Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om FV19

Eksperter i antidepressiver arbejder for medicinalfirmaer

De eksperter, som rådgiver danske læger om medicin mod depression, kritiseres for bijob.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De medicineksperter, der er ansvarlige for information om antidepresseive piller til landets læger, har selv store økonomiske interesser i producenterne af pillerne. Det skriver Ekstra Bladet.

De tre ansvarlige eksperter for teksten til lægerne har tætte forbindelser til de selvsamme firmaer. Den ansvarshavende redaktør for lægernes opslagsværk, promedicin, Court Pedersen, ejer således aktier i medicinalfirmaet Lundbeck.

En anden af eksperterne, Per Damkier, skriver afsnittene om graviditet og medicin og tjener samtidig penge som foredragsholder for Lundbeck og andre medicinalgiganter.

Den tredje ekspert, Poul Videbeck, underviser hos antidepressiv pille-producenterne Pfizer, Lundbeck og Eli Lilly, hvor han også arbejder som konsulent.

Læger Uden Sponsor kritiserer kollegerne

Det er meget problematisk, siger praktiserende speciallæge Inga Marie Lunde, der er medlem af netværket Læger Uden Sponsor.

»Det er ingen tvivl om, at disse læger varetager andre interesser end, hvad der er bedst for patienterne, fordi de også har en interesse i at holde medicinalfirmaernes omsætning og aktiekurs oppe«, siger hun.

Kritikken deles af professor Peter C. Gøtzsche, der er leder af det uafhængige Nordiske Cochrane Center.

»Forskningen viser, at læger bliver mere positive over for lægemidler og mindre kritiske over for deres bivirkninger, hvis de har økonomiske interesser i medicinalindustrien. Det er også derfor, at industrien knytter så mange læger til sig«, siger han.

SIGNATUR

Professor Court Pedersen, den ansvarshavende redaktør for indholdet på promedicin.dk, kan ikke se, at hans aktier i Lundbeck skader hans troværdighed i forhold til indholdet på siden.

»Hvis nogle ønsker jeg sælger mine aktier, så gør jeg det uden videre«, siger han til Ekstra-Bladet.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden