Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Lægernes ord vejer tungt, når retten skal afgøre sager om trafikskader og arbejdsskader. Men ofte er lægerne ansat i forsikringsbranchen. Arkivfoto
Foto: JENS DRESLING

Lægernes ord vejer tungt, når retten skal afgøre sager om trafikskader og arbejdsskader. Men ofte er lægerne ansat i forsikringsbranchen. Arkivfoto

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Retslæger er ansat i forsikringsselskaber

De læger, som har et afgørende ord, når borgere trækker forsikringsselskaber i retten, er samtidig ansat i forsikringsselskaber.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Læger fra Retslægerådet, der ofte har det afgørende ord i sager, hvor borgere forsøger at få forsikringsselskaber til at betale erstatning for trafikskader eller arbejdsskader, kan selv være på lønningslisten hos forsikringsselskaber.

Lægerne har ingen pligt til at oplyse om deres job i forsikringsselskaberne, og forsikringsselskaberne vil som hovedregel ikke oplyse navnene på de ansatte læger. Derfor er det tilfældigt, når advokater i retten opdager, at Retslægerådets eksperter er ansat i et forsikringsselskab.

Det er et eksempel på, at Retslægerådet ikke har fulgt med tiden og ikke lever op til kravene i et moderne retssystem, mener en gruppe advokater, der står bag en opfordring til justitsminister Brian Mikkelsen (K) om at ændre Retslægerådets arbejde på ni punkter.

LÆS ARTIKEL »Det er helt uacceptabelt, at vi kan risikere, at der sidder forsikringsfolk i Retslægerådet«, siger advokat Axel Grove, som selv har oplevet det flere gange i retten. Retslægerådet: Det er ikke et problem Retslægerådet ser derimod ikke noget problem i, at rådets eksperter har et bijob som deltidsansatte i et forsikringsselskab. »Så længe sagen angår et andet forsikringsselskab end det, lægen er ansat i, gør det ikke personen inhabil«, siger professor dr.med. Bent Ottesen, der er fungerende formand for Retslægerådet.

LÆS ARTIKEL

Det er kun, hvis lægen er ansat i netop det forsikringsselskab, som er part i sagen, at lægen vil være inhabil, mener rådet.

Årelang strid om piskesmæld
Problemet opstår typisk i sager om piskesmæld, som udgør 60 procent af samtlige sager om skader efter trafikuheld, men hvor der er forskellige meninger om, hvor alvorlig en piskesmældsskade er.

Nogle mener, at en piskesmældsskade giver kroniske smerter, andre – for eksempel forsikringsselskaber – at der ofte er tale om et psykisk betinget problem.

De store forsikringsselskaber har alle en gruppe læger ansat på deltid til at vurdere sagerne.

LÆS ARTIKEL

Og problemet opstår, hvis forsikringsselskabet nægter at anerkende en piskesmældsskade, og sagen dermed ender i retten. Her vil sagen nemlig ofte blive afgjort på grundlag af en udtalelse fra Retslægerådet.

Advokat: Lægerne mister deres objektivitet
»Når lægen sidder hver uge og ser på sager i et forsikringsselskab, vil han på et tidspunkt identificere sig med forsikringsselskabet og få samme grundholdning og samme interesse som forsikringsselskabet. Så kan lægen ikke dagen efter sætte sig ind i Retslægerådet og være objektiv«, siger advokat Axel Grove.

Han har ført en sag for en kvinde, der var blevet påkørt bagfra i sin bil og derved havde fået en piskesmældsskade. Forsikringsselskabet Codan afviste at betale, og sagen endte i retten, som bad Retslægerådet om at udtale sig i sagen.

Retslæger var tæt på konkret sag

Her viste det sig, at den ene af de tre læger fra Retslægerådet, overlæge Thomas Kiær, var ansat i forsikringsselskabet Alm. Brand. Han var samtidig nær kollega på Rigshospitalet til den overlæge, der var ansat i Codan til at vurdere sagen. Codans læge var også tilknyttet Retslægerådet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKEL Retslægerådet havde som en af de øvrige sagkyndige udpeget en overlæge med hypokondri som speciale. Rådet udtalte, at det var »lidet sandsynligt«, at kvindens smerter skyldtes trafikulykken.Kvindens advokat forsøgte at få erklæret overlæge Thomas Kiær, som havde været med til at afgive Retslægerådets udtalelse, inhabil. Men det afviste rådet og tilføjede, at hvis retten fandt lægen inhabil og bad om en ny udtalelse, ville rådet alligevel »være sindet at genudpege« de samme læger.

Formand: Vi følger reglerne
Retslægerådets fungerende formand, Bent Ottesen, siger, at rådet følger reglerne i forvaltningsloven om habilitet »meget nøje«.

Han oplyser, at rådet har 192 læger tilknyttet, som er med til at udtale sig for Retslægerådet. Af dem har to læger oplyst, at de har ansættelse i et forsikringsselskab. Det store flertal har ikke oplyst noget, og rådet undersøger ikke selv, om lægerne er ansat i forsikringsselskaber eller andre steder.

»Vi anmoder folk om selv at være opmærksomme på det; lægerne har pligt til at være opmærksomme på inhabilitet«, siger Bent Ottesen.

Overlæge Thomas Kiær, som både er ansat af Alm. Brand og vurderer sager i Retslægerådet, hvor forsikringsselskaber er involveret, siger, at han har samme holdning som Retslægerådet. »Jeg holder mig til, hvad de har udstedt af regler«, siger han.

Firmaer vil ikke ud med lægernes navne
Politiken har bedt forsikringsselskaberne Alm. Brand, Tryg, Codan og Topdanmark oplyse, hvilke læger de har ansat.

Kun Alm. Brand har ønsket at oplyse navnene. Tryg, Codan og Topdanmark vil ikke oplyse navnene på de 5-10 læger, de hver især har ansat.

»Vi oplyser heller ikke navnene på dem, der er ansat i for eksempel kundeservice«, siger Lisa Mørz, der er kommunikationskonsulent i Codan.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden