Politidrab. Tidligere efterforskere hævder i tv-dokumentar, at PET indirekte bærer ansvaret for drabet på 22-årig betjent på Købmagergade i København.
Foto: FINN FRANDSEN

Politidrab. Tidligere efterforskere hævder i tv-dokumentar, at PET indirekte bærer ansvaret for drabet på 22-årig betjent på Købmagergade i København.

Danmark

Tidligere politifolk sår tvivl om Per Larsen

PET - med Per Larsen i spidsen - dækkede reelt over Blekingegadebanden, mener tidligere betjente.

Danmark

Tidligere efterforskere i sagen om Blekingegadebanden stiller sig i tv-dokumentaren 'Blekingegade - sagen genåbnet' åbent frem og undsiger chefpolitiinspektør i København og tidlige chef for PET, Per Larsen.

Dokumentaren blev vist i går på TV2

»Det er sidste chance for, at vi får lejlighed til at fortælle vores version om, hvad vi har oplevet i den her sag«, siger den tidligere efterforsker fra Lyngby Politi, Karsten Høy.

De kostede en politimand livet Ifølge de tidligere efterforskere dækkede PET - med Per Larsen i spidsen - reelt over Blekingegadebanden ved at lægge så kraftige hindringer i vejen for deres opklaring af nogle voldsomme røveri blandt andet mod en pengetransport i Lyngby i 1983, at efterforskerne i det åbne politi aldrig fik mulighed for at komme på sporet af Blekingegadebanden.

Efterforskerne fra Lyngby fortæller, at de blev direkte truet med fyring, hvis de gik videre med deres sag.

LÆS KRONIK

I dokumentaren trækker politifolkene en direkte konsekvens af Per Larsens og PET's påståede hindringer.

»Det fik fatale følger. Det kostede jo en politimand livet«, siger tidligere efterforsker Karsten Høy fra Lyngby Politi.

Den 22-årige politibetjent Jesper Egtved Hansen blev i november 1988 skudt ned og dræbt under et voldsomt røveri mod Købmagergades Postkontor i København.

Det er aldrig opklaret, hvem der skød betjenten, men Blekingegadebanden blev senere dømt for røveriet.

De kunne have hindret drabet
Tv-dokumentaren bygger på en bog af Jørn Moos, som stod i spidsen for politiets efterforskning af nogle store og uopklarede røverier op gennem 1980'erne i København.

Dokumentarfilmen følger ham, mens han opsøger tidligere efterforskere, som alle mener, at de kunne have fældet Blekingegadebanden før drabet på politibetjenten, hvis PET havde delt deres viden om banden med efterforskerne.

Jørn Moss får blandt andet to tidligere efterforskere fra Lyngby Politi til for første gang at stå frem på tv.

»Vi må gøre det uanset de ubehageligheder og de konsekvenser, det kan medføre. Vi er blevet trådt nok på«, siger den tidligere efterforsker Karsten Høy.

Han mødte Per Larsen
I udsendelsen møder Jørn Moos et nyt vidne, Jim Olsen.

Denne opsøgte Lyngby Politi og afgav forklaring om sine iagttagelser efter røveriet mod pengetransporten i Lyngby i 1983.

Jim Olsen hævder i udsendelsen, at han efter røveriet blev opsøgt flere gange af den daværende chef for PET, Per Larsen og andre ansatte i PET, som viste ham fotos af medlemmer af Blekingegadebanden, og han genkendte en kvinde og to mænd fra røveriet.

Men PET videregav aldrig Jim Olsens identificeringer til efterforskerne fra Lyngby Politi.

LÆS ARTIKEL

Det er »chokerende« oplysninger for de tidligere efterforskere fra Lyngby.

»Vi havde direkte spurgt, om PET havde fotos og fingeraftryk, og vi fik at vide, at det var der ikke«, siger den tidligere kriminalbetjent fra Lyngby Karsten Høy.

Telefonaflytningen der ikke nåede frem
I december 1986 skete et nyt voldsomt røveri denne gang mod Daells Varehus i København. Røverne slap væk med 5,5 millioner kroner i en barnevogn.

Jørn Moos stod i spidsen for efterforskningen.

Ifølge udsendelsen opsnappede PET nogle dage efter en samtale, som angiveligt forbandt Blekingegadebanden med røveriet. Et medlem af banden talte i telefon om Daells Varehus og røveriet af fem millioner kroner.

Telefonaflytning blev ifølge tv-dokumentaren ikke givet videre til Jørn Moos, og da en politikollega direkte henvende sig til PET for at høre, om tjenesten havde oplysninger af interesse for sagen, fik han at vide, at PET ikke havde noget, som kunne kæde Blekingegadebanden til røverierne.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er enten løgn eller bevidst vildledning«, siger Jørn Moos i udsendelsen.

Har afdækket en parallel efterforskning
Jørn Moos mener i dag at have afdækket, at PET har gennemført en parallel efterforskning af Blekingegadebanden, som det åbne politi aldrig fik informationer om.

Det betød blandt andet, at Jørn Moos fulgte et blindt spor i sagen om røveriet mod Daells Varehus i to år, hævder han i dokumentaren, og som i sidste ende førte til drabet på den 22-årige politibetjent i Købmagergade.

»Jeg føler mig i dag holdt for nar. Hvis vi havde fået de oplysninger, kunne vi have stoppet banden. For ledelsen i PET har vi været blot været dukker i et marionet-teater«, siger Jørn Moos til TV2.

Han mener, at Per Larsen har et forklaringsproblem, og han kræver en ny kulegravning af PETs rolle i sagen.

Der var momentvis overvågning
Per Larsen har tidligere hilst en ny undersøgelse af PETs rolle i sagen om Blekingegadebanden velkommen.

LÆS ARTIKEL

Men han afviser endnu engang, dagen efter TV2-dokumentaren, at PET, mens han var chef for tjenesten, drev en parallel efterforskning.

»Ikke af den kaliber de snakker om der, men det har jo ikke været nogen hemmelighed, at der har foregået en momentvis overvågning, og det materiale kender Jørn Moos udmærket godt«, siger Per Larsen til politiken.dk

Han mødte ikke vidnet

Per Larsen afviser også, at han skulle have forevist fotos af medlemmer af Blekingegadebanden til vidnet, Jim Olsen.

»Påstanden om at jeg personligt skulle have vist ham fotos er absolut ikke rigtigt, og jeg står meget uforstående overfor, at man kan komme med sådan en historie«, siger han.

Hvis ikke det er dig personligt, kan nogen fra PET så have gjort det?

»Det kan jeg jo i princippet ikke afvise, men jeg tror det ikke«.

Men det er vel vigtigt, om nogle fra PET har vist vidnet fotos eller ej?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Ja, men det kan jeg ikke sige, og jeg har ikke nogle kommentarer til det ud over at sige, at det skulle kunne underbygge påstanden om, at der blev kørt en massiv parallel efterforskning. Det har vi jo helt klart givet til kende, at det foregik selvfølgelig ikke«, siger Per Larsen.

Chefpolitiinspektøren siger, at han har besluttet, at han ikke vil kommentere mere på sagen.

»Hver gang jeg siger noget, så kommer der en ny påstand og det show gider jeg ikke at deltage i mere«.

Et flertal i Folketinget mener, at PETs rolle i sagen bør undersøges igen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden