Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Lægernes bijob skal frem i lyset

Fakta om lægers bijob og bindinger til medicinalindustrien skal på nettet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter mange års diskussioner bliver landets læger nu tvunget til at droppe hemmelighedskræmmeriet om deres økonomiske relationer til medicinalindustrien.

Hele området kulegraves i øjeblikket af et udvalg under Sundhedsministeriet, der ventes at fremlægge rapport til efteråret.

Men allerede nu er parterne enige om at anbefale mere åbenhed om lægernes bijob. Det bekræfter Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen, der ellers har været stærkt kritisk over for at lægge lægernes bijob og biindtægter ud til offentligt skue på internettet.

LÆS OGSÅ »Vi skal have et mere åbent system – det er alle enige om. Som læger skal vi lære at deklarere os selv ved åbent at oplyse om vores samarbejdsrelationer, så alle kan se, hvad lægerne foretager sig«, siger han.

Hvide kitler i dobbeltroller
Det er en anden lægeformand, frontfigur i Praktiserende Lægers Organisation (PLO) Henrik Dibbern, som på det nærmeste har startet en bevægelse bag kravet om at få lægernes bijob frem i lyset.

Alt for mange hvide kitler placerer sig selv i uheldige dobbeltroller, fordi de både betjener det offentlige sundhedsvæsen og de private medicinalfirmaer, mener Henrik Dibbern:

»Vi er som læger blevet filtret alt for meget ind i medicinalindustrien. Vi bliver mere eller mindre ufrivilligt brugt til at udpege sygdomsbilleder, der slet ikke findes eller findes i så begrænset omfang, at man gjorde klogest i at lade dem ligge«.

Patienter: Tvivl om fagligheden
Hans budskab udløste et internt opgør i lægeverdenen i efteråret, men siden da har opbakningen til Dibbern været massiv. En række politiske partier støtter kravet om mere åbenhed.

Det samme gør Danske Regioner, der driver landets sygehuse, og nu stiller Danske Patienter sig også bag kravet.

»Man kan med rette tvivle på fagligheden og rådgivningen, hvis lægen modtager heftige honorarer fra firmaer, der producerer de lægemidler, lægen bruger i behandlingen. Her har patienterne krav på at vide, hvad der foregår, så de også har friheden til at vælge en læge fra«, siger Lars Engberg, formand for Danske Patienter.Ifølge Politikens oplysninger arbejder det særlige udvalg med flere bud på, hvordan lægernes biindtægter kan offentliggøres, uden at systemet får karakter af urimelig snagen.

En model er en bagatelgrænse, der ’alene’ pålægger lægerne at offentliggøre biindtægter og honorarer på mere end 50.000 kroner. En anden model er, at lægerne skal oplyse deres indtjening inden for intervaller, for eksempel 100.000-150.000.

Fuld offentlighed om bijob i vente

Men uanset model er det afgørende, at der bliver fuld åbenhed for offentligheden – i modsætning til i dag, hvor kun myndighederne bliver orienteret. Det siger både de praktiserende læger, Danske Patienter og Danske Regioner. »Vi har en klar forventning om, at der kommer fuld offentlighed både om lægernes bijob og de indtægter, de indbringer. Meget store biindtægter sender jo et temmelig klart et signal om, hvor tæt samarbejdet egentlig er«, siger formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S). Lægeforeningen vil ikke lægge sig fast på nogen model. »Det er jo noget, vi læger diskuterer indgående lige nu, og som sagt: Lægerne har erkendt behovet for mere åbenhed. Der er selvfølgelig mange læger, der har svært ved at acceptere, hvis de som de eneste skal dele oplysninger om deres private indtægtsforhold med offentligheden«, siger formand Mads Koch Hansen.

LÆS OGSÅ Men det bliver de nødt til at lære, mener Danske Patienters formand: »De fleste læger er en del af et offentligt sundhedssystem, der skal være åbent og gennemskueligt«, siger Lars Engberg. Både Bent Hansen og Lars Engberg kalder det helt centralt at fastholde det tætte samarbejde mellem lægestanden og industrien, når det gælder udviklingen af nye lægemidler. »Men balancen må ikke tippe, så der bliver slør i lægens loyalitet; derfor skal vi have indblik i, hvad lægerne tjener på deres bijob i medicinalindustrien. De tider er forbi, hvor man kan holde den slags oplysninger for sig selv«, siger Bent Hansen. FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden