Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
TERRORTILTALE. En køretur med et noget uklart mål førte en gruppe svenskere til en lejlighed på Mørkhøjvej i Herlev - hvor de blev anholdt, mistænkt for at gøre klar til et terrorangreb mod JP/Politikens Hus.
Foto: JENS DRESLING

TERRORTILTALE. En køretur med et noget uklart mål førte en gruppe svenskere til en lejlighed på Mørkhøjvej i Herlev - hvor de blev anholdt, mistænkt for at gøre klar til et terrorangreb mod JP/Politikens Hus.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Terrortiltalte var svært uenige om mål for køretur

Bagagen var fyldt med kontanter og våben, da fire mænd kørte ud fra Stockholm. De var dog ikke enige om destinationen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da fire mænd den 28. december 2010 satte sig ind i en lejet Toyota Avensis i Stockholm, var kursen ikke ligefrem klar.

En skulle til København for at feste - og få fikset en defekt maskinpistol. En anden skulle til Gøteborg for at finde et sort arbejde. Og den tredje skulle egentlig nordud til Gävle for at besøge den lokale moske. Fjerdemanden vil slet ikke sige, hvor han havde tænkt sig, at de skulle hen.

Men turen endte i København og har ført til, at mændene nu sidder tiltalt for at forberede et terrorangreb på JP/Politikens Hus ved Rådhuspladsen kort før årsskiftet 2010/2011.

LÆS MERE

I Retten i Glostrup har anklageren haft vanskeligt ved at få nogen sammenhængende forklaringer på, hvad målet med køreturen egentlig var.

Fælles udflugt til moske
En af de tiltalte, OA, fortalte, hvordan han satte sig ind i bilen med de tre andre i forventning om, at de skulle med til Gävle et par hundrede kilometer nord for den svenske hovedstad.

Problemet var imidlertid, at bilens fører - SZ - kørte sønderud.

»Jeg tænkte, at han havde et ærinde. Da tiden gik, og han blev ved at køre sydpå, begyndte jeg at spørge, hvorfor vi ikke kørte nordpå. Jeg fik ikke rigtigt noget svar«, forklarede OA.

Kan du forstå, at det ser underligt ud?

»Han virkede meget underlig og usammenhængende. Nogle gange sagde han, at vi skulle til Gävle, og nogle gange sagde han, at vi skulle rejse rundt i Europa«, fortsatte den 31-årige mand, der til sidst gav op.

»Han har en særlig personlighed. Han kan blive vred. Så vil jeg hellere sidde stille og roligt«, konstaterede han om bilens fører, SZ.

»Hvorfor bad du ikke om at blive sat af?«, spurgte chefanklager Henrik Plæhn.

»Hvordan skulle jeg klare mig? Hvordan skulle jeg komme hjem? Formålet var jo, at vi skulle i moske«, svarede den tiltalte.

Fjerdemanden skred undervejs
Undervejs valgte SZ imidlertid at stå af togtet. Han blev efterladt i Jönköbing. Forinden gav han - ifølge OA - sine tre rejsefæller en seddel med en adresse i København. Den førte dem til en lejlighed i Herlev, hvor gruppen nogle timer senere blev anholdt og fundet i besiddelse af en pistol og en maskinpistol.

Adressen var på en moske, antog OA.

»Det undrer mig. Dit mål var Gävle. MD's var at feste i København og få maskinpistolen repareret i København. SZ' var på vej til Gøteborg. Kan du forstå, at det ser underligt ud?«, spurgte anklageren.

»Selvfølgelig lyder det mærkeligt. Men jeg havde den forståelse, at vi skulle til Gävle«, lød svaret fra OA.

LÆS ARTIKEL

Op til afgangen fra Stockholm havde gruppen forberedt sig grundigt. OA havde blandt andet købt 200 kraftige plastikstrips. De skulle - vurderer efterretningstjenesten - måske benyttes til at bagbinde ofre ved målet, inden de blev slået ihjel.

OA forklarede, at de var købt til SZ, der skulle bruge dem til sit arbejde, men han kunne ikke give nogen begrundelse for, hvorfor de så skulle med til Danmark.

Gruppen havde hævet store beløb inden togt
Samtidig afslørede anklageren, at gruppen havde hævet ganske store kontantbeløb, inden turen gik i gang. OA havde selv tømt en bankboks for kontanter. Han havde taget 45.000 kroner i euro fra boksen dagen inden afgang og hævet 8.000 kroner fra sin svenske bankkonto.

Pengene skulle han - ifølge sin forklaring i Retten i Glostrup - bruge i Marokko, hvor han bor med sin hustru en stor del af året.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS MERE

Imidlertid kunne anklageren også vise, at han havde hævet store beløb fra den tiltalte fjerdemand, MA's konto, der fik trukket 11.000 kroner.

»Han spurgte, om jeg ville hæve dem for ham«, forklarede OA, der ikke tidligere har villet tale med politiet om hans træk på kammeratens bankkonto.

Da OA blev anholdt af dansk politi, havde han 45.000 kroner i eurosedler i sin jakkelomme og et pas i bagagen.

»Hvorfor har du det med, hvis du tror, at du skal til Gävle?«, spurgte anklager Henrik Plæhn.

»Jeg havde glemt det i min jakke«, svarede OA om fundene.

Pakistanspor i terrorsag
Politiet mistænker, at kammeraten MD har været i Pakistan. SZ siger, at han har sendt penge til MD i Pakistan, men det afvises af MD.

Imidlertid havde han blandt andet en seddel med en bestemt e-mailadresse i sin jakke, da han blev pågrebet.

Samme e-mailadresse nævnes i en aflyttet telefonsamtale mellem Sverige og Pakistan, hvor en person bedyrer, at han kommer til Pakistans lovløse grænseområde op mod Afghanistan halvanden måned efter samtalen.

Men det kender MD ifølge sin forklaring intet til. Han havde bare taget jakken, da han besøgte sin ven SZ inden afgangen fra Stockholm, sagde han.

Tiltalt belastes af telefonbrug

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Anklageren fortsatte med at konstatere, at det telefonnummer, der ringede til Pakistan også havde 75 opkald eller opkaldsforsøg til mandens ekskone, og at den var modtager af et par sms'er fra mandens datter, der insisterede på, at Koranen tillader en muslim at ægte en kristen.

MD's svar er, at han blot benyttede SZ' telefon, når han besøgte vedkommende, og at han absolut intet kendte til samtalen med Pakistan.

Sagen vil fortsætte frem til juni blandt andet med afspilning af de omfattende aflytninger, det svenske sikkerhedspoliti Säpo har foretaget af de fire terrormistænkte mænd.

FACEBOOK

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden