Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MARTIN LEHMANN
Foto: MARTIN LEHMANN

Sahra Isaq er en af de somaliske asylansøgere i Danmark. Billedet her er fra asylcentret Avnstrup (arkivfoto).

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Afviste asylansøgere koster 29 millioner

Staten betaler i snit 250.000 kr. årligt for én asylansøger, der ikke kan hjemsendes. Derfor skal de hjem, mener DF.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den danske asylpolitik er dyr og ineffektiv.

Det mener Dansk Flygtningehjælp, der henviser til, at staten hvert år bruger millioner af kroner på afviste asylansøgere, som Danmark ikke kan tvangshjemsende.

»En stor del af de penge kunne staten spare, hvis de fik mulighed for at arbejde, så nogle af dem kunne klare sig selv«, siger Andreas Kamm, generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp.

Ifølge tal fra Udlændingeservice koster ophold på et asylcenter og sundhedsudgifter cirka 250.000 kr. årligt per afvist asylansøger. Da de ikke må arbejde, er der lutter udgifter forbundet med dem.

Mere end fire år i Danmark
Der er ifølge Rigspolitiet 116 afviste asylansøgere fra Iran og Somalia, som Danmark ikke sende hjem mod deres vilje. For at kunne tvangshjemsende skal staten have en aftale med det land, den vil hjemsende dem til.

Det var det, Danmark i forrige uge fik med Irak efter lange forhandlinger. Men Danmark har ikke indgået nogen aftale med hverken Iran eller Somalia og kan derfor ikke tvinge de 116 afviste asylansøgere hjem.

Tilsammen koster de staten omkring 29 mio. kr. om året. Mange af somalierne har været mere end fire år i Danmark og har altså kostet over en mio. kr. hver.

»Det forekommer os at være dobbelt spild af resurser«, siger Andreas Kamm:

»Mens staten selv poster masser af penge i de afviste asylansøgeres ophold, spilder man deres tid og resurser. Dobbelt ufornuft«.

Så hurtigt det kan lade sig gøre ...
Hvis somalierne og iranerne fik mulighed for at varetage et job, kunne de i stedet for at koste penge pludselig poste penge i statskassen i form af skat, argumenterer Dansk Flygtningehjælp.

Også FN mener, at Danmark kan få meget ud af at lade de afviste asylansøgere arbejde – både økonomisk og medmenneskeligt:

»Det er ikke godt for folk at leve så længe i limbo, hvor de ikke kan gøre noget meningsfyldt med deres liv og ikke ved, hvad fremtiden bringer. Men for os at se er det heller ikke godt for værtslandet. De skal hellere have mulighed for at tage sig af sig selv«, siger Hanne Mathisen, talskvinde for FN’s flygtningehøjkommissariat (UNHCR) i Stockholm.

I regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, vil de også gerne af med udgiften til de afviste asylansøgere. Men ikke ved at give dem mulighed for at arbejde. Derimod ved at sende dem hjem hurtigst muligt: »Vore klare budskab til regeringen er, at den skal arbejde intenst på at få de her hjemsendelsesaftaler i stand.

De afviste asylansøgere skal hjem, så hurtigt det kan lade sig gøre«, siger retsordfører Peter Skaarup (DF).

»Derudover er deres arbejdsevne jo heller ikke nødvendigvis konstateret til at være i top. Det afgørende for os er, at vi skal undgå at udvise slaphed. Vi skal ikke belønne nogen for at blive, når de rent faktisk skal tage tilbage«, siger han.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden