Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Adoption fordobler psykisk sygdom

Adopterede bliver oftere end andre børn psykisk syge. Danmark kan måske lære af Grønland, hvor adoptivbørn trives bedre.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske adoptivbørn rammes oftere end deres jævnaldrende af psykiske sygdomme.

Adopterede børn har mere end fordoblet risiko for at blive så syge, at de skal behandles i psykiatrien, viser en undersøgelse fra Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.

Første undersøgelse Det er første gang, at forskere har undersøgt, om adoption øger risikoen for at blive psykisk syg.

Resultatet viser, at mens 5 procent af de ikke-adopterede børn født i Danmark fra 1978 til 2005 har været i psykiatrisk behandling, gælder det for 12 procent af de 582 adoptivbørn født i samme periode.

Danmark kan lære af Grønland
Med i undersøgelsen er også 434 børn, som i samme årrække er blevet bortadopteret i Grønland.

Og her har Danmark måske noget at lære, for grønlandske adoptivbørn skiller sig ikke væsentligt ud fra deres jævnaldrende. Forklaringen kan være, at børnene i Grønland bevarer en tættere kontakt til deres biologiske forældre.

»De første tre måneder af et barns liv er uhyre vigtige for at skabe tryghed. En nyfødt er vant til morens stemme og lugt, og jo længere tid man kan bibeholde den nærhed, jo bedre udvikles barnets tryghedsfornemmelse», siger Merete Laubjerg.

Bør ikke skille mor og barn brutalt
På baggrund af resultaterne anbefaler hun, at man også i Danmark forsøger at sikre, at bortadopterede kender deres biologiske ophav. Også selv om de biologiske forældre ikke umiddelbart har meget at tilbyde barnet.

»Med den viden, vi har i dag om betydningen af tidlig tryghed, burde vi ikke så brutalt skille mor og barn ad«, siger Merete Laubjerg.

Børnerådet overrasket

I Børnerådet er formand Charlotte Guldberg overrasket over, at så mange danske adoptivbørn bliver psykisk syge.

Gennem mere end 20 år har hun som forstander på Skodsborg Observations- og Behandlingshjem været vidne til bortadoptioner og siger, at næsten alle børn har været raske på adoptionstidspunktet.

»Det er sunde børn, som er kommet til familier, som i hvert fald på det tidspunkt har haft et godt udgangspunkt for at give børnene en god opvækst. Det er min erfaring, at adoptioner på mange måder er lykkelige«, siger hun.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden