Ekspert: Anti-islamister bag Aarhus-demonstration bruger Breivik-retorik

Ekstremismeforsker advarer mod grupper, der skal demonstrere i Aarhus.

Danmark

De anti-islamiske grupper, som har indkaldt til stormøde i Aarhus på lørdag, bruger samme hadefulde retorik som den norske terrorist Anders Breivik.

Det vurderer historiker og ekspert i politisk ekstremisme Chris Holmsted Larsen fra RUC.

Udviklingen er dybt bekymrende, for de ekstreme anti-muslimske grupper lader til at være i vækst, understreger han.

»Gruppernes retorik har været meget militant fra starten. Breiviks retorik er den samme, og det var med det budskab, at han legimiterede sit terrorangreb. Grupperne har - ligesom Breivik - et verdensbillede, hvor den vestlige verden er i overlevelseskamp mod islam og den muslimske verden«, siger Chris Holmsted Larsen.

For at sikre at der ikke sker sammenstød er Østjyllands Politi i allerhøjeste beredskab.

Højreekstremisterne, der kommer fra hele Europa mødes i morgen i Mølleparken i Aarhus midtby. Samtidig blot få 100 meter væk vil en moddemonstration finde sted.

Islam er »kræfttype« På Danske Defence Leagues Facebook-profil ligger et bredt udvalg af fotos med anti-muslimske budskaber, eksempelvis et foto af en atomsky formet som en paddehat med teksten »nogle kræfttyper skal behandles med stråling - Islam er en af dem«.

Adskillige fotos i profilens billedarkiv viser Dannebrogsflag, bacon og grise med opfordringen til »ikke at overgive sig«, og et foto understreger, at »det er ikke for sent - bekæmp islam!«. Også motiver som vikinger, våbenskjold og Dannebrog går igen på flere af billederne.

Der er god grund til at tage gruppens ord alvorligt, mener Chris Holmsted Larsen, der understreger, at ord sjældent er ord, men derimod ment som inspiration.

»Breivik var et produkt af de mange højreekstrem hjemmesider, han havde kigget på flere hundrede af den her type hjemmesider, også danske, så myndigheder bør tage dem meget alvorligt«, siger Holmsted og uddyber:

»På gruppernes hjemmesider og profiler har de ikke alene brugt en ekstrem retorik, men også vist fotos af sig selv med slagværktøj i hænderne. Det tyder på, at de har andet end fredelige, demokratiske hensigter, som de ellers har været ude og sige«.

Flere 'likes' på Facebook end støtter
389 personer har trykket 'like' til Danish Defence Leagues (DDL) Facebook-side, mens 966 har tilkendegivet deres sympati for fraktionen Danske Defence League, som er en udbrydergruppe af DDL.

Men ifølge Chris Holmsted Larsen er de mange 'likes' på Facebook ikke udtryk for gruppernes egentlige antal støtter.

»Mødet på lørdag er en lakmusprøve på, hvor mange tilhængere de kan tiltrække. Men der er store interne stridigheder på den ekstreme højrefløj, hvor de anti-muslimske grupper vinder frem på bekostning af de antisemitiske. De har svært ved at nå til enighed, for nogle opfatter Israel som en allieret, et slags bolværk mod den muslimske verden, mens andre i netværket er dybt antisemitiske«, siger historikeren.

Østjyllands Politi vurderer, at anti-islammødet vil samle et par hundrede deltagere i Mølleparken i Aarhus' centrum.

En folkelig bevægelse imod Islam
Arrangøren, Danish Defence League, venter besøg af allierede fra lande som Storbritannien, Bulgarien, Norge, Finland, Sverige og Polen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Danish Defence League er den danske søsterforening til den engelske modergruppe, English Defence League, som ifølge Chris Holmsted Larsen har fremprovokeret til sammenstød i muslimske boligområder i hjemlandet.

På lørdagens møde skal formanden for English Defence League, Tommy Robinson, tale sammen med Anders Gravers, der leder organisationen Stop Islamiseringen af Danmark (SIAD).

Der vil desuden blive holdt et minuts stilhed for ofrene i massemordet i Toulouse.

Nazistiske medlemmer giver dårlig omtale
På deres hjemmeside skriver DDL, at foreningen »er imod den islamiske budskab. [] DDL er en folkelig bevægelse, uanset hvilke politiske holdninger du har, eller hvad etnicitet man tilhører er du velkommen til os. Det eneste krav vi kræver af dig er, at du også mener, at islamiseringen foregår, er dårligt for vores land og resten af Europa«.

En del af de interne stridigheder skyldes blandt andet tilknytning til nazistiske grupperinger, for DDL ønsker ikke medlemmer, der beviseligt sympatiserer med nazismen, vurderer Holmsted Larsen.

»De udskifter vedkommende straks, for de ved, at nazistiske medlemmer giver dårlig medieomtale. De vil af med det dårlige image som højreekstremister og racister, og derfor siger de, at de vil fremme menneskerettigheder. Men realiteten er, at den ekstreme højrefløj er en lille gruppe herhjemme, og de flyder alle sammen indover hinanden«.

De to fløje kan støde sammen

Mere end 30 venstrefløjsorganisationer - herunder fagbevægelsen - har indkaldt til en moddemonstration under parolen »Aarhus for Mangfoldighed«. Blandt andre har også den venstreradikale gruppering AFA meldt sin tilstedeværelse.

Selvom det er et bredt arrangement, er det ikke en garanti for, at der ikke vil være voldelige sammenstød mellem de to demonstrationer, lyder det fra Holmsted Larsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Der vil være grupper, som søger fysisk konfrontation. Da politiet står imellem de to grupper, vil det primært være politiet, som de kommer i karambolage med - ligesom da AFA i 90'erne demonstrerede imod nazisternes mobilisering i Greve-området«, siger Chris Holmsted Larsen.

Han vurderer desuden, at der vil være interessenter til stede ved lørdagens demonstrationer, som ligefrem ønsker at provokere volden, fordi sammenstødene kan bruges til at hverve nye medlemmer.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce