sommerferien.

Det er ikke et spørgsmål om etik

»Når man gør det til et etisk spørgsmål, underkender man, at ægteskab for homoseksuelle er et spørgsmål om ligestilling og grundlæggende rettigheder. Det er ikke et spørgsmål om etik«, siger den radikale ligestillingsordfører, Sofie Carsten Nielsen.

Hun opfordrer de to borgerlige partier til at gøre deres politiske holdning op til sagen.

»Jeg synes, det er slapt af dem at komme omkring det på denne her måde og kalde det for et etisk spørgsmål for at holde præsterne inden døre. Man ville aldrig være i tvivl, om det var et ligestillingsspørgsmål, hvis det handlede om mænd og kvinder. Men her gør de homoseksuelle til noget helt særligt. Jeg bliver bekymret for, om det er, fordi de mener, at homoseksualitet ikke har lige så meget plads i samfundet som andre former for seksualitet«, siger den radikale ordfører.

Politikere skal forholde sig til politik

Ifølge en rundspørge i Berlingske Tidende vil knap hver tredje præst ikke vie homoseksuelle. Og i den bunke af høringssvar, der er kommet til regeringens lovforslag, giver 157 præster, provster, menighedsråd, organisationer og privatpersoner udtryk for, at de mener, at kirkens ansatte - for eksempel organister og gravere - ligesom præster skal kunne fritages for at deltage i vielser af homoseksuelle.

LÆS OGSÅ

Hvis man som venstremand eller konservativ mener, det strider imod ens religion at lade homoseksuelle blive viet i kirken, så er det vel et etisk spørgsmål snarere end et politisk spørgsmål?

»Det er netop derfor, vi lader det være en mulighed for præsterne at undlade at vie homoseksuelle. Der er ingen, der tvinges til at gøre overgreb mod deres religion. Men vi er politikere, ikke præster, og vi skal tage stilling til, om homoseksuelle også skal have ret til at blive viet«, siger Sofie Carsten Nielsen.

Regeringen fremsætter sit forslag om vielse af homoseksuelle på tirsdag, og ifølge statsminister Helle Thorning-Schmidt skal homoseksuelle kunne vies i kirken fra juni.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce