0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
MAGNUS HOLM
Foto: MAGNUS HOLM

Bevæbnet politi bevogter retsbygningen i Glostrup, hvor man i dag har taget hul på terrorsagen mod fire svenskere, der menes at ville angribe JP/politikens Hus i København.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Anklager: Sportsfest var terrormål - ikke kronprinsen

Terrorsag mod JP/Politikens Hus har forbindelser til Pakistan, mener anklager.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Normalt er Politikens kåring af 'Årets Fund' i den danske sportsverden en festlig begivenhed.

Således også 29. december 2010, hvor blandt andre kronprins Frederik var med til at hylde den fremadstormende badmintonspiller Victor Axelsen.

Men arrangementet kunne være endt i et blodbad, klapsalver afløst af gråd.

Ifølge senioranklager Henrik Plæhn var sportsarrangementet i JP/Politikens Hus på Rådhuspladsen i København nemlig målet for en gruppe terrormistænkte, der i dag sidder på anklagebænken i Retten i Glostrup.

»Efterforskningen tyder på, at arrangementet var målet«, siger Henrik Plæhn i retten.

Nægter sig skyldige Til gengæld er det ikke politiets opfattelse, at de terrormistænkte gik efter kronprins Frederik.

»Jeg vil understrege, at der ikke er noget, der tyder på, at kronprinsen var det specifikke mål. Men der er noget, der peger på, at selve arrangementet var det specifikke mål«, siger Henrik Plæhn.

De fire tiltalte, der alle er bosiddende i Sverige, nægter sig skyldige i den alvorlige anklage om terror.

Tre af mændene blev anholdt i Herlev, mens den sidste blev arresteret i Sverige. Ved anholdelserne har politiet blandt andet fundet en maskinpistol, en pistol og 20.000 dollar.

Forinden var de tre blevet skygget af først svenske og siden danske agenter, da de i bil kørte fra Sverige til Danmark over Øresundbroen.

Henrik Plæhn forklarer i retten, hvordan agenterne fra den svenske sikkerhedstjeneste Säpo via rumaflytninger af mændenes lejlighed fik mistanke om, at mændene planlagde et terrorattentat mod en dansk avis.

Angrebet skulle finde sted inden nytår.

Aflytningerne af lejligheden i Järfälla nær Stockholm er ifølge Henrik Plæhn et centralt bevis i sagen.

'Krig mod de vantro'

Også i Danmark var efterretningstjenesten aktiv og havde installeret mikrofoner og andet aflytningsudstyr hos den danske mand, der tidligere har været sigtet i sagen.

Manden, som sørgede for en lejlighed til de tiltale på Mørkhøjvej i Herlev, har blandt andet haft sin internetforbindelse overvåget, forklarer anklageren i retten.

På en af de tiltalte fandt politiet ved anholdelsen en mp3-afspiller med lydfiler med bønner og religiøse sange.

LÆS OGSÅ

Anklageren har ikke uddybet, hvad det kan betyde, men islamistiske terrorister har tidligere hørt religiøse sange, mens de har begået deres terrorhandlinger.

I retten blev der læst et uddrag af teksten op:

»De har erklæret os krig og fjendskab... hvad venter vi på...de håner og provokerer...med sværdene følger vi efter de vantro og hugger dem...hvor er heltene, som er de, der først og fremmest skal forsvare guds budbringer«, lyder det blandt andet.

Henrik Plæhn afslører også, at efterforskningen har afsløret tråde til Pakistan, nærmere betegnet den lovløse Waziristan-region.

»Efter anklagemyndighedens opfattelse har sagen pakistanske forbindelser«, siger Henrik Plæhn.

FACEBOOK

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden